2024. június 23. - Zoltán

Mit kell tudni az öregszeműségről, azaz a presbyopiáról?

A szem fénytörési hibái közé sorolható az öregszeműség, ami megnehezítheti a mindennapok örömét. A kialakulásának következményeként a közeli látás veszíthet élességéből, vagy az olvasás öröme már nem élvezetes.
2024. május 26. vasárnap 22:55 - HírExtra

A presbyopia kialakulása esetén a szem alkalmazkodóképessége csökken, mert a szemlencse rugalmassága nem engedi az alakváltozást. Ez azt jelenti, hogy a közeli tárgyakra nem képes a szemünk élesen fókuszálni, így homályos lesz a kép.

Ilyen esetekben gyakran egyszerre lehet szükség egy olvasószemüvegre és egy távollátást elősegítő szemüvegre is. És ha ez még nem lenne elég, sok esetben társulhat ez a szembetegség rövidlátással, távollátással vagy asztigmatizmussal is. Az Optimum Szemészet öregszeműség - presbyopia kezelésében is tud segíteni.

Leggyakoribb tünetek, amik árulkodóak lehetnek

Nézzünk néhány konkrét helyzetet, mikor öregszeműségre érdemes gyanakodni!

- A közellátás nehézkes.

- Távolabb kell tartani magunktól az olvasnivalót.

- Az apró betűk összemosódnak.

- Elfáradó szemek, esetleg fejfájás.

- Hunyorgó szemek.

- Olvasólámpa használata akár világosban is.

Nem a legritkább szembetegségek közé tartozik az öregszeműség. Sokféle tünet azonban gyanút kelthet, így érdemes konzultálni a szakorvossal, ha a fentieket tapasztalja.

Mi lehet az oka az öregszeműségnek?

Az írisz mögött elhelyezkedő szemlencse legcsodálatosabb tulajdonsága, hogy képes változtatni az alakját. Ezzel a képességével a retinára fókuszálja a fényt, ami pedig az éleslátásért felel.

A közeli és a távoli tárgyak közötti fókuszváltás, a szemlencse rugalmasságának az eredménye. Azonban 40 éves kor felett ez a rugalmasság folyamatosan csökken, így a fókusz képessége is romlik.

A rossz hír, hogy ezt az öregedési folyamatot sajnos nem lehet megállítani vagy visszafordítani. Jó hírként pedig elmondhatjuk, hogy a látás szemüveggel, kontaktlencsével vagy műtéttel is korrigálható.

Mit lehet tenni öregszeműség esetén?

A szokványos megoldást a szemüveg és a kontaktlencse különböző típusai jelenthetnek, amik nem okoznak olyan mértékű életminőség-javulást.

 Bifokális szemüveg: Egyszerre van jelen a lencséken a közeli és a távoli korrekció, ami lehetővé teszi, hogy szemüveg cserélgetése nélkül lássunk élesen közelre és távolra is.

- Monovision kontaktlencsék: Olyan speciális kontaktlencsék, amik az egyik szem esetében a közellátás élessége felé korrigálják a szemet, a másik szem esetében pedig a távollátás felé. Nem könnyű viselni, mert hozzá kell szoktatni az agyunkat is.

- Multifokális kontaktlencsék: Ez szintén egy olyan megoldás, ami másfajta “agymunkát” igényel. Ilyenkor ugyanis a lencsék több különböző erősségű zónával rendelkeznek, aminek használata tanulást igényel az agy számára.

Az Optimum Szemészet viszont a szemlencse műtétet részesíti előnyben. A beültetett műlencse típusától függően a páciensek  90%-a megszabadulhat a szemüvegétől.

A tünetek jelentkezése esetén, de 40 éves kor felett mindenképpen javasolt a vizsgálat rendszeres, szűrésszerű beiktatása.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2024. június 1. 11:10
________________________________

Zalában írták meg, "apuka" halàla után 3 és fél évvel:

Google tags:
idősebb "Belső Jenő"
Csömödér -> Lovászi -> Zalaegerszeg -> Tatabánya

Idősebb Belső Jenő 1956 őszén, abban az október végi, november elejei néhány napban beállt forradalmàr szerepbe. Elmondása alapján, megegyeztek a Hóbor nevű ávós nyomozóval, hogy egymást majd úgymond bevédik. Márhogy, ha a forradalom győz, akkor B.J. védi meg a komcsi nyomozó tisztet majd, ha meg bukta lesz, akkor a Hóbor elvti B.J.-t.
Ezt még idős fejjel, 2006 tàjàn is büszkén elregélte a Lovásziban élő, azonos nevű, legidősebb fiának.
Volt ugyan fegyvere azon napokban, de el nem kellett sütnie soha. Ahogy a többi olajüzemi dolgozóból lett néhány nemzetőr, ő sem harcolt, mert itt nem volt semmi harc.
Aztán nem igazán védte meg senki november 4. után a verésektől. Más, komolyabb büntetést megúszott viszont. Elmondása alapján, a zalai magasrangú rokonai miatt nem lett neki baja. Varga Gyula megyei első titkár neje Belső Erzsébet volt, tán csömödéri származással szintén. De még a pákai származású Németh Károlyt, országos pártvezért is emlegette ezzel kapcsolatban.
Azzal sem törődött, hogy ezeket elmondva kompromittálja a "forradalmár" személye hitelességét. (Úgy ment bele az eseményekbe az elején, mint a kétesélyes totóba! Hisz' el is mondta, többször így ezt.)
Aztán 1962 után elhagyta Lovászit, elvàlt, a kis családjàt is itt hagyta.
Zalaegerszegen élt, egy Rózsa nevű ápolónővel.
Később Tatabányára került és még a Rózsa nevű volt szeretője lakását is ügyes trükkel megszerezte magának. (Ott mondták el, 1966 tàján ezt is, az első feleségének.)
Később egy maszek zöldséges asszonysággal állt össze, a nála idősebb Erzsike nénivel. Na, az a matróna végül kirúgta, mehetett haza, a Réti u. 56. tömbházba. (Ui.: De valami Kulich Gyula téri címe is volt előtte?)
Onnantól lett újra egy másik eü. dolgozó hölgy a "szíve választottja". Be is nősült, egy volt pufajkás, akkor màr munkásőr, zenészroma elvàlt lányát nőül véve. Onnan összejártak a városba települt szovjet "mérnökökkel" (akiket az uránium miatt helyezett oda a "nagy testvér"). Volt is minden "szovjet" csere-bere, szamovàrtól a háztartási gépekig... De, vagy 40 éven át használt autókkal is seftelt, ügyesen. Panaszkodott, hogy abból fizette ő az összes rezsit, mert a hàzasságuk anyagi része el volt különítve, a neje àltal. Ő mondta ezeket!
Leszázalékolása után a Komárom megyei IBUSZ "futára" munkába állt be és egy "háromperkettes" ügynök, valaki Tál(?) nevű igazgató főnökkel is autózott a valutával(?). Meg "csajoztak", idősebb fejjel, ő pl. kardio-rokkantként... Ő mesélte, ezeket is!
Csak 1989/90 tàján jutott újra eszébe neki, hogy ismét a forradalmár múltat kellene kidomborítani.
Lovásziban évtizedeken át nélkülöztek és szívtak, az ottani volt első felesége és a két gyermeke! Az ő 1956-os "szerepe" miatt ugye. Ő úgy kétévente egyszer-egyszer megjelent Zalàban, hogy megvillantsa, "virítsa" az aktuális kocsijával, ékszereivel, drága-trendi ruhàival a jóléti-fölényét. (!)
Tényleg, mint az "úri romák", ahogy "virítanak" kérkedve...
A zalai kis család meg ette a halat, gombát, vadhúst, az első fia "vademberré szocialódása" àltal, ott a kis ártéri erdei "szúnyogkempi" hàzikóban. (Ő nem lehetett vadőr sem, na miért ugyan, ahogy határőr sorkatona sem.)

A t.bányai pufajkás unokája pedig manapság már "szabadságharcost" emleget, meg emléktáblát állíttat. Hja, az idő múlása elfedi az emlékezetet, mint a föld fokozatosan, az akkori lovászi események hiteles tanúit. Messzire ment ember pedig azt mesélhet, amit csak akar.

Amikor ezeket leírtam, még él 93 évesen a volt lovászi első neje. Akiből még bolondot is csinált 1966 tàjàn! Elcsalta Tatabányára, hogy "összebékül" a volt kis családjával és lakjanak ott, vele.
Pár hét után meg kiderült, hogy még akkor is járt a Rózsa nevű, Zalából vele oda ment ápolónőcihez! Amikor a megalàzott kis család vissza cuccolt Lovásziba, a nagy hős "szabadságharcos" elbújdosott a segíteni jött, zalai teherautón érkező, felháborodott rokon férfiak elől...
A "hős"!

"Szebb múltat!" 😉

Tatabányán színház volt az az élet, láttam néhányszor, sajnos. De színhàz azóta is, tovább írják és alakítják a teátrális mi a jó éppen darabot...
☝️😝

Egy Réti u. 56. sz. tömbhàz "emléktáblàt" kap, állítólag.
Ezek nem lesznek rajta, de azért mégse múljanak a feledés és nemtudás ködébe.
👋
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását