2021. január 16. - Gusztáv

Felsőoktatási nyílt napok online

Január 21-23. között tartják a virtuális Educatiot, felsőoktatási tanulmányokra jelentkezni február 15-ig lehet.
További híreink a Tudomány rovatban

Egészséges levegő plazmatechnológiával

A téli időszakban a kórokozók, tavasztól őszig az allergének nehezíthetik meg az életünket. Ezek a levegőben terjengő mikroszkopikus méretű részecskék fizikai tüneteket okozhatnak, amelyek felborítják a hétköznapjainkat.

Egyre többen akarnak oltást

Egyre többen szeretnék beoltatni magukat - közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
További híreink a Tudomány rovatban

Öt egészségügyi fejlesztés, amelyre érdemes figyelni 2021-ben

Az EIT Health minden évben több mint 120 olyan csapatot támogat Európa-szerte, amelyek progresszív eredményeket érnek el az egészségügyi innováció területén Európa fejlődő régióiban, többek között Magyarországon is. Öt olyan innovációt mutatunk most be, amelyek az elkövetkező években nagy hatással lehetnek majd az orvostudomány és az egészségügy jövőjére:

Óriási középkori lelet - aranyforintért luxusautót

Mintegy hétezer ezüstpénzből és négy aranyéremből álló középkori leletegyüttes került elő Újlengyelben. Eddig ez a legnagyobb értékű késő középkori éremkincs Pest megyében - közölte a Ferenczy Múzeumi Centrum hétfőn az MTI-vel.

A magyar agy is sokat tett a vírus ellen

A magyar tudás világszinten is jelentős szerephez jutott a koronavírus elleni küzdelemben - mondta a 3DHISTECH Kft. beruházását bejelentő szerdai sajtótájékoztatón Budapesten a külgazdasági és külügyminiszter.

Ötven új faj 2020-ban

Idén 503 új fajt azonosítottak a londoni Természettudományi Múzeum kutatói - írja a The Guardian online kiadásában.

Földrengés a déli határnál

Újabb, 6,3-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot kedden kora délután, sérültek is lehetnek - közölte a helyi sajtó. A földmozgés Magyarországon is érezhető volt.

Magyar klímakutatókat díjazott a chilei állam

A klímakutatásban végzett felfedező és feltáró munkájukért a Földgömb Alapítvány kutatói, Dr. Nagy Balázs és Heiling Zsolt a Magellán-szoros felfedezésének 500. évfordulója alkalmából alapított díjat vehettek át. Az oklevelet Camilo Sanhueza Chile magyarországi nagykövete december 15-én, Budapesten nyújtotta át a díjazottaknak.

Mozogjanak a transzplantáltak!

Magyarország 86 csapattal, 384 résztvevővel és mintegy 160 millió lépéssel a második helyen végzett a szervátültetettek világjátéka helyett rendezett Egymilliárd lépés elnevezésű kihíváson - közölte a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában, melyben a mozgás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Tisztítják a brutálisan szennyezett területet

Eddig mintegy 6500 liter olajszármazékot szállítottak el a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínéről - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteken az MTI-vel.

Az EU keményen lép klímaügyben

Az európai uniós tagállamok vezetői megállapodást kötöttek az éghajlatpolitikai célkitűzésekről, amelyek szerint az unió 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében pénteken.

Legenda: aki először lépte át a hanghatárt

Kilencvenhét éves korában meghalt Chuck Yeager, az amerikai légierő nyugállományú dandártábornoka, híres berepülőpilóta, akinek 1947-ben elsőként sikerült áttörnie a hanghatárt.

Indul a Magyar Innovációs Nagydíj pályázata!

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 2020-ban is meghirdeti a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai partnerségével, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) főtámogatásával.

Jó irány a klímaváltozás ellen harcban

"Elérhető közelségbe" kerültek a 2015-ös párizsi klímaegyezmény céljai egy új elemzés szerint - írja a BBC hírportálja.
Még mindig hírek
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását