2024. április 29. - Péter

A Parlamentből jelentjük

A Tisztelt Ház megint összeült, az illetékes tervek szerint akár este tízig is tarthat az aktuális szeánsz. Addig azért csak nem, mi legalábbis drukkolunk. Egy masszív Nabucco-Kék Áramlat anyázásnál többet úgysem várunk. Az sem lesz, a tartalmi kérdéseket
2008. szeptember 22. hétfő 13:15 - Szalay Gergely
19:23

Megszavazták, naná. Engedelmükkel elindulnánk - itt már csak a masszív semmi történik. Köszönjük a figyelmet!

18:59

A rétestészta nem nyúlik így, most téma a Nabucco. Kóka János beszél róla. Ötpárti konszenzussal megalkotott tervet tesznek le az asztalra, hasonló konszenzus szülte a felelős bizottságot is. Energiafüggő ország vagyunk, szélsőséges mértékben – mondja Kóka, és az energia Oroszországból jön. Ami lehet veszélyes: lásd a példákat Ukrajnától Grúziáig. Több lábra kell állni, mert ha csak egy forrás van, az veszélyes lehet.


Legalább kétpárti konszenzus

Egyöntetű igen a javaslat változtatására, jön a zárószavazás. A változtatott javaslatot 369 igennel elfogadja, jön a következő téma, párttámogatásról. Sejtésünk szerint nem lesz vita, a pénzben egyetértés szokott lenni.
 
18:30

Hosszú szünet után térnek vissza a képviselők: sokuk a tormás-mustáros páros virsli témakörében folytatott elmélyült tanulmányokat a büfében, elég sokan dohányozta, borzasztóan kevesen voltak odabent – ezen nincs mit csodálkozni, ők még akkor is képesek nem dolgozni, mikor úgy tesznek, mintha. Teccikérteni.

Most kezdődik az érdeminek valamelyest mondható rész: döntéshozatal. Azaz az előre jól előkészített anyagokra mondanak igent. Körülbelül fele olyan izgalmas, mint első olvasásra tűnik.

Megnyílik a záróvita, Sólyom László Balaton-törvénnyel kapcsolatos aggályairól szavaznak. Molnár Csaba államtitkár referál, figyelmeztet arra, hogy igen népszerű tervezet volt ez, szinte csak Sólyomnak nem tetszett. Megfontolták az aggályokat, ezek szellemében reszelgették a szöveget. Hurrá. Innentől gyorsak leszünk.

17:30

A büfé forgalma lenyűgöző, az ülésterem kihasználtsága minimális. Vagy annál is rosszabb. Miért éppen a biciklisták? - hangzik a kérdés, amire Puch László válaszol.

A miniszteri biztosi poszt megszűnése nem jelenti a téma ad acta tételét – nyugtat meg mindenkit.

Az egyetlen lényegi kérdést már régen kiherélték: nem foglalkoznak a Megegyezéssel, a többi azóta üres szájtépés.

Az ülésterem szinte üres, sehol senki. A csornai Charles Bronson a szokásosnál is szigorúbban összezárja ajkait.

Állítólag este nyolcig maradnának, de ezt maguk a képviselők sem hiszik. Osztjuk álláspontjukat, nagyon rossz vicc lenne.

16:19

Puch Lászlót kihozták a sodrából

Az Európa Kulturális Fővárosa projekt sorsa aggasztja Halász János debreceni alpolgármester fideszes képviselőt: lesz-e autópálya, lesz-e nemzetközi repülőtér, kezdenek-e valamit a vasútvonallal.

Puch László nyelve is belegabalyodik a válaszba. Reptér van, autópálya lesz, a vasúttal foglalkoznak majd – maradnak ennyiben az egyszerűség kedvéért. Ennyire indulatosnak még ember nem nagyon láthatta a baranyai pártpénztárost.

Halász már fél is, nem csak aggódik. Bocsánatkérést vár Puchtól, mert elpuskázzák a lehetőséget (pedig milyen jól mutatna a debreceni üveghegy, ehelyett, ugye). A választ nem fogadja el, ahogy a többség persze igen.

15:25

Nem unják, még mindig: Vidorné Szabó Györgyi az anyatej védelmében áll ki a tápszerekkel szemben. A miniszter igyekszik megnyugtatni: figyelnek. A szocialista Török Zsoltot meg is tudja győzni – ami érthető, csak hát megint izé.

Hoffmann Rózsa a Gyurcsány-fiú érettségijéről érdeklődik: van-e csalás, nincs-e csalás, hogyhogy még nem rendezték az ügyet, hogyhogy ez a helyzet még mindig.

A vizsgálat folyik, bűncselekmény hiányában nyomozás nincs. Az iskolát egymillióra bírságolták. Viszont Hoffmann Rózsának a gyerekén keresztül támadni Gyurcsányt Hoffmanntól méltatlan – ez a felvetés komoly tapsot kap a Tisztelt Háztól.

Ki gondolná: Hoffmann Rózsa nem fogadja el a választ, mivel egész másra érkezik a válasz, mint ami a kérdés maga volt. A Ház többsége elfogadja a választ.

15:07

Gusztos Péter faggatózik a kormanyszovivo.hu-ról. Sokallja az árat, szerinte lassú a rendszer, a hírek sem pörögnek eléggé.

Különösen gonosz emberek most azzal jönnének, hogy anno az ő pártja is benne volt az érintett kormányban. Érdekli, mennyibe van egy kolléga regisztrációja.

A kérdés jogos, engem még mindig nem engedtek be.

Kiss Péter szerint szeretjük elfelejteni, hogy itt komplett rendszerről van szó, nem csak egy honlapról. Az érveket már hallottuk párszor.

A sajtó újságíróinak kell elégedettnek lenni – 559-en regisztráltak eddig, ötvenen vagyunk még várakozó állásponton. Az árat pedig hosszú távra nézve kell felmérni. Ahhoz képest csak nem olyan drága, ugye.

Kiss még időt kér, aztán majd lehet korrigálni.

Gusztos a választ most őszinte sajnálatára nem fogadja el. Ha a rendszer működne, nem lenne semmi baja vele – a mai legfrissebb anyag kétnapos MTI-hír. Legközelebb örömmel interpellálja megint.

188:184-re nyer a válasz.

14:56

Meddig tart még az osztogatás? - kérdi egy hajdúdorogi képviselő. Veres szerint semeddig, már vége van. A kérdéses terület állami tulajdonban van, ott is marad.

A büfé körül bezzeg pezseg az élet: Fodor pártelnök egy teljes kókuszgolyó társaságában ül le Horn Gáborral és Gulyás Józseffel beszélgetni. Odabent nem történik országos jelentőséggel szinte semmi, Bábolna és ménese ügyében kérdezik Verest – ma alaposan megdolgozik a fizetéséért.

Kovács Kálmán interpellálja Verest – Szili Katalin meg is feddi kicsit, mert nem arról kérdez, amiről ígérte eredetileg. Veres viszont nagyjából erre válaszol, ő rugalmasabb.

14:46

Meddig tart még az osztogatás? - kérdi egy hajdúdorogi képviselő. Veres szerint semeddig, már vége van. A kérdéses terület állami tulajdonban van, ott is marad.

A büfé körül bezzeg pezseg az élet: Fodor pártelnök egy teljes kókuszgolyó társaságában ül le Horn Gáborral és Gulyás Józseffel beszélgetni. Odabent nem történik országos jelentőséggel szinte semmi, Bábolna és ménese ügyében kérdezik Verest – ma alaposan megdolgozik a fizetéséért.

14:12

Hoffmann Rózsa szólal fel, az iskolafelújításra adott pénzt kevesli – helyesebben nem kevesli, csak az egyházi iskoláknak jutó részt. Ez súlyos diszkrimináció szerinte.

Hiller István szerint nem. A késlekedés is az egyházak miatt van, nem ő akarta ennyire. Örüljünk inkább az iskolafelújítás tényének. Tessék jó pályázatot beadni.

Herényi Károly lesújtó pénteki tapasztaltairól beszél. A Joint Venture szerint ilyen a magyar politika. Minő meglepetés. Megegyezést sürget, akár törvényi szinten is. Nagyon: ki is fut kicsit az időből.



13:55

Alexa György beszél az átadott M0-ásról. Merész ugrással köt ki Rákosmente problémáinál panelektől a sáros utcákon át Ferihegy zajáig. És persze a nagy átmenő forgalom: mindez igaz, örülünk a nullásnak, de nem egészen értjük, miért is kell ezt most külön is elmondani.

A környezetvédelmi beruházások megvoltak, akárki akármit mond (helyben lehetünk, a kerületi lapok mindegyike tele van a fideszes polgármester kesergéseivel).

És minderre Puch László reagál – az öninterpellációkat idéző valami, nem elegáns, maradjunk finoman ennyiben. Lesz nyugati rész is, és a Megyeri híd is jó lesz.

Gusztos Péter emelkedik szólásra, jön a hétvége. Legszebb alkotása a betyárnindzsa szó, és persze finoman dorgálja Gyurcsányt: nem kéne iderángatni az aktuálpolitikát. A Fidesznek viszont illene kiállnia Vona Gábor és Morvai Krisztina ellen.

Az SZDSZ nem örül a neonáciknak: ki gondolná.

Juhász Gábor államtitkár válaszol, természetesen fellépnek majd, keményebben, támogatást is remél, de a csúcs a közéleti értelemben kielégítetlen Morvai Krisztina – még pontosít is, hogy ne legyen a félreértés félreérthető.

13:35

Varga Mihály a kormány teendőiről beszél. Minden rossz, őszödi beszéd, rosszabbul élünk mint négy éve – meddig tartana olyan dolgokat kitalálni, amiket nem lehet ezeréves lózungokkal leírni?


Fotók: Fejér Bálint

Veres János válaszol – ez se sokkal jobb. Varga el sem mondhatta volna a beszédet, ami amúgy is csak kommunikációs célokat szolgált. Merthogy tényleg lesznek adócsökkentések, ami majd jó lesz, nagyon. Csökkennek a terhek is, szuper.

Mondani egyikük sem tudott semmit.


13:20

A folyosókon már nagyobb az élet, kicsit olyan, mint a felsősök gimnáziumban: bő tíz percig tart a becsöngetés, és ez sem hatja meg őket különösebben. Két képviselő is rácsodálkozik a legbosszantóbb fejleményre: újságírók már nem bagózhatnak velük, száműztek minket. Állítólag az ő kérésükre – kettőből kettő nem tud róla.

Kezdődik a vita: Robin Hood-adó. Szijjártó Péter a legendás Nem lesz gá-zár-e-me-lés újbóli citálása. Kicsit már tényleg unalmas, hamar be is fejezi. Fontolnák meg inkább az ő javaslatukat.

Katona Kálmánnak sem tetszik a javaslat: már a neve sem. Lenne legalább Rózsa Sándor. És tanulmányoznák inkább a Fővárosi Önkormányzat vonatkozó terveit.

Kókának sem teszik az elképzelés: merthogy negatív hatásai lesznek: Drágul más is, és mit szólnának a MOL részvényesei – megfontolandó.

Szanyi Tibor szerint takarékoskodni, takarékoskodni, takarékoskodni, takarékoskodni és takarékoskodni kell – az ÁFA birizgálása helyett. És modernebb megoldásokat alkalmazni hogy gy csökkentsék a kiadásokat.

Jó reggelt, Vietnam, jó reggelt, szocialisták – ez a KDNP megnyilvánulásának egyetlen értékelhető eleme. Ők is szapulják a szocikat: pláne, mert nekik is volt javaslatuk, tessék újra megnézni. Illetve csökkenteni az Áfát, az a megoldás.


12:42


A sajtószoba egyelőre nyugodt, a konszenzus szerint legfeljebb a Nabucco-előterjesztés ügyében lehet érdekességre számítani. Mi azért egy adag sárdobálást még megszavazunk a szombat emlékére.

A képviselők egyelőre bő tízen, ha vannak. A pontosság ugyan csak a királyok udvariassága, de azért a köztársaságiak is gyakorolhatnák.

Leadképünket, az Unott Gyorsíró portréját a legutóbb lőttük, de most is aktuális lehetne.

Meglátjuk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását