2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Új polgári törvénykönyv

A KDNP és az MDF azt szeretné, ha a kormány átdolgozná az új polgári törvénykönyv (Ptk.) tervezetét, az SZDSZ vezérszónoka pedig a javaslat további sorsával kapcsolatban egy vegyesbizottság létrehozását javasolta a törvényjavaslat keddi általános vitájába
2008. szeptember 23. kedd 13:44 - Hírextra
Rubovszky György, KDNP vezérszónoka közölte: nem tartja szerencsésnek, hogy annyira gyorsítanák a polgári törvénykönyv elfogadását, hogy arról már december 15-én már zárószavazás legyen. Véleménye szerint meg kellene várni, hogy a javaslat részleteivel kapcsolatos alkotmányossági problémák kitisztulhassanak.

Mint mondta, alkotmányossági problémájuk van a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos rendelkezéssel, mert azt változatlan formában emelték be a javaslatba, és nem veszi figyelembe az Alkotmánybíróság döntését. Megjegyezte: a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló kifogásuk szintén alkotmánybírósági döntésre vár.

A kereszténydemokrata képviselő kiemelte, hogy az általános vitára alkalmasság feltétele, hogy az előterjesztett javaslat módosító indítványokkal javítható. Hozzátette: úgy érzi, hogy a kormány által becsatolt törvényjavaslat még módosító indítványokkal sem javítható megfelelő szintre. Mint mondta, ezt a törvényjavaslati vitát nem lehet folytatni, össze kell dolgozni a szakértői javaslatot és a kormány által készített törvényjavaslatot.

Rubovszky György azt javasolta, hogy a szaktárca kérje vissza átdolgozásra a javaslatot és terjesszen elő egy új változatot. Hangsúlyozta: kiérlelt polgári törvénykönyvre van szükség, olyanra, amelyre az Országgyűlés minden képviselője büszke lehet.

Herényi Károly (MDF) a jelenlegi formájában nem tartotta általános vitára alkalmasnak az előterjesztést. Szerinte a Ptk. jelentősége vetekszik a rendszerváltó törvényekével, ezért is elfogadhatatlannak nevezte, hogy még az őszi ülésszakon el akarják fogadtatni a törvénytervezetet. Mint fogalmazott, a benyújtás fél éves csúszást szenvedett, a késedelmet a kormány pedig az Országgyűlésen akarja behozni.

Az MDF vezérszónoka azt mondta, a javaslat szakmailag nem támogatható, mert hiányzik a szakmai legitimációja, mivel a törvényjavaslat előkészítését az utolsó pillanatban kivették a szakmai előkészítésből. Egyedüli megoldás szerinte az lehetne, ha visszahívnák a javaslatot, és újra lefolytatnák az egyeztetést.

Herényi Károly szerint számos előremutató eleme van a tervezetnek, például fokozottabban jelennek meg benne az egyént, a vállalkozásokat, a szerződéses kapcsolatokat védő szabályok. Támogatható és fontos módosításnak nevezte, hogy a családjog szabályai a törvény kereti közé kerülnek át.

Kifogásolta viszont, hogy a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos tényállást a törvényjavaslat változatlan formában tartalmazza, miközben azt az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette azt. Szintén nehezményezte, hogy nem történt előrelépés az ingatlan-nyilvántartás, és a telekkönyvi jogszabályok területén. Az MDF szerint a tervezet hiányosságai korrigálhatók, ha a kormányoldalon is megvan a jó szándék. Herényi Károly arról is beszélt, hogy a törvény hatályba lépésre 2-3 évet kellene szánni.

Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy az új polgári törvénykönyv nem politikai, hanem főleg szakmai kérdés. Véleménye szerint ez a törvénykönyv még az Alkotmánynál is fontosabb, hiszen az ember többször találkozik polgárjogi esetekkel, jogügyletekkel, mint az Alkotmány rendelkezéseivel.

Korszakos jelentőségű törvénykönyvről van szó, amely komoly és hosszú távú hatást gyakorolhat az ország jogi kultúrájára - fogalmazott a liberális párt vezérszónoka.

Mint mondta, egy olyan átfogó törvénykönyvről van szó, amelynek vitája során szem előtt kell tartani a jogszabályon és a jogrenden belüli koherenciát. Hangsúlyozta: nem lehet ad-hoc ötletekkel módosítani ezt a törvényt, mert a meggondolatlan módosítások megbonthatják az egységet és degradálnák a kiváló szakemberek munkáját, akik a tervezeten évekig dolgoztak.

Jó döntésnek nevezte Hankó Faragó Miklós, hogy az új törvénykönyvbe bekerülnek többek között a sérelemdíj, a lízing, a faktoring szabályai, az első ajánlat joga, vagy a bizalmi vagyonkezelés. Ellentmondásosnak tartotta viszont az örökbefogadás szabályozását. Mint mondta, azt helyesnek tartják, hogy egyedülállóak is fogadhatnak örökbe gyermeket, de azt nem tartják életszerűnek, hogy csak a házastársaknak tennék lehetővé a közös gyermekké fogadást, hiszen sokan élnek élettársi kapcsolatban.

Az SZDSZ szakpolitikusa szerint a legfontosabb a jogásztársadalom támogatása, és lényeges az is, hogy a szakma elfogadja a törvénykönyvet, mert ha ez nincs, akkor nem szabad megszavazni, van még idő változtatni. Hozzátette: ettől függetlenül el kell kerülni az ötletszerű módosítást.

Egy új törvénykönyvre mindenképpen szükség van - jelentette ki Hankó Faragó Miklós. Mint mondta, teljes egyetértésre mindenkivel nem lehet jutni, de ha széles körben alapvető szakmai kifogások maradnak fent, akkor bukásra lesz ítélve a polgári törvénykönyv.

A szabaddemokrata politikus azt javasolta, hogy a Ptk.-t felülvizsgáló testület, az igazságügyi tárca és az alkotmányügyi bizottság hozzon létre egy vegyesbizottságot, amely a törvény további sorsával kapcsolatban meghozza a szükséges döntéseket.

Az elnöklő Harrach Péter az általános vitát elnapolta, a folytatás várhatóan a következő ülésen lesz.

Fotó: Oláh Csaba
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását