2024. április 29. - Péter

Meghallgattatott

Jóri András adatvédelmi-biztos jelöltet meghallgatta az Alkotmányügyi Bizottság. A helyzet szinte biztató, a bizottság támogatja, az MSZP frakciója szintén, Navracsics Tibor szerint a Fidesznek sem lesz vele baja. Lassan, de haladunk.
2008. szeptember 26. péntek 09:59 - Szalay Gergely
Hétfőn választanak
Hétfőn szavaz a Ház Jóri András adatvédelmi biztos megválasztásáról - közölte az Országgyűlés elnöke a házbizottság ülése után csütörtökön.
A szabályok szerint a képviselők titkos szavazással döntenek az ombudsmanjelöltről, akinek a megválasztásához kétharmados többség szükséges. Jóri András az államfő ötödik jelöltje. A szükséges kétharmados parlamenti többséget tavaly decemberben Péterfalvi Attila, idén február 25-én Zombor Ferenc, áprilisban Tóth Gábor Attila, május végén pedig az újból jelölt Péterfalvi Attila sem kapta meg.
MTI
Kevéssel tíz előtt még nem nagy a tömeg: több az érdeklődő (ideértve a sajtó munkatársait) is, mint a bizottsági tag. Jóri András sincs még jelen. Béke, nyugalom. Nem sokáig, de ez csak később derül ki.

Elsőnek a vendég érkezik, kevéssel utána a bizottsági elnök Csiha Judit. Néhány szót vált a biztosjelölttel, aki megbeszéli, melyik bemutatkozást adja elő. Kettő is van ugyanis, egy tíz- és egy húszperces változat. Elég lesz a tízes, nyugtatja meg az elnök asszony, és tényleg. De ezt még mindig nem sejtjük. Álmos a délelőtt, a hektikus folytatást semmi sem jelzi még.

Befut a bizottság többi tagja is, egy szocialista tag kedélyes Szevasz, Tibor-ral üdvözli Navracsics frakcióvezetőt. Atyavilág, mi lesz így az árkokkal? De megoldják, nem kell aggódnunk. Közben beözönlik egy sereg egyetemista is, jó részük kimondottan helyes lány. Kissé meglepő közönség, érdeklődnek is, kik és mit szeretnének. Bárándy Gergely siet segítségükre: az ő tanítványai, ő hívta be őket. Maradhatnak.



Jóri közben ismerősökkel beszélget, kedvesen mosolyog. Ja, a megjelent képek csalnak: karcsúbb, mint azt gondolná az ember. A bizottsági tagok lassan mind a helyükön vannak, kezdődhet a meghallgatás. Kezdődhetne, de Répássy alelnöknek sürgős előterjesztenivalója van: javasolja, szabják át a napirendet, és Szilvásy titokminiszter meghallgatása helyett tárgyaljanak inkább arról a javaslatról, hogy a Megegyezés című Gyurcsány-esszét tárgyalja a Tisztelt Ház. Hangos kuncogás fogadja a felvetést a kormányoldal felől, amit Répássy is mosollyal nyugtáz. Hát igen, szerinte is nevetséges az iromány, de azért mégiscsak – mondja. Nem arat osztatlan sikert.

Jóri ezenközben nyugodt mosollyal arcán olvasgatja papírjait.

A javaslathoz hozzá lehet szólni, mindenki él is a lehetőséggel.

A fideszes Kontrát Károly támogatja a fideszes Répássy javaslatát: a titokminiszter nem alkotmányügyi kérdés, ellenben a Ház dolgaival ők foglalkoznak, a Megegyezés-javaslatot beadták, inkább azzal foglalatoskodnának.

Balról Tóth András ismerteti az álláspontot. A szocialisták ellenzik az ötletet, két okból is: egyrészt Szilvásyt szerintük meg kell hallgatni, másrészt hétfőn már leszavazták a Megegyezés-ötletet, azóta nincs mit hozzátenni a történethez. Különben is: hétfőn még a Fidesz is helyeselte Szilvásy meghallgatását (a hangos Szó sincs róla!-kiáltások másról tanúskodnak), a Megegyezésre október közepéig még lesz idő (csak tárgyal addig bal és lib – bár ezt már mi vélelmezzük).



Jóri András változatlanul olvasgat: erős idegei vannak, jó ómen a megcélzott pozícióhoz. Ha megválasztják, eleget kell tűrnie a politikusokat.

Hankó Faragó Miklós SZDSZ-es alelnököt már jobban zavarja a helyzet: kellemetlenül érzi magát a vendégek előtt – mondja. Elhisszük neki, tényleg ciki ez az egész. Abban egyetért Répássyval, hogy alapvetően nem lenne szükség Szilvásyra ebben a bizottságban (az indok egyébként az, hogy fel kell mérni: szükséges-e valamilyen törvényi változtatás a kialakult helyzet tükrében). A kérdést viszont csak akkor lehet eldönteni, ha már tudják, mit mond a miniszter. A Megegyezés-vitának szintén nem híve: komolytalan dolog lenne ilyen döntéseket lehozni a Magyar Közlönyben.

Rubovszky György (KDNP, aki nem azonos a történelemkönyveket író Rubovszky Péterrel, mint azt korábban tévesen véltük) szintén nem vágyik a miniszterre, a kormány programját jelentő Megegyezést viszont tárgyalná.

Felálltak, mert
A döntés bejelentése a képviselők kivonulása után Répássy Róbert rögtönzött sajtótájékoztatón ismertette pártja álláspontját, illetve a furcsa döntés okait. Tiltakozni kívántak az ellen, hogy a miniszter bohócot csináljon az Alkotmányjogi Bizottságból – mert méltatlan a bizottsághoz ez az eljárás. Nem akarnak statisztálni egy nyilvánvaló törvénysértés ellen, ugyanis ellenzéki képviselők lehallgatását és a felvételek kiszivárogtatását ennek tekintik – mondta. Korábban is voltak hasonló példák, amikor ellenzéki politikusokat hallgattak le – például a Mucuska-ügy néven elhíresült eset, amikor Révész Máriusz beszélt a kémkedéssel vádolt határon túli magyarokkal – bár megállapítani akkor sem sikerült semmi terhelőt. A technikának viszont elméletileg lehetővé kellene tennie a kormánypárti képviselők lehallgatását is – amire viszont nem szokott példa lenni. Ez így az ország tekintélyét sértő politikai banditizmus – mondta.
Répássy nem adja fel, ragaszkodik álláspontjához. Előreugrunk az időben, lelőjük a poént: a jelölt meghallgatása után felállnak és kivonulnak, mert nem kívánnak Szilvásy színjátékához asszisztálni. Bővebben lásd az ezt tárgyaló anyagban. Ja, ugrás vissza: a bizottság 16:13-ra leszavazza a napirendváltoztatást, Szilvásy marad, Megegyezés nem lesz. Jöhet a jelölt.

A biztos a korábban egyeztetett nagyjából tíz percben beszámol szakmai pályafutásáról és a biztosi poszttal kapcsolatos terveiről is. Üdítő elem, hogy Jóri komolyan érdeklődik az információs társadalommal kapcsolatos kihívások és az internettel kapcsolatos adatvédelmi problémák iránt. Az informatika fejlődése mellett a korábbi Nagy Testvérek mellett megjelentek a Kis Testvérek is, mondja: egyre több helyen adjuk ki adatainkat, az ezekkel kapcsolatos adatvédelmi kérdéseknek nagyobb figyelmet szentelne. Emellett proaktív fellépést tartana fontosnak: több jogsérelmet meg lehetne előzni, ha kellő figyelmet szentelnének a területnek.

Fontosnak tartja azt is, hogy az adatvédelem és az információszabadság kérdését sokkal inkább egymás mellett kezelje a hivatala, nem utolsó sorban pedig következetesebb jogalkalmazást tartana fontosnak.

Érdemi kérdések nem érkeznek hozzá: Répássy Róbert és Wiener György egymásnak üzenget költői kérdéseivel, elsősorban a médiához kiszivárgó nemzetbiztonsági és ügyészségi kérdések ügyében. Répássyt az érdekli, mit gondol Jóri a jelenségről, hogy állambiztonsági információk szivárognak ki, Wiener meg sem kérdi, mit gondol a korábbi jobbra szivárogtató ügyészségi gyakorlatról.

Legalább szokja a jelölt, mire kell számítania, ha megválasztják.

Mindennel együtt az MSZP frakciója meghallgatta már a jelöltet, és támogatják megválasztását. Hankó Faragó Miklós, a bizottság szabad demokrata alelnöke is közli: a liberális pártnak alapvetően nincs kifogása a jelölt ellen, bár Sólyom László jelölési gyakorlatával továbbra sem értenek egyet: ők szükségesnek tartanák, hogy a pártokkal is egyeztessen a köztársasági elnök. Frakciószintű döntés viszont még nem született abban a kérdésben, hogyan szavazzanak – a sorok között olvasva úgy tűnik, rajtuk nem múlik.

A bizottság mindenesetre egyöntetűen támogatja Jóri jelölését, bár a Fidesz frakciója csak hétfőn hallgatja meg a jelöltet. Az esemény sajnos nem sajtónyilvános, de kérdésünkre Navracsics Tibor elmondta: bár előre nem tudható, hogyan vélekedik majd a párt frakciója a jelöltről, nem látja különösebb akadályát annak, hogy támogassák a jelölést. Attól függ, akkor mit kérdeznek, és a jelölt mit válaszol. Különben is: csepp szerencsével már ők is unják az állandó leszavazgatást.

Ezt majd meglátjuk, mindenesetre az eddigi jelek biztatóak. A bizottság támogatja a jelöltet, a legnagyobb frakció mögötte áll, egyelőre bízhatunk abban, hogy a második legnagyobb sem ellenzi majd: ráadásul a jelölt felkészült szakember, komoly szakmai elképzelésekkel. Ha csak ez nem lesz akadály, még a végén lesz megint ombudsmanunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását