2023. március 27. - Hajnalka

Ez kell az 5G-hez

Az MVM NET Zrt. és a CETIN Hungary Zrt. városi környezetben és agrárgazdaságban tesztelte, hogyan lehet gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni olyan helyszíneken, ahol ezt az 5G alapú alkalmazások elterjedése, illetve az ...
További híreink a Tudomány rovatban

Az új technológiák bevezetése célja a fenntarthatóságnak

A feltörekvő technológiák, mint a mesterséges intelligencia (MI) és a robotika segítségével igyekeznek a cégek megfelelni az egyre szigorúbb fenntarthatósági elvárásoknak – derül ki az EY több mint 1300 cég bevonásával készült ...

Ők a magyar űrhajósok

A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kedden az MTI-vel.
További híreink a Tudomány rovatban

Új fejezet az internet evolúciójában

A Web 3.0 teret nyit a mesterséges intelligencia, a blokklánc-technológia, valamint az együttműködő- és könnyedén összekapcsolható informatikai fejlesztések előtt. Az úttörő szellemű informatikusok a K&H HACK3 elnevezésű versenyesen kereshetik meg az új technológiák nyújtotta innovatív megoldásokat és mérhetik össze tudásukat.

International Swiss Talent Forum 2023

2023. február 7. és 11. között, Svájcban, Lausanne-ben, immár 12. alkalommal került megrendezésre a Swiss Talent Forum, melynek témája a „Körforgásos gazdaság” volt.

A robotika reménységei

Február 11-én, szombaton rendezik meg a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara szervezésében a 14. RobonAUT technológiai versenyt, amelyen önállóan működő robotautók állnak rajthoz.

Az agy soha nem látott kapcsolatai

A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) munkatársai egy eddig ismeretlen idegpályát fedeztek fel az agykéreg és az információk feldolgozásában legnagyobb szerepet játszó kéreg alatti agyi régió, a talamusz között.

Hidrogénmeghajtású busz Pakson

Hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz közlekedik három napon át Pakson az európai uniós társfinanszírozású hidrogénbusz-program, a JIVE-2 részeként; a "zöld" hidrogénnel töltött járművet kedden mutatták be a paksi Energiaház előtt.

Az alkoholisták könnyebben szoknak rá másra

Szerhasználatra és addiktív viselkedésre is hajlamosító géneket és génvariánsokat azonosított egy nemzetközi kutatócsoport az ELTE és a Semmelweis Egyetem vezetésével. A felfedezés nemcsak a korábbi eredményeket erősíti, miszerint a függőség genetikai meghatározottságú lehet, hanem azt is, hogy egyes gének egyszerre többfajta szenvedélybetegség kialakulásához is hozzájárulhatnak.

Magyar légtisztító a koronavírus ellen

A CYX Kft. olyan intelligens légtisztító-légfertőtlenítő-párásító készüléket fejlesztett, amely hatékonyan és gyorsan meg tudja előzni a koronavírus levegőben való terjedését - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

Robotok mentik meg a korallzátonyt?

Egy nemzetközi tudósokból álló csapat formabontó eszközökkel dolgozik azon, hogy megmentse a Nagy-korallzátonyt – a Föld leggazdagabb fajú életközösségét, amely több mint 2.000 km hosszan terül el, összesen 34,4 millió hektáron.

Fontos a rendszeres mozgás az ILD-betegeknek télen is

Az ILD-vel élők (ILD - intersticiális tüdőbetegség) számára különösen fontos, hogy az előírt terápia szigorú követése mellett az életmódjukkal is küzdjenek a betegség ellen. Ennek az egyik legfőbb eleme a rendszeres mozgás, azonban a mozgásukban sok esetben amúgy is gátolt betegeknek – pl. fizikai állapot, oxigénpalack használata miatt – külön kihívást jelentenek a téli körülmények.

MTA: négy elemzés a közoktatás fejlesztésének feladatairól

A matematika, a természettudomány és az idegen nyelvek tanítása, digitalizáció az oktatásban: fejlesztési feladat van bőven, ezeket vázolták fel az adott területek vezető kutatói az Akadémián. A Közoktatási Elnöki Bizottság november 25-ei rendezvényéről készült videofelvételen látható tartalom alapján az MTA rövidesen állásfoglalásokat ad ki, amelyek követik a pedagógusok megbecsülésével kapcsolatban már korábban megjelent közleményt.

Magyar startup nyert díjat Európa vezető energetikai kiállításán 

Rendkívül sikeres félévet tudhat maga mögött a Startup Campus németországi irodájának portfólióvállalata, a MET3R. Innovatív megoldásaikat Európa vezető energetikai szakkiállításán, az Enlit Europe frankfurti állomásán mutatták be. A rendezvény keretében a Four D's Pitching Festival egyik előadójának is beválasztották őket, ahol megnyerték a "Demokratizáció" kategóriát. 

Magyar ökoinnováció: új hulladékgyűjtő hajó a Dunán

Automata folyótakarító hajó és a hulladék begyűjtését segítő kamerarendszer támogatja mostantól a Dunának és vízgyűjtő területének megtisztítását.  A Robo-Collect névre keresztelt vízi jármű és a hozzá kapcsolódó műszaki infrastruktúra magyar ökoinnováció keretében valósult meg.
Még mindig hírek
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását