2024. március 19. - József, Bánk

A súlyfelesleg növeli a császármetszés esélyeit

Minél nagyobb súlyfelesleggel rendelkezik egy kismama a szülés előtt, annál nagyobb annak a kockázata, hogy császármetszéssel hozza világra gyermekét - derítették ki amerikai kutatók, akik eredményeiket az American Journal of Obstetrics and Gynecology legújabb számában ismertették.
1970. január 1. csütörtök 01:00 - HírExtra
Három újszülöttből átlagosan egy jön a világra az Egyesült Államokban császármetszéssel. Az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC) adatai szerint ez az arány 50 százalékkal magasabb, mint volt az 1990-es évek közepén.

Az Indianai Egyetem kutatói Michelle Kominiarekkel az élen 125 ezer olyan szülőnő adatait elemezték, akik 2002 és 2008 között adtak életet gyermeküknek. A tudósok minden egyes esetben elemezték a nők testtömegindexét (BMI), a szülés körülményeit és annak módját.
Mint kiderült, az asszonyok 14 százaléka szült császármetszéssel, és a nők által a terhesség folyamán a szülés napjáig "felhalmozott" minden "pótlólagos" BMI-egység 4 százalékkal növelte a császármetszés kockázatát.

Az elemzések során az is kiderült, hogy a császármetszés kockázatának mértéke attól is függött, hogy szült-e korábban a nő, és ha igen, akkor természetes úton adott-e életet gyermekének, vagy császármetszéssel.

Egy egységnyi BMI-növekedés 5 százalékkal növelte a császármetszés kockázatát az először szülő nők esetében, 2 százalékkal a többedszer szülő asszonyoknál, akik korábban már átestek császármetszésen. Azoknál az asszonyoknál, akik korábban ugyan szültek, de természetes úton hozták világra gyermeküket, ez a mutató elérte az 5 százalékot.

Ez a tendencia akkor is megmaradt, amikor olyan tényezőket vettek figyelembe, mint az anya kora, faji hovatartozása, a méhszáj tágulásának kórházi felvételkor észlelt mértéke.

Mindent egybevetve azoknál az anyáknál, akik korábban császármetszéssel szültek, kétszer magasabb volt annak a kockázata, hogy a következő gyermeküket sem sikerül természetes úton a világra hozniuk: ez a súlyos elhízásnak minősülő 40 feletti BMI-vel rendelkező szülőnők több mint 50 százalékát érintette.

Az ismételt császármetszés valószínűségét növelte az orvosok aggodalma, hogy a vajúdás során szétszakadhatnak a korábbi műtéti beavatkozás után maradt hegek. A császármetszés mellett voltak hajlamosak dönteni az orvosok a 35 éves vagy annál idősebb szülőnők, a cukorbetegek, az afroamerikai vagy spanyol ajkú asszonyok esetében.

"Mindazonáltal még mindig nem sikerült pontosan meghatározni, hogy az elhízás milyen mértékben növeli a császármetszés kockázatát" - jegyezte meg Michelle Kominarek, hozzátéve, hogy a kérdés megválaszolásához további vizsgálatok szükségesek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását