2024. július 27. - Olga, Liliána

Mit vigyünk magunkkal egy kerékpártúrára, ha a hegyekbe készülünk?

A tavasztól őszig tartó időszakban a hegyi kerékpártúra remek kikapcsolódási lehetőséget jelent, akár a családdal, akár baráti társasággal tervezünk programot. De pontosan milyen kerékpárral érdemes útnak indulnunk, és melyek azok a felszerelések, amelyekre biztosan szükségünk lesz? Cikkünkben ezeket szedtük össze.
2024. május 28. kedd 18:05 - HírExtra

Gravel, MTB vagy trekking kerékpár – mivel induljunk útnak?

Ha hegyi kerékpártúrát tervezünk, a túrafelszerelésünk és az egyéb fontos tárgyak összeválogatása előtt érdemes azt is alaposan megfontolnunk, hogy milyen típusú kerékpárra pattanjunk. A hegyi terepre leginkább egy gravel vagy egy MTB bizonyul jó választásnak, hiszen ezek konstrukciója biztosan megbirkózik a nehezebben járható, durvább útszakaszokkal is.

Az MTB bringák vázgeometriája, kerékszélessége és fékrendszere is úgy van kialakítva, hogy jól bírják a nagyobb terhelést, és elősegítsék a tempósabb haladást a hegymeneteken és a lejtőkön is. A gravelbike-ok tulajdonképpen több biciklifajta előnyös tulajdonságait egyesítő hibrid típusok: hosszabb vázszerkezetük és a jellegzetes koskormányuk a fekvős üléspozíciót segítik elő, míg kerékszélességük valahol a hegyi és az országúti változatoké között van, így terepen, aszfalton egyaránt tempósan haladhatunk velük.

De a fentieken felül alkalmas lehet a hegyi kirándulásra egy országúti vagy akár egy trekking kerékpár is. Utóbbi mellett különösen abban az esetben érdemes döntenünk, ha olyan biciklit keresünk, amelyet nemcsak a kirándulások alkalmával szedhetünk elő a tárolóból, hanem a városi forgalomban is használhatjuk a mindennapokban, legyen szó munkába járásról vagy éppen hétvégi bevásárlásról.

Mit vigyünk magunkkal a túrára?

Attól függően, hogy egy- vagy többnapos túrára készülünk, igencsak eltérő lehet, hogy pontosan milyen felszerelésekre és mekkora csomagra van szükségünk – ám minden esetben érdemes arra törekednünk, hogy holminkat a lehető legkompaktabb módon csomagoljuk, hiszen így kevésbé akadályoznak minket a kerékpározás során.

Praktikus megoldás, ha felszerelésünket ketté osztjuk: egy hátizsákba rakhatjuk azokat a tárgyakat, amelyeket mindig magunknál akarunk tartani, míg az egyéb, kevésbé fontos holmik mehetnek a kormányra, a vázra vagy a hátsó csomagtartóra szerelhető kerékpáros táskába.

A hátizsákba kerülhetnek többek között az olyan értéktárgyak és egyéb fontos dolgok, mint

- az irataink,

- a pénztárcánk, bankkártyánk,

- a telefonunk,

- a turista GPS-ünk, térképeink,

- egy-két csomag papír zsebkendő, valamint WC-papír szükség szerinti mennyiségben,

- az enni- és innivalónk,

- és nem utolsósorban az elsősegélycsomagunk.

A kerékpáros táska alkalmas helye lehet egyebek mellett

- a ruhaneműinknek, amelyeket az időjárásnak megfelelően szükséges összeválogatnunk,

- a tisztálkodási felszerelésünknek, törölközőinknek,

- a töltőinknek, powerbankünknek,

- fej- vagy zseblámpánknak,

- tartalék elemeinknek,

- evőeszközeinknek,

- valamint a hálózsákunknak.

Mennyi ételt csomagoljunk?

A szükséges ételmennyiséget is elsősorban a túra időtartama határozza meg. Ha országjáró kerékpártúrára indulunk, akkor vegyük számításba azt is, hogy milyen sűrűn haladunk át valamilyen településen! Hétköznapokon még a legkisebb falvakban is betérhetünk egy élelmiszerboltba, így az innivalót, élelmiszert nem kell feltétlenül otthonról cipelnünk magunkkal.

Ha sátorban tervezünk megszállni a túra során, akkor egészen biztosan nagyobb mennyiségű étellel, itallal kell készülnünk. Ilyen esetben tanácsos még a legutolsó útba ejtett településen bevásárolni a vacsorához és a másnapi reggelihez, majd újra lakott terület felé venni az útirányt.

Ezekre figyeljünk indulás előtt!

Mielőtt útnak indulnánk, mindenképpen érdemes időt szánnunk arra, hogy felmérjük a biciklink állapotát, valamint hogy átnézzük, minden szükséges holmit elraktunk-e. Ellenőrizzük a gumik nyomását, a fékek működését és váz integritását! Győződjünk meg arról, hogy a sebességváltók és a lánc megfelelően működnek-e! Bizonyosodjunk meg róla, hogy elengedő mennyiségű folyadékot és élelmiszert viszünk magunkkal, továbbá gondoskodjunk az időjárásnak megfelelő öltözetről, különös tekintettel az esőkabátra és más vízhatlan ruhadarabokra!

Utolsó lépésként pedig fussuk át még egyszer a tervezett túraútvonalat, és bizonyosodjunk meg róla, hogy kellő időt hagyunk a pihenőkre és az esetleges váratlan helyzetekre is!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását