2024. március 19. - József, Bánk

Egészségügy-önkormányzat-kórház-működtetés Márciustól megszűnhet a kórházi ellátás

Márciustól nem tudja működtetni tovább a tapolcai kórházat és rendelőintézetet a városi önkormányzat döntésképtelensége miatt a Deák Jenő Kórház Kft., s ez 250 dolgozó csoportos leépítését eredményezi; ezt nyílt levélben közölte Tapolca polgármesterével Németh Attila, a város kórházának igazgatója.
1970. január 1. csütörtök 01:00 - HírExtra
"Kérjük, segítsen abban, hogy március elsejétől ne szűnjön meg a kórházi ellátás Tapolcán" - olvasható a hétfői keltezésű levélben. Az igazgató szerint négy hónapja közölték a képviselő-testülettel, a város vezetőivel a kórház működtetésének ellehetetlenülését, ám azóta sem történt semmiféle intézkedés vagy egyezség. "Négy hónap után a lassúság időhúzásnak, a megfontoltság döntésképtelenségnek tűnik" - közölte a kórház vezetője.

Németh Attila utalt arra is, hogy 380 millió forintot költött a kórházat működtető Medisyst Kft. - illetőleg általa a működtetés vitelére alapított Deák Jenő Kórház Kft. - a rendelőintézet fejlesztésére, s nem a városi büdzsé terhére kellett kiépíteni "az európai színvonalú eszközparkot" sem.

A kórház igazgatója szerint "Tapolca vezetése semmit nem tett azért, hogy felkészülten vegye át az egészségügyi intézményeket és a beruházások könyv szerinti értékét a szerződés értelmében megtérítse". Holott pontosan tudják, hogy "250 ember munkaviszonyát március elsejével kénytelenek leszünk megszüntetni" - fogalmazott az igazgató.

Elfogadhatatlan a fenyegetőzés, az ultimátum - mondta Császár László, Tapolca polgármestere az MTI-nek kedden. Hangsúlyozta, hogy a Medisyst vezetésével és a kórház igazgatójával is folyamatosan tárgyalásban állnak, nem igaz tehát, hogy időt húznak és nem akarnak egyezségre jutni. Rámutatott: a Medisyst Kft. november elején közölte, hogy csupán december 31-ig tudja működtetni a kórházat, később azonban ezt január 31-re, aztán február 28-ra módosította. Lényeges ugyanakkor, hogy a működtetési szerződést viszont nem mondta fel, nehogy aztán "szerződésszegésbe essen" - vélekedett a polgármester.

Császár László (Fidesz) közölte: az önkormányzat bármikor készen áll a városi kórház működtetésének az átvételére, ám az elfogadhatatlan számára - s ez a bajok gyökere, a megállapodás döntő akadálya -, hogy bruttó 580 millió forintot fizessen a Medisystnek. Megjegyezte: az igazgató által említett 380 millió forint csak a nettó összeg, az önkormányzatnak valójában 580 milliójába kerülne az ügylet.

Nagyságrendnyi különbség van az összeget illetően a két álláspont között - mutatott rá a polgármester, hangsúlyozva azt is, hogy a cégtől még nem kaptak meg minden bizonylatot sem, tehát még mindig nem látnak teljesen tisztán a kórházuk költségeit, adósságait illetően.

Szó nem lehet a kórházi ellátás ellehetetlenüléséről és a 250 dolgozó elküldéséről, hiszen változatlanul él a város és a Medisyst Kft. között a működtetésre vonatkozó szerződés - hangsúlyozta Császár László, aki hangot adott annak a véleményének is, miszerint nem kizárt, hogy ebben az ügyben a végső szót majd a bíróság mondja ki.
A polgármester közölte: a város képviselő-testülete szerdán rendkívüli ülésen tárgyal az ügyről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását