2024. június 23. - Zoltán

Magyarország ifjú innovátorai mérik össze tudásukat

A 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára több mint 193 diák, 138 projekttel nevezett, akik közül már csak 28 pályázat van versenyben, hogy a Magyar Innovációs Szövetség által szervezett döntőn bemutassa tudását május 31-én és ...
További híreink a Tudomány rovatban

Magyar kutatók világelső eredménye az idegsejtek közötti kapcsolatokról

A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet agykutatói egy rendkívül nagy felbontású mikroszkóp segítségével feltárták, hogy mi történik pontosan az idegsejtek közötti kapcsolódási pontokon. A felfedezés jelentőségét jól mutatja, hogy a világ ...

Magyarország 20 éve az Európai Unióban

Magyarország 2004-es csatlakozása az Európai Unióhoz óriási jelentőségű esemény az ország történetében. De mit értünk el az integrációs folyamatban? Erre a kérdésre keresték a választ az MTA 197. közgyűléséhez kapcsolódó konferencia ...
További híreink a Tudomány rovatban

AI küzd az álhírek ellen

Hogyan veszi fel a Tudományos Akadémia a harcot az álhírekkel és áltudományos információkkal? Pontosan mik azok az áltudományos álhírek? És miért annyira kártékonyak? Kik a legkiszolgáltatottabbak a hatásaiknak? Hogyan derül ki valamiről, hogy áltudományos információ? Ki határozza meg, hogy mikortól beszélünk álhírről? Léteznek olyan jellemzőik, amelyek alapján azonosíthatók? Hogyan segít a felderítésükben a mesterséges intelligencia? 

Hatalmas magyar siker Amerikában, a tudományos versenyek világbajnokságán

2024. május 18-án fejeződött be Los Angelesben a tudományos versenyek világbajnoksága, az International Science and Engineering Fair. Erre az eseményre két magyar fiatal (Laskai Szilveszter és Vajda Ádám) kapott meghívást a Magyar Innovációs Szövetség által szervezett Országos Tudományos és Innovációs Olimpián elért kiváló helyezéseik és az EU döntő eredményei alapján.

Nátha vagy szénanátha?

A nátha és a szénanátha két teljesen különböző betegség, bár a nevük és a tüneteik is hasonlóak. Míg a nátha vírusos eredetű, addig az utóbbi a légúti allergia egyik formája. Nem árulunk el nagy titkot azzal sem, hogy nincs semmi köze a szénához.

Európa jövője a biztos alapokon nyugvó, nyitott és szabad tudományon és oktatáson múlik

Közös nyilatkozatban hívják fel a figyelmet a tudomány és a kutatás fontosságára a 27 EU-tagállam tudományos akadémiái vagy annak megfelelő tudós testületei.

Magyar fiatalok az amerikai tudományos világbajnokságon

2024. május 14-én kezdődik Los Angelesben, USA az International Science and Engineering Fair, a tudományos versenyek világbajnoksága, melyen Magyarországot két végzős gimnazista, Laskai Szilveszter és Vajda Ádám képviseli

Megváltás lehetne, a bankok mégis hadilábon állnak a mesterséges intelligenciával

A bankok mindössze 6%-a készített ütemtervet a mesterséges intelligencia tömeges méretű kiaknázására. Míg a banki alkalmazottak tárt karokkal fogadják az MI beépítését, a bankok nehezen integrálják azt.

Stratégiai együttműködési megállapodás a Magyar Innovációs Szövetség Választmányi ülésén

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Innovációs Szövetség, a Nemzeti Innovációs Ügynökség és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a Magyar Innovációs Szövetség Választmányi ülésén, az Óbudai Egyetem kampuszán.

Szívelégtelenség: komplex kezelést igényelnek a betegek

Hazánkban körülbelül 200 ezer ember érintett szívelégtelenségben, a betegség előfordulása a 70 év feletti lakosság körében jóval magasabb, a 10 százalékot is meghaladja.

Iszonytató jövőt vázolnak az antibiotikum-rezisztens baktériumokról

A téma a közeljövő talán egyik legsúlyosabb egészségügyi válsága: a kórokozók világszerte ellenállóbbak lesznek a gyógyszerkészítményekkel szemben, sőt a hatásukra még fertőzőbbé is válhatnak.

Magyar tudósok, akik nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás

Április 12-én az űrhajózás világnapját ünnepeljük. 1961. április 12-én indult útjára a Jurij Gagarin repülő őrnagyot szállító űrhajó, aki így első emberként jutott el a világűrbe.

Megvan az Innovációs Nagydíj nyertese

Érelmeszesedés kockázatát csökkentő kombinációs gyógyszerkapszulák kifejlesztéséért az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta a 32. Magyar Innovációs Nagydíjat.

A mesterséges intelligencia kiberbiztonsági veszélyeitől tartanak a vállalatok

Világszerte hódít a mesterséges intelligencia a cégek körében, de közben aggódnak is a bevezetésükkel járó kiberbiztonsági kockázatoktól – mutat rá az EY több mint 1400 vállalkozással készített nemzetközi kutatásából. Európában az uniós kibervédelmi irányelv (NIS2) segíti a cégeket, hogy hatékonyan vehessék fel a küzdelmet a látványosan növekvő digitális fenyegetésekkel szemben.
Még mindig hírek
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását