2022. december 2. - Melinda, Vivien

Az innovációs olimpia nagykövetei

A Magyar Innovációs Szövetség szervezésében, a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia nagyköveteinek ünnepélyes avatására egy kerekasztal beszélgetés keretében került sor 2022. november 21-én, a Budapesti Műszaki és ...
További híreink a Tudomány rovatban

Őssejtekkel gyógyítják a Crohn-betegséget

A gyulladásos bélbetegségek egyik típusa, az elsősorban fiatal felnőtteket érintő Crohn-betegség kezelését immár őssejtek beültetésével is segítik Pécsen - közölte a régióközpont klinikáit működtető Pécsi Tudományegyetem az MTI-vel.

Elérhető az innovációs olimpiát népszerűsítő videó

Idén október 14-én felkerült a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia népszerűsítő videója a MISZ hivatalos Youtube csatornájára.
További híreink a Tudomány rovatban

Magyar műszer a Hold-misszióban

Magyar sugárzásmérő rendszer a Gateway űrállomás védelmében a Hold körül - Videón Zábori Balázs fizikus előadása.

Magyar siker az űriparban

Kiváló teljesítménnyel képviselte hazánkat Európa legnívósabb nemzetközi rakétaversenyén a Budapesti Műszaki Egyetem fiatal mérnökjelöltjeiből álló BME Suborbitals csapata.

Mit kell tudni a látásjavító lencse műtétről?

Érdekli a látásjavító lencse műtét, de nem mer belevágni, mert nem tudja, hogy mire számítson? Felejtse el a szemüveget, többé sem olvasáshoz, sem távol látáshoz nem lesz rá szükséges, ha ezt a komplex és végleges megoldást választja.

A következő magyar űrhajós is téma volt az Űrkutatás Napján

Immár hagyományosan a Nemzetközi Világűrhéthez kapcsolódóan, október első felében tartotta meg a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) az Űrkutatás Napját. Az egynapos rendezvény az egyik legrangosabb hagyományos hazai űrkutatási szakmai fórum és ismeretterjesztő esemény, melynek fő támogatója idén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) volt.

Az eső magyar mérnöknőről alapítottak díjat

Pécsi Eszterről, az első magyar mérnöknőről elnevezett, jelentős pénzjutalommal járó tanári díjat alapított a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mellett működő Pro Progressio alapítvány.

Nem járunk szűrésekre

A magyarok közel fele négy éve nem járt orvosi szűrővizsgálaton, derült ki az Allianz Hungária online, nem reprezentatív kutatásából.

Szent István alapította - most tárják fel

A Szent István király által 1019-ben alapított bencés monostor maradványait tárták fel a szakemberek Zalavár-Várszigeten az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) támogatásával zajló idei ásatáson. Az eredmények bepillantást engednek a Karoling- és az Árpád-kor történetének jelentős fejezeteibe - tájékoztatta az ELKH kedden az MTI-t.

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

Az Európa Unió által évente szervezett, legrangosabb tehetség-kutató verseny döntőjét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét – melyre a világ 35 országából 65000 fiatal közül kiválasztott középiskolai fiatalok érkeztek – az idén szeptember 13-18. között rendezték meg a hollandiai Leidenben.

Csökkenthető a sclerosis multiplex kockázata?

Mivel az agyat és a gerincvelőt megtámadó, ezzel számos idegrendszeri tünetet kiváltani képes sclerosis multiplexet leggyakrabban a húszas-harmincas éveikben járó fiataloknál diagnosztizálják, a kutatók a gyermek-, a tinédzser és a fiatal felnőttkorban keresik a betegség lehetséges kiváltó okait – hangzott el a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetsége által szervezet Országos SM Napon Tatán.

Újra élőben az ifjú tudósok Európa-bajnoksága

Három év után újra élőben fogják összemérni a tudásukat 35 ország tehetséges fiataljai a 33. EU Fiatal Tudósok Versenyén.

Szegedi kutatók arany nanoszerkezetei segíthetik a daganatok korai felismerését

A jövőben akár a szervezetbe fecskendezett nanoarannyal is diagnosztizálhatják a szakemberek a korai rákot. Ehhez járulhatnak hozzá a Szegedi Tudományegyetemen a Juhászné Csapó Edit által vezetett Lendület-kutatócsoport eredményei.

Magyarország ki fog száradni

Kiszáradás fenyegeti Magyarországot a következő évtizedekben, ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást - közölték az ELTE kutatói az MTI-vel kedden.
Még mindig hírek
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását