2020. március 29. - Auguszta

YouTube-on az érettségi

Az M5 YouTube-csatornáján 6 tantárgy mintegy 360 videója témákra bontva elérhető, amely segítséget jelenthet a középiskolai tanároknak a digitális oktatásban és tanulóknak az érettségire való felkészülésben - közölte az MTVA sajtóosztálya ...
További híreink a Tudomány rovatban

A magyar innováció nagydíjasai

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága, az NKFIH elnökének vezetésével, 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjas társaságot, valamint további hét innovációs díjat itélt oda. Az értékelés ...

Közelít a félmillióhoz az esetszám

Elérte a 422 989-et az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma szerda reggelre. A halálesetek száma 18 916, a gyógyultaké pedig 108 578 lett - tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem.    A keddi adatsorban még 381 499 ...
További híreink a Tudomány rovatban

Egy év kell a vakcináig

A koronavírus izolációja ellenére is hosszú idő, legalább egy év szükséges a hatásos vakcina kifejlesztéséhez - mondta a vírus izolációját végző kutatócsoport vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Ennyit irtanak ki az Amazonasból

Nagyjából 2,4 millió hektárnyi esőerdő kiirtásával járnának együttesen az Amazonas-medence térségét érintő jövőbeli útépítések - állapították meg amerikai, bolíviai, brazil, svéd, perui és kolumbiai kutatók.

Ötven magyarországi vírusos van

Ötvenre nőtt Magyarországon a koronavírus-fertőzöttek száma kedden.

Ezért értek véget a jégkorszakok

Egy új ausztrál kutatás szerint az elmúlt egymillió év jégkorszakai akkor értek véget, amikor a Föld tengelyének szöge nagyobb lett.

A mobil robotok átveszik az uralmat?

A robottechnológia elképesztő iramban fejlődik, egyre több munkafolyamatot végeznek a robotok. A dolgok internete (IoT) és a Big Data technológiák a robotok esetében azt jelentik, hogy a robotok képesek valós idejű adatokat szolgáltatni magukról, egymással hálózatba kötve “kommunikálni” egymással. A legtöbb ipari robot azonban még ma is fix helyen dolgozik, nehezen mozdítható. Az előrejelzések szerint ez a helyzet hamarosan változni fog. Az elkövetkezendő tíz évben több millió robot áll majd munkába, 2030-ban az összes legyártott robot háromnegyede már mobil lesz.

Öt megdöbbentő tény a hadviselésről

Kétszáz év alatt a hadászat hatalmas változáson esett át, a két világháborúnak pedig számos olyan eszköz tudható be, amely emberek ezreivel végzett. Egy új dokumentumfilm a Viasat Historyn toplistába rendezte a 20. és 21. század konfliktusait, miközben olyan ritkán feltett kérdéseket válaszolt meg, mint hogy honnan kapta nevét a B-17 Flying Fortress nehézbombázó, vagy hogy minek köszönhette népszerűségét az AK-47?

Sorra állnak le a légitársaságok

A kormányok által a koronavírus miatt bevezetett kényszerintézkedések miatt egyre több légitársaság függeszti fel üzemelését, a még járatokat teljesítő cégek pedig jelentős kapacitás-csökkentést hajtottak végre. Az érdekükben felszólaló Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség csődhullám lehetőségére figyelmeztet.

A kílmaváltozás brutális hatása

A klímaváltozás okozta 90 éve egy grönlandi gleccser drámai mértékű zsugorodását egy új tanulmány szerint, amelynek készítői történelmi fotók és óceáni üledékek elemzése alapján jutottak erre a megállapításra.

Most akkor hogyan keletkezett a Hold?

Mégsem azonos a Föld és Hold oxigénizotópjainak összetétele, ez pedig megváltoztathatja a Hold kialakulásának jelenlegi elméleteit.

A WHO állásfoglalása a koronavírusról

"Döntő ponthoz" érkezett a COVID-19 koronavírus-járvány, és ezért a kórokozó terjedésének feltartóztatására irányuló erőfeszítések megkettőzésére lenne szükség a világ országai részéről - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója csütörtökön.

A britek nem tojtak be a koronavírustól

A brit kormány úgy döntött hétfői ülésén, hogy jelenleg nincs szükség az új típusú koronavírus terjedése elleni eddigi intézkedések jelentős kiterjesztésére. Chris Whitty angliai tisztifőorvos azonban hétfő esti sajtótájékoztatóján közölte: a hivatalos ajánlás a következő 10-14 napban változhat, és ebben az esetben még enyhe légúti panaszok esetén is arra kérhetik a betegeket, hogy különítsék el magukat környezetüktől.

Mit okoz a rengeteg műhold?

A nagy műhold-konstellációk csillagászati kutatásokra gyakorolt hatását vizsgálta az Európai Déli Obszervatórium (ESO).
Még mindig hírek
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását