2024. április 27. - Zita

Kitüntetés a meteorológusoknak

Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából.
2024. március 26. kedd 14:47 - HírExtra

"A meteorológiai világnap jó alkalmat ad arra, hogy köszönetet mondjunk a meteorológiában dolgozó szakembereknek" - mondta az államtitkár. Hozzátette: a díjazottak tevékenysége átfogja a meteorológiai munka szinte teljes spektrumát a klímakutatástól és a magyarországi meteorológusképzéstől a műholdakkal kapcsolatos munkán, az informatikai modellezésen, valamint a repülés- és katonai meteorológián át a tavi viharjelzésig.
    
Az államtitkár elmondta, hogy Magyarország az egyike annak a 21 országnak, ahol úgy sikerült a gazdaság teljesítményét növelni, hogy közben a károsanyag-kibocsátás csökkent, 1990-hez képest harminc százalékkal. Kiemelte, hogy a Nemzeti Energia- és Klímaterv szerint a cél, hogy 2050-re teljesen karbonsemlegessé váljon az ország.
    
Felidézte, hogy az ország teljes napenergia-kapacitása március közepére elérte a 6100 megawattot, vagyis hat évvel az eredeti határidő előtt valóra vált a 2030-ra tervezett célszám. Hozzátette: így a Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgált változata a következő évtized elejére 12 000 megawatt naperőművi kapacitással számol.
    
Kiemelte, hogy ez komoly kihívás elé állítja az energiaszektort, és ebben a munkában nagyon számítanak a meteorológiában dolgozók munkájára is. "Közös célunk ezeknek a klímapolitikai céloknak a megvalósítása, illetve az energiabiztonság, az energiaellátás biztosításának elérés a jövőben, ez pedig csak közös munkával sikerülhet" - hangsúlyozta Koncz Zsófia.
    
Szanka Gábor Gyula, a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a szervezet immár gazdasági társulásként dolgozik a klímaváltozás követésén, annak hatásainak kezelésén a klíma és a környezetvédelmi szakterületekkel együttműködve.
    
A rendezvényen a magyar és a nemzetközi meteorológia területén kimagasló tudományos, kutatási és szakmai eredményeket elért meteorológusoknak járó Schenzl Guidó-díjat vehetett át Kovacs Győző Gyula és Putsay Mária, Pro Meteorológia Emlékplakettet kapott Fövényi Attila, Gál Tamás Mátyás, Kullmann László és Soósné Dezső Zsuzsanna. Miniszteri elismerő oklevelet kapott Diószeghy Márta, Gyarmatiné Mészáros Erzsébet Zsuzsanna, Erdődiné Molnár Zsófia, Jenki Szilvia és Makó Zoltán, a társadalmi észlelők közül pedig Csáki Csaba, Kozma István, Tóth Lászlóné, Kovács lstvánné és Gyurgyovics István kapott elismerést.
    
Az Innováció a meteorológiáért díjat Kelemen Tibor, az Év MET-ÉSZ Észlelője-2024 díjat Póth Ariel kapta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását