2024. június 23. - Zoltán

Nátha vagy szénanátha?

A nátha és a szénanátha két teljesen különböző betegség, bár a nevük és a tüneteik is hasonlóak. Míg a nátha vírusos eredetű, addig az utóbbi a légúti allergia egyik formája. Nem árulunk el nagy titkot azzal sem, hogy nincs semmi köze a szénához.
2024. május 27. hétfő 07:59 - HírExtra

Sokszor még az orvos számára sem egyértelmű elsőre, hogy melyikről van szó, mivel a kezdeti tünetek sok egyezést mutatnak. Vannak azonban olyan jelek, amelyek a segítségünkre lehetnek annak eldöntésében, hogy mivel állunk szemben. 

Hatékony szereket találhatunk a Patikatt.hu légutak elnevezésű kategóriájában, amelyek alkalmasak a panaszok enyhítésére. A továbbiakban megnézzük, hogy mi a különbség és az egyezőség a nátha, valamint a szénanátha között. 

A megfázás és az allergia tünetei

Megfázás esetén az orrfolyás és az orrdugulás a leggyakoribb jel, ami mellé társulhat könnyezés, tüsszögés és köhögés is. Ez utóbbi általában a 3-4. napon indul, ekkor már egyértelművé válhat, hogy náthával állunk szemben. Felléphetnek izomfájdalmak és fejfájás is, illetve hőemelkedés és hidegrázás. Orrdugulás is jelentkezhet, illetve orrmelléküreg-nyomás érzése is társulhat a tünetekhez. 

Gyakori allergiás tünet az orrfolyás, orrdugulás, a tüsszögés, a köhögés, illetve az orrdugulás és az orrmelléküreg-nyomás, amelyek mindkét betegségre utalhatnak. Ám ebben az esetben sokszor jelenik meg csalánkiütés, vagy más bőrirritáció, és a szemek is jellemzően bevörösödnek, könnyeznek, esetleg viszketnek. Bár hasonló panaszokkal indulhat mind a kettő elváltozás, de vannak árulkodó jelek, amelyek egyértelműsítik a helyzetet. 

Alapvető különbség, hogy megfázásnál hosszabb idő alatt alakulnak ki a tünetek, mint szénanátha esetén, de utóbbinál viszont sokkal tovább tartanak. A nátha jelei pedig átlagosan 3-10 nap alatt múlnak el.

A szénanátháról

Azért hívják a szezonális pollenallergiát szénanáthának, mert az aratáskor tapasztalt tünetek kapcsán jött létre az elnevezése a köznyelvben. Gyakorlatilag nem a széna, hanem a felszálló por váltja ki ezt az egészségügyi problémát. 

Tehát a levegőben szálló pollen és a por irritációja okozza az egész tünetegyüttest az erre érzékenyek szervezetében. Tavasszal megnövekszik a virágporok koncentrációja a levegőben, ilyenkor kezdődik az allergiaszezon. 

Ám létezik egy állandó allergiás nátha is, amelyet nem a pollen, hanem a házipor, azaz a poratkák ürüléke okoz. Ez egész évben fennál és okoz kellemetlenségeket az arra érzékeny embereknél. 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha visszatérő és hasonló panaszok jelentkeznek az előző év adott időszakához képest, akkor valószínűleg pollenallergiával állunk szemben. A tüneti készítmények alkalmazása akkor lesz igazán eredményes, ha már az allergiás reakciót kiváltó növény virágzásának kezdetén elkezdjük alkalmazni. 

Fontos, hogy beazonosítsuk a panaszokat okozó növényt, hogy követni tudjuk az aktuális pollenjelentéseket. Érdemes idejében beszerezni a szükséges készítményeket, és amennyiben indokolt, az orvost is fel kell keresni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2024. június 1. 11:11
________________________________

Zalában írták meg, "apuka" halàla után 3 és fél évvel:

Google tags:
idősebb "Belső Jenő"
Csömödér -> Lovászi -> Zalaegerszeg -> Tatabánya

Idősebb Belső Jenő 1956 őszén, abban az október végi, november elejei néhány napban beállt forradalmàr szerepbe. Elmondása alapján, megegyeztek a Hóbor nevű ávós nyomozóval, hogy egymást majd úgymond bevédik. Márhogy, ha a forradalom győz, akkor B.J. védi meg a komcsi nyomozó tisztet majd, ha meg bukta lesz, akkor a Hóbor elvti B.J.-t.
Ezt még idős fejjel, 2006 tàjàn is büszkén elregélte a Lovásziban élő, azonos nevű, legidősebb fiának.
Volt ugyan fegyvere azon napokban, de el nem kellett sütnie soha. Ahogy a többi olajüzemi dolgozóból lett néhány nemzetőr, ő sem harcolt, mert itt nem volt semmi harc.
Aztán nem igazán védte meg senki november 4. után a verésektől. Más, komolyabb büntetést megúszott viszont. Elmondása alapján, a zalai magasrangú rokonai miatt nem lett neki baja. Varga Gyula megyei első titkár neje Belső Erzsébet volt, tán csömödéri származással szintén. De még a pákai származású Németh Károlyt, országos pártvezért is emlegette ezzel kapcsolatban.
Azzal sem törődött, hogy ezeket elmondva kompromittálja a "forradalmár" személye hitelességét. (Úgy ment bele az eseményekbe az elején, mint a kétesélyes totóba! Hisz' el is mondta, többször így ezt.)
Aztán 1962 után elhagyta Lovászit, elvàlt, a kis családjàt is itt hagyta.
Zalaegerszegen élt, egy Rózsa nevű ápolónővel.
Később Tatabányára került és még a Rózsa nevű volt szeretője lakását is ügyes trükkel megszerezte magának. (Ott mondták el, 1966 tàján ezt is, az első feleségének.)
Később egy maszek zöldséges asszonysággal állt össze, a nála idősebb Erzsike nénivel. Na, az a matróna végül kirúgta, mehetett haza, a Réti u. 56. tömbházba. (Ui.: De valami Kulich Gyula téri címe is volt előtte?)
Onnantól lett újra egy másik eü. dolgozó hölgy a "szíve választottja". Be is nősült, egy volt pufajkás, akkor màr munkásőr, zenészroma elvàlt lányát nőül véve. Onnan összejártak a városba települt szovjet "mérnökökkel" (akiket az uránium miatt helyezett oda a "nagy testvér"). Volt is minden "szovjet" csere-bere, szamovàrtól a háztartási gépekig... De, vagy 40 éven át használt autókkal is seftelt, ügyesen. Panaszkodott, hogy abból fizette ő az összes rezsit, mert a hàzasságuk anyagi része el volt különítve, a neje àltal. Ő mondta ezeket!
Leszázalékolása után a Komárom megyei IBUSZ "futára" munkába állt be és egy "háromperkettes" ügynök, valaki Tál(?) nevű igazgató főnökkel is autózott a valutával(?). Meg "csajoztak", idősebb fejjel, ő pl. kardio-rokkantként... Ő mesélte, ezeket is!
Csak 1989/90 tàján jutott újra eszébe neki, hogy ismét a forradalmár múltat kellene kidomborítani.
Lovásziban évtizedeken át nélkülöztek és szívtak, az ottani volt első felesége és a két gyermeke! Az ő 1956-os "szerepe" miatt ugye. Ő úgy kétévente egyszer-egyszer megjelent Zalàban, hogy megvillantsa, "virítsa" az aktuális kocsijával, ékszereivel, drága-trendi ruhàival a jóléti-fölényét. (!)
Tényleg, mint az "úri romák", ahogy "virítanak" kérkedve...
A zalai kis család meg ette a halat, gombát, vadhúst, az első fia "vademberré szocialódása" àltal, ott a kis ártéri erdei "szúnyogkempi" hàzikóban. (Ő nem lehetett vadőr sem, na miért ugyan, ahogy határőr sorkatona sem.)

A t.bányai pufajkás unokája pedig manapság már "szabadságharcost" emleget, meg emléktáblát állíttat. Hja, az idő múlása elfedi az emlékezetet, mint a föld fokozatosan, az akkori lovászi események hiteles tanúit. Messzire ment ember pedig azt mesélhet, amit csak akar.

Amikor ezeket leírtam, még él 93 évesen a volt lovászi első neje. Akiből még bolondot is csinált 1966 tàjàn! Elcsalta Tatabányára, hogy "összebékül" a volt kis családjával és lakjanak ott, vele.
Pár hét után meg kiderült, hogy még akkor is járt a Rózsa nevű, Zalából vele oda ment ápolónőcihez! Amikor a megalàzott kis család vissza cuccolt Lovásziba, a nagy hős "szabadságharcos" elbújdosott a segíteni jött, zalai teherautón érkező, felháborodott rokon férfiak elől...
A "hős"!

"Szebb múltat!" 😉

Tatabányán színház volt az az élet, láttam néhányszor, sajnos. De színhàz azóta is, tovább írják és alakítják a teátrális mi a jó éppen darabot...
☝️😝

Egy Réti u. 56. sz. tömbhàz "emléktáblàt" kap, állítólag.
Ezek nem lesznek rajta, de azért mégse múljanak a feledés és nemtudás ködébe.
👋
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását