2024. április 29. - Péter

Vita? a Parlamentben

Megint itt vagyunk az ország házában, a végzett munka gyakorlatilag nulla. Úgy tűnik, a keddek már csak ilyenek. Azért gyakran bejelentkezünk, hátha történik valami véletlenül. Sok esélyét nem látjuk, de kitartás.
2008. szeptember 23. kedd 12:20 - Szalay Gergely
17:40

Nem igazán, de ezt majd külön megírjuk. Annyit sikerült kiderítenünk, hogy a törvények úgy születnek, ahogy sejthettük volna eddig is: előzetes hatásvizsgálat nélkül.

Ennél jobb végszavunk mára nincs.

16:28

Megnézzük a bizottsági ülést, hátha az termékenyebb.

16:15

Befutott Horn Gábor is, ironikus kedvében van: ő is kevesli az összegyűltek számát, de hát ez nem olyan fontos, mint a feloszlatósdi. Retorikai váltás: nem tagadja az SZDSZ szerepét a kormányban és a költségvetésben. 2007-ről beszélve nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy több szempontból is különleges: a nagy osztogatási őrület utáni első masszívan megszorító költségvetés. És bár most ellenzékiek, támogatják a zárszámadást. Úgy alapvetően elégedett az eredményekkel:ilyen szanálás máshol még nem volt, akár büszkék is lehetnének a felelős pártok. Ha az egyensúlyt nem a bevételnöveléssel érték volna el – teszi hozzá. Na ja.

Herényi Károly is hosszas körmondatokkal szapulja a költségvetést: olykor puskázik, és bizony felolvassa a mondókáját. Sokak előtt nem ég vele, bár azt nem egészen értjük, ha csak ennyien vannak, miért kajabálnak keresztül az üléstermen. Ülnének le valahol, szerintünk nem jó, zserintünk igen, mi vagyunk többen, megszavazzuk. Pont. De nem, hosszas beszédeket tartanak (fejenként fél órájuk lenne).

Kis híján szünet, de mégsem: Puch László is in da house, ahogy azt az MTV borzalmain nevelkedett körök mondanák. Úgyhogy maradunk ennyiben, témát váltunk. Vasút.

Bebes Istvánnak gondjai akadnak a kártyája megfelelő helyre biggyesztésével, Mandur László aktuális házelnök (volt ma már Áder, Lezsák és Harrach is) szolid poénokkal oldaná a helyzetet – ha az ember bal lábbal kel, némelyiken sértődhetne is. De nem, jön a l'art pour l'art szakmázás.

15:10

A Tisztelt Ház töküres, talán a Költségvetési Bizottság vitája lesz élénkebb. Közben azért fotóztunk, fogadják szeretettel a képeket. A vita (inkább odamondogatás) zajlik rendületlenül, az ellenzék folyamatosan szapulja a költségvetést. Ki hinné?

A jobb sorsra érdemes Mádi László hosszasan szapulta a kormányt és Gyurcsányt – mondhatni, elszomorító, hogy ezt a kutya sem hallotta. Igen, a létszám mindig borzasztó kicsi. Az önkormányzatok részéről Tállai András és Hargitai János is hosszasan sajnálkozott a helyzet miatt, most épp Latorcai János beszél. Az ő fő problémája az átláthatatlanság és a szankcionálatlanság.

13:17

Kovács öregszik, nagyon őszül.

Szervezési és koordinációs hibákat emleget, és hozzáteszi azt is: kisebb volt a hiány a tervzettnél. De így is kilencmilliárddal több, mint korábban. Bonyolódnak az adótartozások is, több helyütt tapasztalni likviditási gondokat.

A konvergenciaprogram célja az adósság csökkentése lenne – mondja – igyekszünk, de helyzet nem az igazi. Az átfogó, alapvető jelentőségű konszenzus mindenhol hiányzik. A finanszírozási rendszerrel és területfejlesztési rendszerrel kapcsolatban pedig mihamarabb komoly közigazgatási reform kell.

Nem ő mondja először. Félünk, nem is utolsónak.

Dr. Kékesi Tibor (MSZP) szólal fel utána. Érdemi dolgokat ő sem mond: mit ad az ég, ő elégedett a számokkal. És EU-s példákat hoz fel: nem is állunk annyira rosszul, mintha még rosszabbul állnánk.

Apropó, itt valaki huncutkodik: az egyik népszerű fájlmegosztóról folyamatosan töltenek le valamiket. Ejnye.

A Ház szinte teljesen kihalt, bizottsági ülések nemigen vannak, a büfé sem üzemel (kezdjük komoly indikátornak tekinteni, ha itt nincsenek büféslányok, képviselőbe is csak véletlenül botlunk). Csak Gál J. Zoltánt látni a folyosón feltűnni – ilyenkor lehet valami programja erre, ahogy a hétfő is elképzelhetetlen Schmuck Andor nélkül.

12:40


Ő is unja

Veres János nekikezdett a költségvetés-témának: büszke az eredményekre, ez örvendetes. Valószínűleg ő is az unalmat használná végső csodafegyvernek, gyakorlatilag elviselhetetlenül érdektelenül beszél.

Azt viszont legalább megtudjuk, hogy az uniós támogatások lehívása problémát jelent: már költekezni sem tudunk.

De jön a közigazgatás átalakítása, ideértve a regionális rendszer kialakítását és a közintézmények átalakítását is – a leépítésekkel már 43 milliárdot sikerült spórolni, de a további elbocsátások egyenesen elkerülhetetlenek.

És köszönetét fejezi ki az ÁSZ-nak az elvégzett munkáért, és kéri a zárszámadás elfogadását.

Jön Kovács Árpád ÁSZ-elnök, aki legalább jókat tud mondani.

12:00

Újból a Parlamentben vagyunk, a képviselők újból nem. Pedig lesz költségvetéses vita is, azt nagyon szokták szeretni. De még mindig csak a Ptk-nál tartanak, és annak erkölcsi hatásainál. Csak lesz jobb is, reménykedjünk.

A Polgári Törvényköny a téma tizenegy előtt valamivel – mondhatni változatlanul. Az ellenzéknek továbbra sem tetszik, mert tovább bomlasztja a társadalmat. A KDNP-s Rubovszky György (aki pedig, ha nem névazonosságról van szó) kimondottan jól használható minimalista történelemkönyveket írt gimnazistáknak, most is marad a kaptafánál: a polgári törvénykönyvek történeti áttekintéssel szórakoztat.

Már akit, szakmai vita alatt mást értenénk.


Nem sok


Hankó Faragó Miklós védi velük szemben a kódex tervezetét: kiemeli a bizottság tekintélyét, ami mindenkori kormányoktól függetlenül megvolt. Kisebb fenntartásaik vannak a liberálisoknak, de elégedettek a munkával.

Herényi Károly is részletes történeti áttekintéssel szolgál – noha az a bő tucatnyi képviselő, aki jelen van, valószínűleg szintén ismeri a történetet.

A lényegi elemek említését szinte kínosan kerülik.

Nem baj, fél óra múlva elvileg nekikezdenek a költségvetésnek.

Az csak több embert érdekel majd közülük is...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását