2024. május 2. - Zsigmond

MSZP: a hangfelvételek Szilvásyt igazolják

Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista alelnöke szerint az általa megismert hangfelvételek alátámasztják azokat a tényeket, amelyekről Szilvásy György titokminiszter számolt be az adatgyűjtési ügyben. A politikus erről az MSZP két másik nem
2008. szeptember 25. csütörtök 18:00 - Hírextra
A képviselő véleménye szerint bebizonyosodott az árnyék-titkosszolgálat léte, amely tudatosan jogosulatlan eszközökkel szerzett meg gazdasági és politikai információkat. Hozzátette: mindezek köztörvényes bűncselekmény gyanúját vetik fel, ezért a rendőrségnek és az ügyészségnek részletes és teljes körű, részrehajlás nélküli feltárás a feladata, bárki legyen az elkövető, vagy a megrendelő.

A politikus hangsúlyozta: elvárják a kormánytól, tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő.Tóth Károly közölte, hogy a megismert információk alapján az árnyék-titkosszolgálat nemcsak információkat gyűjtött politikai vonalon, hanem befolyásolni akarta a folyamatokat.

Kiemelte: az általa megismert tények, vagyis a rendelkezésére bocsátott telefonbeszélgetésekről készült hangfelvétel - amelynek részleteit nem hozta nyilvánosságra - cáfolják a Fidesz eddigi állításait. Rendszeres volt a kapcsolattartás, szakmai és célirányos igényeket fogalmaztak meg, a válasz nem egyszer a "jelentem" szóval kezdődött - idézte fel a politikus, hozzátéve: államtitkok beszerzésére vonatkozó kérések is voltak, és a megrendelőnek is tisztában kellett lennie azzal, hogy mit kér.

A szocialista képviselő szerint az anyagokból egyértelműen kiderül, hogy nem figyeltek meg fideszes politikusokat.Azt kérte Demeter Ervin volt fideszes titokminisztertől, írásban is erősítse meg, amit korábban nyilatkozott, vagyis hogy engedélyezi, azoknak a telefonbeszélgetéseknek a nyilvánosságra hozatalát, amelyekben ő szerepel.

Tóth Károly kitért arra: ismételten kéri Simicskó Istvánt, a nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnökét, hívja össze a testületet, hogy a tények ismeretében - miután minden bizottsági tag megkapta a hangfelvételeket - érdemben folytathassák a munkát. Ha ezt nem teszi meg, akkor elképzelhető, hogy a szocialisták önálló vizsgálóbizottságot kezdeményeznek az adatgyűjtési üggyel kapcsolatban - mondta.

Az a cél, hogy az anyag nem közvetlenül a bűncselekményhez kapcsolódó része teljesen egészében nyilvános legyen - fűzte hozzá.Kiemelte: elvárják Orbán Viktortól, hogy egyértelműen határolódjon el azoktól a fideszes politikusoktól, akik tudatosan együttműködtek egy árnyék-titkosszolgálattal. Innen is kérdezem Orbán Viktort mire használták fel, hogyan hasznosították a jogellenesen megszerzett információkat - tette fel a kérdést.
Tóth Károly kérdésre válaszolva nem mondta meg, hogy hány fideszes politikus lehet érintett az ügyben. "Egynél több" - fogalmazott.

Szintén kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: az érintett fideszes képviselők nem követtek el bűncselekményt, de erkölcsi szempontból nézve, ami történt, még a bűncselekménynél is rosszabb.

Beszámolt arról is: azt nem tudta ellenőrizni, hogy eredeti-e a felvétel, de nem is adhatta volna oda senkinek, mert akkor titoksértést követ el. Szavai szerint bizalmi alapon elfogadja, hogy eredeti felvételeket kapott.

A szocialista politikus pontosan nem tudta megmondani, hogy milyen hosszú anyagot kaptak a titokminisztertől, ahogyan azt sem, hogy ez mekkora része lehet a teljes anyagnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását