2024. május 2. - Zsigmond

A macskaeledeltől megváltozott a macskák világa?

Kis hazánkban is, hasonlóan a világ számos más részéhez, nagyon sokan tartanak háziállatokat. Ezek között is hatalmas hányadot jelentenek a cicusok. A pontos számot persze senki sem tudja igazából megmondani, talán még meg sem lehet saccolni. De egyes kutatások szerint a magyarországi háztartások közel felében élnek ezek az általában cuki doromboló állatok. És bizony többségük ma már nem egérrel tömi tele a pocakját, hanem inkább valami mással, azaz macskaeleséggel.
2024. április 19. péntek 14:24 - HírExtra

Ideális összetételű eleséget a szobacicáknak is

A Falatozoo.hu állateledel webáruház macskatápok gazdag választékát kínálja a gondos gazdiknak, hogy azokkal ki tudják elégíteni szőrmók pajtásuk kényes ízlését. Ezek a máig ízig-vérig ragadozók, legyenek bármekkora nagyok vagy picik is, megfelelő mennyiségű fehérjéhez, zsírhoz és egy kevés szénhidráthoz kell, hogy jussanak. És ezt bizony neked, a gazdinak kell biztosítanod számukra, mert sok közülük egy lakásban vagy házban éli le az egész életét. Tehát egerekre vagy más hasonló rágcsálókra vadászni nem nagyon van lehetőségük. Nem árt tehát, ha tisztában vagy azzal, hogy a macsekodnak milyen összetevőkből készült állateledelre is van szüksége.

A hozzáértők szerint a táplálékuk nagy részét állati fehérjéből kell fedezni. Emellett az eleségnek tartalmaznia kell egészséges zsírokat, amelyek energiát és esszenciális zsírsavakat biztosítanak számukra, de a vitaminokat és ásványi anyagokat sem nélkülözhetik. És van egy olyan esszenciális aminosav, amely a macskák számára nélkülözhetetlen a szem egészségéhez és a szív megfelelő működéséhez, ami nem más, mint a taurin.

Boldogságot adó társállatok

Még ma is vannak olyan cicák, amelyek komolyan kiveszik a részüket a házban és a ház körül a kártevők megtizedelésében. Ők, viccesen a “hagyományos macskakonyha” képviselői, talán még hírből sem ismerik a modern száraz vagy nedves macskatápokat. Nekik a rágcsálók utáni hajsza jelenti a mindennapi elfoglaltságot. S persze nagyon boldogan adják át a vadásztudományuk fortélyait a következő generációknak.

Abban az esetben, ha a te cicád már igazi kanapéspecialista, még nem kell, hogy lelkifurdalásod legyen! Hiszen ma már azért engedjük be őket az otthonainkba és ezzel együtt az életünkbe is, hogy ebben a zord, magányos világban kicsit társra találhassunk bennük is.

Száraz vagy nedves?

A száraz macskatápokkal, amelyek komplexen tartalmaznak minden, a cicák számára lényeges összetevőt, biztosíthatod a kedvencednek a megfelelő tápanyagokat. Ezek különleges eljárással készült apró falatkák, a nedvességtartalmuk 6-10% közötti. Jó sokáig eltarthatók. Az ízletes konzervekben és a tasakos ételekben több a nedvesség, száj- és fogproblémás egyedeknél jobb ezeket adni. Több vizet juttathatsz így a macsek szervezetébe, ami idősebb vagy húgyúti gondokkal küzdő állatoknál hasznos. A lényeg minden esetben a minőség legyen.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását