2024. június 16. - Jusztin

A fürdőszobai pára legyőzése: Tippek a komfortosabb otthonért

A fürdőszoba a pihenés és a felfrissülés helye, de a pára okozta kellemetlenségek megnehezíthetik a kényelmes használatot. A penészfoltok, a dohos levegő és a lecsapódó víz nem csupán esztétikai szempontból zavaróak, de az egészségre is károsak lehetnek. Szerencsére a pára ellen hatékonyan lehet küzdeni a mindennapokban is, de ha épp felújítás előtt állunk, érdemes külön figyelmet szentelni a problémának tervezéskor.
2024. május 29. szerda 07:28 - HírExtra

A fürdőszoba klímája használatából eredően eltér a többi helységétől. Míg a többi szobában általában a kinti hőmérséklet változása okoz párásodást, addig a fürdőben általában a fröcssenő víz vagy a száradó ruhák miatt jut sok nedvesség a levegőbe, és ezért párásodik az ablak. De mit tehetünk ellene?    

Amennyiben nem tervezünk felújítást: 

Szellőztessünk rendszeresen: Fürdés után mindig szellőztessünk ki alaposan a fürdőszobát. Nyissuk ki az ablakot, és ha van, kapcsoljuk be a páraelszívót. 

Használjunk páramentesítőt: Ha az ablakrés nem elegendő a szellőzés megoldásához, vagy a fürdőszoba ablaktalan helyiségben lett kialakítva mindenképp szereljünk be páraelszívót.  

Ügyeljünk a ruhaszárításra: Amikor csak lehetőségünk nyílik rá, szárítsuk a ruhákat és törölközőket a szabadban vagy használjunk szárítógépet, így csökkentve a levegőbe jutó pára mennyiségét.  

Tartsuk tisztán a fürdőszobát: Figyeljünk a penészfoltok korai felismerésére és eltávolítására.  Ha zuhanyzás után gumírozott lehúzóval megszabadítjuk az csempét és zuhanykabint a ráfröccsent víztől, azzal a levelőbe jutó nedvességet is csökkentjük, és a vízkő okozta foltok későbbi takarításától is megkíméljük magunkat. 

Helyezzünk el növényeket: A párakedvelő, de alacsony fényigényű növények, mint például a borostyán, begónia, filodendron és egyes orchideafajták ideálisak a fürdőszobába. Nemcsak szépek, de a párát is magukba szívják, és stresszoldó hatással is bírnak.  

Felújítás esetén fontoljuk meg a következőket: 

Tervezzünk, és építsünk be hatékony szellőzést: A pára eltávolításának kulcsa a megfelelő szellőzés. Gondoskodjunk a megfelelő méretű ablakról, vagy szereljünk be páraelszívót. A tetőtérben lévő fürdőszobák esetében kiemelten fontos a szellőzőcsatorna szakszerű kiépítése. 

Gondoskodjunk a vízszigetelésről: A vízszigetelés elengedhetetlen a penész és a nedvesség okozta károk megelőzéséhez. A falak és a padló burkolás előtti vízszigetelését bízzuk szakemberre. 

Válasszunk megfelelő burkolatot: A csempék mellett a vízálló gipszkarton is jó választás lehet a falak burkolására. A padlót vízálló SPC lapokkal is burkolhatjuk. A festett falak esetében használjunk penészedésgátló festéket. 

Helyezzük el a fűtőtesteket stratégiai pontokon: A fűtőtestek a pára elpárologtatásában is segítenek. Helyezzük őket a pára keletkezésének fő forrásai, a zuhanyzó és a kád közelébe.  

Ha a fürdőszobád felújítása során inspirációra lenne szükséged, vagy szívesen megnéznéd, megtapintanád a különböző burkolatokat, szanitereket, érdemes felkeresned egy nagy választékkal rendelkező helyet, mint mondjuk a Merkbau Fürdőszobaszalon Kecskemét, ahol a szakértő segítség mellett mindent megtalálsz amire csak fürdőszobádhoz szükséged lehet.  

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását