2024. április 18. - Andrea, Ilma

Mit akar a Kritikus Tömeg?

A budapesti meghosszabbított autómentes nap alkalmából megint demonstrál az egyik legismertebb kerékpáros szervezet, a Critical Mass. Céljaikról és a helyzet állásáról elnökükkel, Kürti Gáborral beszélgettünk.
2008. szeptember 22. hétfő 11:15 - Szalay Gergely
Itt tessék figyelni
A legnagyobb és nehezen átjárható dugókra a Hősök tere, a Deák tér, a Lánchíd, a Nagykörút, a Margit híd, és a Moszkva tér környékén kell számítani. Legkritikusabb pont a két híd, valamint este 8 óra körül a Moszkva tér lehet majd.
Kerülőútnak a Hungária körút, a pesti alsó rakpart, az Erzsébet és Árpád híd ajánlható, de az egész város tele lesz kerékpárosokkal.
Megint kritika

A múlt héten nagy létszámban emelgették kerékpárjaikat, hogy rámutassanak: a belvárosi bicikiutak funkcionalitása nem kielégítő, most pedig szokásukhoz híven felvonulnak – hogy érzékeltessék, milyen sokan is vannak ők. Jellemzően az autós és tömegközlekedő társadalom csekély örömére – a felvonulás nyomán kialakuló dugók népszerűsége kimondottan alacsony. Ezért is érdekelt minket, mire számít a CM vezetője, Kürti Gábor (Kükü, ahogy a szervezet honlapján nevezik).

Nos, kisebb tömegre számít, mint általában lenni szokott – sem a hétfői nap, sem napjaink átlaghőmérséklete nem kedvez a nagy tömegek összegyűlésének. Ezzel együtt mégis egyre több embert képviselnek – hódít a kerékpár, mint közlekedési eszköz, egyre többen szállnak biciklire. Változások vannak, nő az igény az autómentes közlekedésre – kérdés csak az, mire elég ez a tény önmagában.

Gyakran elhangzó biciklisellenes érv ugyanis, hogy Budapest maga nem alkalmas a kerékpáros közlekedésre. Ami viszont többé-kevésbé nem a biciklisek hibája, hanem a városé. Korábban állítólag Amszterdam sem volt különösebben alkalmatos – aztán a megfelelő forgalomtechnikai megoldásokkal mégiscsak sikerült kicsit átalakítani: jelenleg a legkerékpárosbarátabb város Európában.

Másképp kéne



Persze ehhez az is kell, hogy az infrastruktúra megfelelően kiszolgálja a biciklisek igényeit – és ezen a téren Amszterdam valószínűleg kissé előbbre van Budapestnél. Ehhez képest borzolódik mindenki idegrendszere a városi biciklisek miatt (a rájuk nem mindig figyelő autósok miatt valószínűleg ideérthetők a biciklisek idegei is). Kürti úgy véli, ennél a helyzet kicsit bonyolultabb. Az egész probléma megfejtése ott kezdődhet, maguk a közlekedési szabályok egyenrangú félnek tekintik-e a kerékpárokat: ha igen, az úthálózat kezelése szinte másodlagos feladatnak tűnhet. A jelenlegi magyar szabályozásnak nem feltétlen erőssége az, hogy rugalmasan alkalmazkodjon a biciklis igényekhez (más kérdés, mennyire tartják be ezeket a szabályokat, de erről később). A mostani KRESZ több rendelkezése veszélyes a biciklisekre: ilyen a buszsávok használatának tilalma, bizonyos kanyarodási megkötések, de említhetnénk akár az egyirányú utcákban való közlekedést is: több példa van arra más országokban, hogy ezeket a tiltásokat eltörölték, és a biciklis közlekedés javult (amennyire nem egészséges, ha egy teherautó hajt szembe az egyirányú utcában, annyira el lehet ezt nagy általánosságban nézni egy biciklinek). Ki lehet a megfelelő helyeken tenni külön lámpákat például, amik a kerékpáros közlekedést szabályozzák, és nem az autós közlekedés ütemét szinkronizálják (némelyiknek csak ennyi a valós feladata: ezzel együtt kár lenne lebecsülni ezeket): dugóval gyakrabban terhelt kereszteződésekben külön helyet lehet kiépíteni a bicikliseknek, hogy ők gyorsabban és könnyebben juthassanak célba – az ilyen típusú megoldások egyelőre hiányoznak Magyarországon. Pedig nem is annyira anyagi kérdésekről, mint nyugodtabb forgalomszervezési szempontokról van szó – mondta Kürti. Viszonylag olcsón el lehetne tehát érni, hogy a bicikliket többen használják – azaz az autókat kevesebben, ami tisztább levegőt és nyugodtabb forgalmi körülményeket eredményezne, ha elfelejtettük közben, miért is fontos ez ennyire.

Támogatjuk?

Fontos kérdés persze az is, hogy a politika illetékesei mennyire támogatják ezeket az elképzeléseket, a kritikus tömeg pedig méretében van-e annyira kritikus, hogy érvényesíthesse ezeket az igényeket. Kürti meglepő őszinteséggel azt mondta: különösebb sikerről e téren nem lehet beszámolni: amilyen hatékonyan győzik meg a közlekedőket arról, hogy kerékpározzanak (évről évre több kerékpár fogy), annyira nehezen sikerül közös nevezőt találniuk az önkormányzatokkal – például a budapestivel is. A főváros a nyilatkozatok szintjén persze mellettük van, nagyon hosszú határidőkkel impozáns terveket közölnek – rövidebb távú, konkrét lépések már kevésbé akadnak. Hét év múlva sokkal több kerékpárút lesz – idén viszont jó három kilométernyi épül csak. Ráadásul a gond az, hogy nehezen is tudják érveiket eljuttatni a közvéleményhez, a felvonulások viszont sokakat idegesítenek. Éppen ezért kellemetlen, hogy a figyelemfelkeltő megmozdulásokon kívül más eszköze nem nagyon marad a bringás közösségnek: a többi próbálkozás rendre kudarcot vall. Abban bízhatnak valamelyest a kerékpárosok, hogy idővel tényleg olyan sokan lesznek, hogy problémáikat már nem lehet megkerülni – ami viszont némileg szomorúbban cseng annál, amit az ember hallani szeret. Ráadásul ez megérzésünk szerint nem is használ különösebben a kerékpáros-autós-gyalogos megbékélésnek.

Béke az olajfák alatt

Kerékpárra kötelező
A KRESZ által előírt kötelező kerékpártartozékok:
Fehér színű első lámpa
Vörös színű hátsó lámpa
Vörös színű hátsó prizma
Két, egymástól független fék
Csengő
Borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken
Fényvisszaverő ruházat (lakott területen kívül az úttesten éjszaka, vagy rossz látási viszonyok között).
Javasolt:
A pedálon és a küllők között borostyánsárga színű prizmák
Karos szélességjelző prizma
Visszapillantótükör
Sárvédő
Az viszont biztos nem ártana, ha ezek az ellentétek kicsit elsimulnának: az ilyen-olyan okokból kocsiban maradók sokat panaszkodnak a biciklisek életveszélyes vakmerőségére, és rugalmas KRESZ-tiszteletükre: különösen a világítás és „látszás” terén. Szerencsére a helyzet javul: az ellentétek kezdenek elsimulni (vagy az autósok szokták – ha nem is feltétlenül szerették – meg a kétkerekűeket), illetve – jegyezte meg Kürti – a KRESZ maradéktalan tisztelete az autósokra sem jellemző: sem a lámpák, sem a sebességkorlátok nem hatják meg őket – ahogy a gyalogosok sem tisztelik feltétlenül a rájuk vonatkozó szabályokat. Kereszteződésekben remekül tesztelhető, mikor vált a lámpa: ilyenkor feltűnő gyorsasággal száguldanak át rajtuk a kocsik (hogy átérjenek a sárgán, rosszabb esetben a piros ellenére átcsusszanjanak), ahogy a Váci úton engedélyezett legfeljebb 70 km/h órás sebesség tartásával is könnyű leglassabbnak lenni. A gyalogosok pedig hajlamosak a zebrákat nagy ívben elkerülve átkelni az úttesten, olykor szintén fittyet hányva a lámpák szabta lehetőségekre.

Ami persze sok minden, csak nem jó, de talán javulhat: az autóval és gyalogszerrel is közlekedő Kürti némi javulást már érzékel a közlekedési morálban, és úgy látja: elindult az a hosszú folyamat, ami egy európaibb közlekedési kultúrához vezethet. Sőt: eltűnőben vannak azok a bajor autók is, amik sajátos módon mindig rövid hajú, nagyon kiépített testű, alacsony színvonalon kommunikáló és közlekedő, nem maradéktalanul törvénytisztelő polgárokat szállítottak (ennél kacifántosabban nem tudjuk körülírni a kopaszbéemvés állatfaját) – az ő eltűnésük is jótékony hatással volt a közlekedési kultúrára.

Türelem

Idővel akár még ténylegesen is változhat a helyzet, akár a városi költségvetésekben is megjelenhetnek a fenti szempontok – addig meg évente kétszer el kell viselni a tömeget. Tulajdonképp nem akarnak rosszat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását