2021. december 2. - Melinda, Vivien

Aranyat is hoztak csillagász diákjaink

Egy arany-, egy ezüst- és két bronzérmet szerzett a magyar csapat az idei Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián (IOAA), amelyen 48 ország több száz diákja mérte össze tudását.
További híreink a Tudomány rovatban

Műholdakkal a pálmaolaj-nyűgre

A pálmaolajhoz kapcsolódó erdőirtások megszüntetése olyan gigászi feladat, mellyel képtelenség egyedül szembenézni.

Feljebb lépett a SOTE

Több szakterületen is javította korábbi pozícióit a Semmelweis Egyetem a "US News Best Global Universities" 2022-es világrangsorában. A legjobb helyezést idén is a "Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer" szakterületi rangsorban érte ...
További híreink a Tudomány rovatban

Optimisták és elégedetlenek a fiatalok

A mai fiatalok derűlátóbbak a szüleiknél, ugyanakkor hatékonyabb válságkezelést várnak a döntéshozóktól, derül ki az UNICEF legújabb globális felméréséből, amely különböző nemzedékeket vett górcső alá. A gyermekek világnapja alkalmából végzett közvéleménykutatás arra kereste a választ, milyen ma gyereknek lenni és mennyiben látják a fiatalok másképp a világot, mint az idősebb generáció.

Már nem kell titkolni a plasztikai beavatkozásokat

A plasztikai sebészet témája ma már nem tabu, egyre többen beszélnek nyíltan arról, hogy jobban érzik magukat a beavatkozás után. Sőt már a női intimplasztikáról is egyre többen mernek kérdezni.

Új vírusazonosító módszeren dolgoznak

A TargetEx Kft. bejelentette, hogy a Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása (2020-1.1.2-PIACI KFI) című pályázati program keretében elnyert támogatással új kutatás-fejlesztési projektet indít ”20 perces polimeráz reakciót alkalmazó diagnosztikai módszerhez reagensek kifejlesztése” címmel.

Karikó Katalin újabb kitüntetése

Karikó Katalin kutatótársával, Drew Weissmannal és Pieter Cullis kanadai biokémikussal és molekuláris biológussal megosztva kapta az idei Mahidol herceg-díjat - jelentette be az elismerésről döntő thaiföldi alapítvány hétfőn.

Nem csak oltás, gyógyszer is van

A 4. hullám kezelésében az oltások mellett a vírusellenes gyógyszereknek is nagy jelentősége van.

Megrázta az áram a baglyot - gyógyítják

Egy Baja mellett áramütést szenvedett uráli bagoly (Strix uraliensis) került a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjába, a sérült madár egészségi állapota kielégítő - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

Egyre fiatalabban kezdünk netezni

Közel kétszer annyi 7-8 éves gyereknek volt tavaly mobiltelefonja, mint 2017-ben – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) reprezentatív kérdőíves kutatásából.

Innovatív fiatalok pályázhatnak ötmillió forintra

Ötmillió forint jutalmat osztanak ki azon legeredményesebb kreatív fiatalok között, akik 2021. november 25-ig beadják nevezésüket.

Az MI egyre elterjedtebb a toborzásban

Adatokra és tanulási folyamatra épülő algoritmusok az életünk egyre több területén, egyre jelentősebb mértékben vannak jelen, és ez alól munkaerőpiac sem kivétel. A digitalizációt jelentősen felgyorsította a koronavírus, amely a munkakeresőket és a HR szakemberek munkáját is intenzíven terelte az online platformok felé.

Az antidepresszánsról is le kell szokni

Vezető amerikai kutatók nemrég megjelent tudományos cikkükben annak okait fedték fel, miért tarthat hónapokig vagy évekig leszokni az antidepresszánsokról.

EU pénzből izgalmas szegedi kutatás

Az élő szervezetekről adatokat gyűjtő, intelligens szenzorokra épülő rendszereket fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói egy 811 millió forintos uniós támogatást elnyert projektben - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Közel 240 millió fertőzött

A világon 239 125 787 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 873 511 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem - közép-európai idő szerint - csütörtök reggeli adatai alapján.
Még mindig hírek
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását