2022. május 26. - Fülöp, Evelin

Mire jók a káros mutációk?

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) biokémiai intézetének Papp Balázs, Pál Csaba és Horváth Péter által vezetett három kutatócsoportja közös vizsgálatai során a káros mutációk az evolúciós folyamatokra gyakorolt új hatását tárták föl ...
További híreink a Tudomány rovatban

Tovább kutatják az agyat

A következő négy évben is folytatódhat a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) az a kutatómunka, amelyet az elmúlt években huszonöt kutatócsoport száz szakembere végzett az agy működését és betegségeit érintően - közölte a baranyai felsőoktatási ...

Új rákkutatási eljárás

Az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont Horváth Péter által vezetett kutatócsoportja a sejteken belüli rendellenes fehérjeváltozások pontos leírására alkalmas, világviszonylatban is újdonságnak számító, mesterséges intelligenciára épülő ...
További híreink a Tudomány rovatban

Energetikai innovációk jöhetnek

A villamos energiáról szóló törvény idén szeptember 1-jétől lehetővé teszi, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energetikai szabályozási tesztkörnyezetet működtessen.

Kertészet tudományos alapon

Az EU vonatkozó szabályozásai és a klímaváltozás új kihívások elé állítják a zöldség- és növénytermelőket: nem csak a profikat, de a hobbikertészeket is. A Kwizda Garden a fenti hatások ellensúlyozására kínál – egyebek mellett – alternatív, biológiai készítményeket.

Romlott a mentális egészségünk

Honfitársaink kétharmada szerint az utazás és a nyaralás határozottan hozzájárul a mentális egészség javításához, és évi 1-2 utazás lenne elegendő ahhoz, hogy feltöltekezhessünk – derül ki a Kiwi.com reprezentatív felméréséből.

Mesterséges intelligenciával írhatunk magyar népdalt

Új módja született a magyar népdalok keletkezésénk. Néhány külföldi próbálkozás után magyar népdalokat is lehet szerezni a KukoricAIános chatbottal.

Mesterséges intelligencia a bőrbetegségek kezelésében is

Hétszázféle bőrbetegséget képes azonosítani a páciens által beküldött fotó alapján az a mesterséges intelligencia alapú technológia, amelyet januártól tesztelnek a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján.

Attenborough új filmje a TV-ben

Két amatőr fosszíliavadász séta közben felfedezett egy mamut lábszárcsontot, a világhírű természettudós, Sir David Attenborough pedig nem tudott ellenállni a különleges leletnek, így egy régészekből és paleontológusokból álló csapattal azonnal a helyszínre sietett. 

Folyik a kiberháború is - legyünk óvatosak!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet szerdai közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban egyre több az ukrajnai helyzetre hivatkozó, rosszindulatú programot tartalmazó e-mail, ezért kérik, hogy senki ne kattintson az ezekkel érkező linkekre.

A magyar nők feltalálóként is kiemelkedőek

Napenergia-hasznosítás, génterápiás, illetve szöveti hegesedést gátló eljárások, cserélhető fejű harisnya, belső világítású táska, ujjtorna-készülék zongoristáknak – számtalan olyan nóvum, amelyet női feltalálóknak köszönhetünk. A nemzetközi nőnap alkalmából összegyűjtöttük a hölgyekhez köthető legérdekesebb oltalmakat.

Tessék kutatni, itt a pénz!

Idén is megnyílik az Élvonal kiválósági program, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított 3 milliárd forint keretösszegre.

Ismerjük fel a stroke-ot

Világszerte 15 millió, hazánkban 45-50 ezer ember kap stroke-ot (agyi érkatasztrófát) – ez a harmadik leggyakoribb halálok. Magyarországon az érintettek alig 5-7 százaléka kerül időben kórházba, de még náluk is hosszadalmas lehet a rehabilitáció.

Hihetetlen távolságokat repül a szalonka

Műholdas nyomkövető eszközökkel két éven át vizsgálták az erdei szalonkák vonulását a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói. Az új adatok alapján néhány egyed egyetlen éjszaka alatt 900 kilométert is megtett, megállókkal együtt pedig hazánkból mintegy 5 ezer kilométer távolságra, az Urál-hegységen túlra is eljutott.

A fogszabályozás úttörője: ismerd meg az Invisalign technológiát

A fogszabályozás 2022-ben már közel sem arról szól, hogy a fogakat „csak” sorba helyezzük, hanem figyelembe veszik az egyéni arcesztétikai szempontokat. Ennek köszönhetően fogaink nem csak a helyükre kerülnek, de mellette mosolyunk is pont olyan lehet, amilyen valóban illik hozzánk. Ehhez a sikerhez az Invisalign technológia pedig jelentősen hozzájárul.
Még mindig hírek
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását