2024. április 29. - Péter

Egyhangú támogatás az adatvédelmibiztos-jelöltnek

Az alkotmányügyi bizottság kormánypárti és ellenzéki tagjai egyhangúlag támogatták Jóri András adatvédelmibiztos-jelöltet a testület szerdai budapesti ülésén.
2008. szeptember 24. szerda 12:22 - Hírextra
A szavazás előtt Wiener György szocialista képviselő a teljes kormánypárti frakció támogatásáról is biztosította a jelöltet, Répássy Róbert (Fidesz) pedig elmondta, hogy a frakciója hétfőn alakítja ki álláspontját a kérdésben.

Jóri András kedden az emberi jogi bizottságban is egyhangú támogatást kapott. A köztársasági elnök jelöltjének megválasztásához a parlament plenáris ülésének kétharmados támogatása szükséges.
A jelölt szerdai meghallgatásán beszélt arról, hogy az adatvédelmi biztos hagyományosan ombudsmani szerepkörét a közigazgatási modell egyes elemeivel is ki lehet egészíteni. Hozzátette: jelenleg is van olyan hatásköre a biztosnak, hogy adatbázisokat zároljon, megsemmisítsen.

Jóri András szerint indokolt lehet a bírságolási hatáskör megadása is, hogy az adatvédelmi biztos jobban differenciálhasson.

A másfél évtizede elfogadott, a személyes adatok védelméről és közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény kapcsán a jelölt elmondta: indokolt lehet a módosítás, például a személyes adatok szerteágazóbb kezelése irányában. Mint mondta, meg lehetne különböztetni közvetlen, ezért jobban védett személyes adatokat, mint például az ujjlenyomat vagy az egészségi állapot, és olyan közvetettebb, kevésbé védett személyes adatokat, amilyen a rendszám vagy az IP-cím.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását