2024. május 16. - Mózes, Botond

Érdemi munka nélkül fejeződött be az alkotmányügyi bizottság ülése

Érdemi munka nélkül fejeződött be az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának csütörtöki ülése, amelyen a képviselők Szilvásy György, polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter beszámolóját hallgatták volna meg a megfigyelési
2008. szeptember 25. csütörtök 12:04 - Hírextra
A testület egyhangúlag megszavazta, hogy az ülésen részt vegyenek más országgyűlési képviselők is, akik nem az alkotmányügyi bizottság tagjai. Az ülésen megjelent többek között Tóth Károly (MSZP), Juhász Ferenc (MSZP) és Dávid Ibolya (MDF).

A napirend megszavazása után Szilvásy György arról tájékoztatta a bizottságot, hogy a törvény felhatalmazása alapján csak a nemzetbiztonsági bizottsággal együttes ülésen számolhatna be a rendelkezésére álló bizonyítékokról.

Mivel azonban a nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki elnöke, Simicskó István nem hívta össze csütörtökre a testület ülését, nem áll módjában tájékoztatást adni.

Csiha Judit, az alkotmányügyi bizottság szocialista elnöke ezt követően az ülést berekesztette.

"Nagyon szomorú, hogy a magyar politikában létezik olyan felelőtlenség, hogy egy ilyen súlyos ügyben akadályozzák az országgyűlési bizottság munkáját" - tette hozzá.

Tóth Károly (MSZP), a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke levélben arra kérte Szilvásy Györgyöt: mivel Simicskó István nem tesz eleget elnöki kötelességének és nem hívja össze a nemzetbiztonsági bizottságot, csütörtökön bizottsági ülés nélkül, egy konzultáción tájékoztassa a bizottság megjelenő képviselőit a rendelkezésére álló dokumentumokról.

Mint mondta, azért jöttek el az alkotmányügyi bizottság ülésére, mert bíztak abban, hogy Simicskó István - akár az utolsó pillanatban is - összehívja a nemzetbiztonsági bizottság ülését. Nem sokkal 10 óra előtt kapta meg a választ, hogy az ülés összehívására vonatkozó bizottsági határozat, illetve a képviselők kezdeményezése ellenére nem lesz bizottsági ülés.

Tóth Károly hozzátette: ha nem jönnek el, akkor az a vád érhette volna őket, hogy bár az elnök összehívta az ülést, de ők azon nem vesznek részt. A képviselő szerint "nem engedték" Simicskónak, hogy összehívja az ülést.

Arra a felvetésre, hogy az alkotmányügyi bizottság ülésén nem jelent meg sem az SZDSZ, sem az MDF nemzetbiztonsági bizottságba delegált tagja, közölte: nincsenek itt a képviselők, mert nem hívták össze az ülést.

Bejelentette: kérni fogja a parlament döntésre jogosult szerveitől, hogy a nemzetbiztonsági bizottság alelnökeként ő is összehívhassa a bizottság üléseit, mivel Simicskó István hónapok óta nem vesz részt a testület munkájában, és minden ülést ő, Tóth Károly vezet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását