2024. június 23. - Zoltán

A hajnövekedés 3 szakasza

A hajunk az egyik legmeghatározóbb eleme külső megjelenésünknek, nem véletlen, hogy mindenki szeretne dús, egészséges frizurával rendelkezni. Éppen ezért nagymértékű, szokatlan hajhullás észlelésekor hajlamosak vagyunk kétségbeesetten keresni annak okát.
2024. május 27. hétfő 18:07 - HírExtra

De mi számít túlzott hajvesztésnek, és egyáltalán milyen ütemben nő a haj? Cikkünkben erre keressük a választ. 

Miért hullik a hajunk? 

Fontos tudni, hogy ha a reggeli fésülködés közben azt vesszük észre, hogy kihullott néhány hajszálunk, semmi ok az aggodalomra, hiszen a haj elvesztése egy teljesen természetes jelenség. Egészségügyi okok, vagy a férfiaknál a DHT hormon jelenléte miatt azonban sokaknál előfordulhat, hogy teljesen elvesztik a hajukat a fejbőr bizonyos területeiről. 

Míg az előbbi jelenségre léteznek orvosi megoldások, a férfiak kopaszodása legtöbbször visszafordíthatatlan folyamat, az egyetlen kiútnak pedig sokszor csak a hajbeültetés bizonyul. A TurboHair Medical hajbeültetés szolgáltatása során a tarkó területéről kerülnek áthelyezésre az egészséges hajhagymák a kényes részekre, ezzel végleges megoldást kínálva a kopaszodás problémájára. 

Érdemes azonban tudni, hogy ez a fajta hajvesztés fokozatosan alakul ki, így ha nekünk hirtelen, nagyobb csomókban kezd hullani a hajunk, mindenképpen látogassunk el egy orvoshoz, hiszen lehetséges, hogy komolyabb egészségügyi probléma áll a háttérben.

Egy hajszál életének 3 fázisa

Ahhoz, hogy megértsük a hajunk működését, fontos tisztában lennünk a hajszálak életciklusával. Egy egészséges hajszál általában 6 évig él, amely időtartam 3 szakaszra tagolható. Az első a növekedési időszak, amelyet más néven anagén szakasznak is neveznek. Az anagén szakasz a nőknél körülbelül 5 évig tart, míg a férfiaknál rövidebb ideig, általában csak 3 évig. 

Ezt egy nagyon rövid, átmeneti időszak, a katagén fázis követi, ami általában csak pár hétig tart, ekkor szűnik meg a hajhagyma tápanyagellátása. Mit eredményez ez? Tulajdonképpen leválik a szóban forgó hajszálunk, és elkezd kifelé haladni a szőrtüszőben. 

A telogén szakasz az utolsó, nyugalmi időszak elnevezése, amikor a szőrtüsző valójában már megszűnik működni. Ezt a nagyjából 3 hónapos fázist az új hajszál megjelenése zárja le, ami egyszerűen csak kitolja a régi hajszálat a helyéről, ekkor történik meg maga a hajhullás. 

A haj növekedése

Egy átlagos embernek körülbelül 100000-150000 hajszála van, amelyek a szőrtüszőben képződnek. Egy szőrtüsző az életünk során pedig nagyjából 10 hajszálat képes termelni, ezen hajszálak növekedésének a gyorsasága 0,3-0,5 mm naponta. És hogy hány hajtüszőnk van? Egy csecsemő a megszületésekor átlagosan 5 millió szőrtüszővel rendelkezik, ezek száma azonban az életkor előrehaladtával csökken, vagy közel azonos marad. 

A haj hullása tehát egy bizonyos fokig természetes jelenségnek mondható, hiszen el kell veszítenünk a régi hajszálat ahhoz, hogy megjelenjen az új. Ha azonban csomókban hulló, rendellenes hajvesztésről van szó, mindenképpen forduljunk orvoshoz. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2024. június 1. 11:14
________________________________

Zalában írták meg, "apuka" halàla után 3 és fél évvel:

Google tags:
idősebb "Belső Jenő"
Csömödér -> Lovászi -> Zalaegerszeg -> Tatabánya

Idősebb Belső Jenő 1956 őszén, abban az október végi, november elejei néhány napban beállt forradalmàr szerepbe. Elmondása alapján, megegyeztek a Hóbor nevű ávós nyomozóval, hogy egymást majd úgymond bevédik. Márhogy, ha a forradalom győz, akkor B.J. védi meg a komcsi nyomozó tisztet majd, ha meg bukta lesz, akkor a Hóbor elvti B.J.-t.
Ezt még idős fejjel, 2006 tàjàn is büszkén elregélte a Lovásziban élő, azonos nevű, legidősebb fiának.
Volt ugyan fegyvere azon napokban, de el nem kellett sütnie soha. Ahogy a többi olajüzemi dolgozóból lett néhány nemzetőr, ő sem harcolt, mert itt nem volt semmi harc.
Aztán nem igazán védte meg senki november 4. után a verésektől. Más, komolyabb büntetést megúszott viszont. Elmondása alapján, a zalai magasrangú rokonai miatt nem lett neki baja. Varga Gyula megyei első titkár neje Belső Erzsébet volt, tán csömödéri származással szintén. De még a pákai származású Németh Károlyt, országos pártvezért is emlegette ezzel kapcsolatban.
Azzal sem törődött, hogy ezeket elmondva kompromittálja a "forradalmár" személye hitelességét. (Úgy ment bele az eseményekbe az elején, mint a kétesélyes totóba! Hisz' el is mondta, többször így ezt.)
Aztán 1962 után elhagyta Lovászit, elvàlt, a kis családjàt is itt hagyta.
Zalaegerszegen élt, egy Rózsa nevű ápolónővel.
Később Tatabányára került és még a Rózsa nevű volt szeretője lakását is ügyes trükkel megszerezte magának. (Ott mondták el, 1966 tàján ezt is, az első feleségének.)
Később egy maszek zöldséges asszonysággal állt össze, a nála idősebb Erzsike nénivel. Na, az a matróna végül kirúgta, mehetett haza, a Réti u. 56. tömbházba. (Ui.: De valami Kulich Gyula téri címe is volt előtte?)
Onnantól lett újra egy másik eü. dolgozó hölgy a "szíve választottja". Be is nősült, egy volt pufajkás, akkor màr munkásőr, zenészroma elvàlt lányát nőül véve. Onnan összejártak a városba települt szovjet "mérnökökkel" (akiket az uránium miatt helyezett oda a "nagy testvér"). Volt is minden "szovjet" csere-bere, szamovàrtól a háztartási gépekig... De, vagy 40 éven át használt autókkal is seftelt, ügyesen. Panaszkodott, hogy abból fizette ő az összes rezsit, mert a hàzasságuk anyagi része el volt különítve, a neje àltal. Ő mondta ezeket!
Leszázalékolása után a Komárom megyei IBUSZ "futára" munkába állt be és egy "háromperkettes" ügynök, valaki Tál(?) nevű igazgató főnökkel is autózott a valutával(?). Meg "csajoztak", idősebb fejjel, ő pl. kardio-rokkantként... Ő mesélte, ezeket is!
Csak 1989/90 tàján jutott újra eszébe neki, hogy ismét a forradalmár múltat kellene kidomborítani.
Lovásziban évtizedeken át nélkülöztek és szívtak, az ottani volt első felesége és a két gyermeke! Az ő 1956-os "szerepe" miatt ugye. Ő úgy kétévente egyszer-egyszer megjelent Zalàban, hogy megvillantsa, "virítsa" az aktuális kocsijával, ékszereivel, drága-trendi ruhàival a jóléti-fölényét. (!)
Tényleg, mint az "úri romák", ahogy "virítanak" kérkedve...
A zalai kis család meg ette a halat, gombát, vadhúst, az első fia "vademberré szocialódása" àltal, ott a kis ártéri erdei "szúnyogkempi" hàzikóban. (Ő nem lehetett vadőr sem, na miért ugyan, ahogy határőr sorkatona sem.)

A t.bányai pufajkás unokája pedig manapság már "szabadságharcost" emleget, meg emléktáblát állíttat. Hja, az idő múlása elfedi az emlékezetet, mint a föld fokozatosan, az akkori lovászi események hiteles tanúit. Messzire ment ember pedig azt mesélhet, amit csak akar.

Amikor ezeket leírtam, még él 93 évesen a volt lovászi első neje. Akiből még bolondot is csinált 1966 tàjàn! Elcsalta Tatabányára, hogy "összebékül" a volt kis családjával és lakjanak ott, vele.
Pár hét után meg kiderült, hogy még akkor is járt a Rózsa nevű, Zalából vele oda ment ápolónőcihez! Amikor a megalàzott kis család vissza cuccolt Lovásziba, a nagy hős "szabadságharcos" elbújdosott a segíteni jött, zalai teherautón érkező, felháborodott rokon férfiak elől...
A "hős"!

"Szebb múltat!" 😉

Tatabányán színház volt az az élet, láttam néhányszor, sajnos. De színhàz azóta is, tovább írják és alakítják a teátrális mi a jó éppen darabot...
☝️😝

Egy Réti u. 56. sz. tömbhàz "emléktáblàt" kap, állítólag.
Ezek nem lesznek rajta, de azért mégse múljanak a feledés és nemtudás ködébe.
👋
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását