2024. június 1. - Tünde

Debrecen magasabb szintre kapcsolt

Debrecenben négy intézmény összefogásával közös használatú, világszínvonalú elektronikai ismeretek elsajátítására alkalmas oktatólaboratóriumot hoztak létre.
2010. március 31. szerda 12:33 - HírExtra
A National Instruments, a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola, a Debreceni Egyetem Műszaki Kara valamint a Gazdaságvezérelt Képzési és Fejlesztési Klaszter segítségével a létrehozott oktatólabor célja, hogy használatával a piac igényeihez jobban illeszkedő, nagyobb gyakorlati tudással rendelkező elektronikai, elektrotechnikai, mechatronikai közép- és felsőfokú szakemberek kerüljenek ki az oktatási intézményekből. Minderre azért van igény, mivel magas hozzáadott értéket képviselő terméket, szolgáltatást csak magasan kvalifikált, a versenyszféra igényei szerint képzett munkaerő képes megvalósítani.

Így öröm a tanulás

Az oktatólabort az NI Hungary Kft. által biztosított anyagi erőforrások segítségével, NI ELVIS munkaállomásokkal szerelték fel. A saját fejlesztésű termékcsomag - a piacon egyedülálló módon - kifejezetten a fizika és a műszaki tárgyak gyakorlati oktatására tervezett, számítógép alapú tervező és prototípus készítő munkaállomás. Az NI ELVIS egyszerű elektronikus áramkörök hatékony és látványos tesztelését teszi lehetővé. Különösen kényelmessé teszi azokat a teszteket, melyekhez egy időben több típusú műszer alkalmazása szükséges. A termék részét képezi a LabVIEW grafikus számítógépen futó fejlesztői környezet is, mely látványos élménnyé változtatja az oktatási anyag elsajátítását. Az eszköz és a számítógépes program együtt a bonyolult kapcsolások tesztelésére is kiváló megoldást nyújt felhasználói számára.

Az NI Hungary Kft. a berendezéseken túl oktatási segédanyagokkal is támogatja a programot, melyet a közreműködő intézmények beépítenek a tanulók képzési rendszerébe.

Munkát találni is könnyebb

A berendezések a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola tulajdonába kerülnek. Az iskola hagyományosan kiváló elektromos, mechatronikai műszerész szakmákban oktatott tanulói, a kialakítandó új laborban olyan ismeretekre tudnak majd szert tenni, melyek a munkaerő piacon való elhelyezkedésüket nagyban megkönnyítik.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kara biztosítja a labor létrehozásához az infrastrukturális hátteret, a labor kialakítására szolgáló tantermet és az eszköz működtetéséhez a számítógépeket. Az egyetem számára, a villamos- és mechatronikai mérnök szakokon tanuló diákok a végzést követően a napi munkában tudják majd hasznosítani a megszerzett ismereteket. A korszerű ismeretekkel, a jól képzett mérnök könnyebben talál az elvárásainak megfelelő munkahelyet.

A Gazdaságvezérelt Képzési és Fejlesztési Klaszter a megvalósuló fejlesztés projekt koordinációjában játszik szerepet. Támogatja a résztvevőket, összehangolja az érdekviszonyokat és segít az igény alapján megvalósuló felnőttoktatási projektek irányításában.

A Debreceni Egyetem és a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola a labort megosztva közösen használják, és igény esetén a felnőttképzési programok lebonyolítására is lehetőséget teremtenek. A szokásos tantermi oktatáson túl, a felek tervezik az általános iskolás gyerekek számára az orientációs programok kialakítását is, mellyel a minőségi szakember utánpótlás alapjait tudják megteremteni.

Komplex rendszer minden oktatási szintre

A kialakítandó labor tehát alkalmas az elektronikai, mechatronikai oktatás teljes spektrumának megvalósítására, mely az általános iskolai orientációs, szakközépiskolai szakképzés, felsőfokú mérnökképzés, valamint a felnőttoktatási programok kialakításában és megvalósításában nyilvánul meg.

A megvalósuló projekt különleges és egyedi, mert különböző területeken működő – oktatás, versenyszféra – szervezetek találtak egymásra. Az együttműködésben a résztvevők mindegyike megtalálja azokat az értékeket, melyekkel a saját működésüket tudják jobbá, hatékonyabbá tenni. Az eredmény egy sokrétűen, többcélúan használható oktató labor, mely, ha kis lépéssel, de közelebb visz a gazdaságvezérelt oktatás megvalósulásához.

A programban résztvevők külön köszönetüket fejezik ki a Debrecen TISZK-nek a gyors és hatékony ügykezeléséért, mely elősegíti, hogy az oktatólaboratórium a felajánlott támogatás maximális összegét megkaphatja, és azt hamar felhasználhatja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását