2024. április 28. - Valéria

Általános vitára alkalmas az ORTT tavalyi zárszámadása

Egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak találta keddi ülésén az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavalyi zárszámadásáról szóló törvényt.
2008. szeptember 23. kedd 12:50 - Hírextra
Az ülésen Tellér Gyula (Fidesz) és Pető Iván (SZDSZ) is jelezte, hogy más-más okok miatt ugyan, de a plenáris döntéshozatalon nem tudnak majd az előterjesztés mellé állni.

A fideszes képviselő ezt azzal indokolta, hogy máig nem oldódtak meg a korábbi esztendőkben észlelt súlyos problémák: bizonytalan a médiahatóság tevékenykedésének jogszabályi háttere, s mivel az ORTT forrásai elégedetlenek a működésre, tavaly is 400 millió forintot kellett a Műsorszolgáltatási Alapból átcsoportosítani a testülethez.

Ezzel "állami pénzt használ fel az ORTT saját maga számára", holott - például a két országos kereskedelmi koncessziójának hosszabbításánál - "valamilyen más megoldást" is találhatott volna a médiahatóság - érvelt Tellér Gyula.

Mint kifejtette, főleg ezért nem szavazza meg a Fidesz a médiahatóság költségvetéséről szóló törvényt, ezek után pedig "elég abszurd volna", ha a zárszámadást jóváhagynák. "Magát a dokumentumot nem kifogásoljuk semmilyen szempontból" - tette hozzá.

A parlamentben nemmel kíván szavazni, ha általános vitára alkalmasnak is tartja az ORTT tavalyi zárszámadásáról szóló törvényt - mondta a szabad demokrata Pető Iván, egyes tavalyi, pályázatokkal kapcsolatos döntésekkel, köztük a testületi tagok személyes keretének bővítésével indokolva ezt.

Alexa György (MSZP) ugyanakkor - jelezve, megszavazzák az előterjesztést - arról beszélt, nem gondolja, hogy az ORTT-t kellene felelősségre vonni a jogszabályi bizonytalanságokért.
Majtényi László, az ORTT idén áprilisban hivatalba lépett elnöke arról beszélt: "feszültségekkel teli" ugyan az ORTT "a korábbi éveknél is takarékosabb" gazdálkodása, de működésük a tavalyi évben is alapvetően rendben volt.

Egy-egy új testületi tag belépése évi 40 millió forintos személyi költséggel jár, ehhez járulnak még a dologi kiadások - mondta egy kérdésre válaszolva, majd ennek egyik elemére, az elnöki szolgálati kocsira utalva közölte: "az Audit eladattam, amikor beléptem a testülethez, másnap".
"A magam részéről kifejezetten ellenzem, hogy a közbirtokot magánparcellákra osszák" - jegyezte meg az egyéni pályázati keret kapcsán, és azt hangoztatta, annak helyébe egy - mindeddig nem létező - írott támogatási politikának kell lépnie.

Kormánypárti voksokkal, ellenzéki tartózkodás mellett találta általános vitára alkalmasnak a bizottság a Szülőföld Alap tavalyi évi beszámolóját, amelynek vitájában Gulyás Dénes (Fidesz) kétségbe vonta, hogy depolitizált lehet egy olyan rendszer, amelyben egy pályázat végső jóváhagyását a kancelláriaminiszter adja meg.

Balogi Csaba, a Szülőföld Alap irodájának igazgatóhelyettese azt közölte: valóban létezik ez az előírás, de a miniszter mindeddig egyetlen alkalommal sem kérdőjelezte meg az elé került javaslatot, míg Tellér Gyula (Fidesz) felvetésére, hogy a kétmilliárdos pályázati keret csaknem negyedével nem számoltak el időben a nyertesek, azt felelte: volt, aki hosszabbítást kért a felhasználásra, de olyan eset is, amikor a hivatal nem fogadta el a beszámolót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását