2024. április 29. - Péter

Folytatódó megfigyelési huzavona

Állandó jelleggel nyúlik a legfrissebb megfigyelési botrány: most éppen új körülményekre derült fény, aminek örömére a Fidesz nem kívánt részt venni az alkotmányügyi bizottság ülésén, ahol Szilvásy György referált az ügy részleteiről – szigorúan zár
2008. szeptember 24. szerda 16:51 - Szalay Gergely
Bolhás kutya

Amúgy
Jóri Andrást a bizottság egyhangúlag támogatja: a Fidesz frakciója hétfőn hallgatja meg, de Navracsics Tibor szerint jó eséllyel a frakciónak sem lesz a jelölt ellen kifogása.
Lehet, hogy nemsokára tényleg lesz adatvédelmi biztosunk.
A Jóri András meghallgatását célzó bizottsági ülés nem úgy zajlott, ahogy a bizottság alelnöke, Répássy Róbert javasolta. Az ő felvetése az volt, hogy Szilvásy meghallgatását vegyék le a napirendről (mivel az nem alkotmányügyi kérdés), tárgyalják inkább helyette a Megegyezés című programesszé országgyűlési tárgyalásáról szóló felvetést.

A nyilvánvaló kettős csavar nem ment át: a szocialisták szerint Szilvásy meghallgatása erre a bizottságra is tartozik, a Megegyezés ügyében pedig már megegyeztek: egyelőre nem kell tárgyalni, október tizenötödikéig kiérleltebb döntést lehet hozni az ügyben. Hankó Faragó Miklós SZDSZ-es alelnök kicsit más véleményen volt: Szilvásy szerinte sem biztos ide való, de ezt csak akkor lehet biztosan eldönteni, ha már meghallgatták – ennek megfelelően a Szilvásy helyetti Megegyezés csomag tárgyalása elbukott.

Amire a Fidesz (Jóri meghallgatása után – hogy a frakciók előtt mennyivel keményebb a történet, nem tudjuk: mindenesetre nagyon nem szorongatták – ami nem feltétlen baj, informatikai érdeklődése okán Jóri egyelőre rokonszenves nekünk) azzal reagált, hogy az ülésen nem kívántak részt venni. A miniszter maradt a kormánypárti(bb, nehéz az SZDSZ-t besorolgatni) tagoknak.

A döntés bejelentése a képviselők kivonulása után Répássy Róbert rögtönzött sajtótájékoztatón ismertette pártja álláspontját, illetve a furcsa döntés okait. Tiltakozni kívántak az ellen, hogy a miniszter bohócot csináljon az Alkotmányjogi Bizottságból – mert méltatlan a bizottsághoz ez az eljárás. Nem akarnak statisztálni egy nyilvánvaló törvénysértés ellen, ugyanis ellenzéki képviselők lehallgatását és a felvételek kiszivárogtatását ennek tekintik – mondta. Korábban is voltak hasonló példák, amikor ellenzéki politikusokat hallgattak le – például a Mucuska-ügy néven elhíresült eset, amikor Révész Máriusz beszélt a kémkedéssel vádolt határon túli magyarokkal – bár megállapítani akkor sem sikerült semmi terhelőt. A technikának viszont elméletileg lehetővé kellene tennie a kormánypárti képviselők lehallgatását is – amire viszont nem szokott példa lenni. Ez így az ország tekintélyét sértő politikai banditizmus – mondta.

Vizsgálatot ők is sürgetnek, ugyanis nagyon szigorúan szabályozzák a törvények a hasonló felvételek készítését – a lejáratás és kiszivárogtatás ezekbe a keretekbe nem fér bele. Ha a vizsgálat nem történik meg a jelenlegi kormány regnálása alatt, majd a következő alatt igen – mondta.

Gulyás József vizsgálóbizottság-javaslatával kapcsolatban még nem döntötték el, támogassák-e. A hasonló bizottságok eredményességi mutatói nem különösebben hatották eddig meg a politikusokat. Azt pedig helyteleníti, hogy vizsgálóbizottság működjön egy már zajló büntetőjogi eljárás mellett – arról nem is beszélve, hogy a vizsgálóbizottságok működése alkotmányellenes, mert az Alkotmánybíróság egy korábbi döntése szerint ilyenről csak törvény rendelkezhetne. Törvényesség szempontjából tehát működésképtelenek.

A politikai felelősség kérdése már más kérdés – mondta. Szerinte ezt nyilvánvalóan a területet felügyelő miniszter, és főnöke, Gyurcsány Ferenc viseli. Arra a felvetésre, hogy nem a politikusokat, hanem a többi szereplőt figyelték, annyit mondott: mindez ócska trükk, mivel a politikusokkal kapcsolatban nincs felhatalmazás a lehallgatásra. Ennél azonban aggasztóbb, hogy a felvételeket törvénytelenül hozták nyilvánosságra.

Arra a bátortalan felvetésünkre, hogy mindezt elegánsabb lenne a miniszternek az ülésen előadni, vagy a kérdéseikkel megszorongatni, úgy vélte: ezeket Szilvásy úgy rázná le magáról, mint bolhás kutya a vizet.

Törvényesen nem

Levelet kapott, lájf
Hárman is felhívták Bencze József országos rendőrfőkapitányt - köztük Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója és Demeter Ervin (Fidesz) volt titokminiszter -, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatást tartott az UD Zrt. több telephelyén és szervereket, illetve adathordozókat foglalt le - derül ki abból a feljegyzésből, amit az ORFK vezetője szeptember 11-én az igazságügyi miniszter részére készített.
MTI
A bizottság természetesen meghallgatta Szilvásyt, és az eredményekről be is számoltak. Már amennyiről egy zárt tárgyalás esetében lehet – Csiha Judit többször is felhívta a figyelmet arra, hogy csak szűkkörű felvilágosítást adhat. Azt adott. Mint mondta, azt próbálták kideríteni, szappanoperáról, vagy az állam alkotmányos rendjének támadásáról. A választ ők arra keresték, megfelelő-e a joganyag, ami az ország biztonságos működését biztosítja. Közvetlen ok is volt: a több törvényt is érinthetnek a most felmerült problémák, ezeket is vizsgálni kell. Azt külön fájlalta, hogy Balsai István albizottság-vezető nem volt jelen – általában ugyanis épp azt vizsgálják, megfelelően hatályosulnak-e a törvények. Szilvásy ajánlatából, miszerint konkrét bizonyítékokat tárna a bizottságok elé, itt is megtette, ám a bizottság elnöke evidenciának tekinti, hogy a felelős miniszter nem állít valótlant.

Ennek megfelelően végül maga a miniszter is megszólalt: ő már a frissen megjelent hírre is kénytelen volt reagálni, mely szerint feljegyzésben tájékoztatta őt az országos rendőrfőkapitány az újabb fejleményekről. Szilvásy csak annyi tudott, hogy ezek a telefonhívások léteznek. Még tanulmányoznia kell őket, de ha igaz az, ami eddig látszik, az nagyon durva beavatkozást jelent a rendőrség munkájába – mondta. Több állami szervet is érint a polipszerűen kanyargó ügy: bejuthattak olyan védett rendszerekbe is, mint az APEH vagy a VPOP hálózata. A felvételek alapján úgy tűnik, törvényesen nem megszerezhető információkhoz jutottak a megbízók.

Azt nem tudja, hogyan szivárogtak ki a részletek – a nyomozás hónapok óta zajlik, és eddig nem szivárgott ki semmi – hozzá sem. Ezeket a kérdéseket a nyomozás tisztázza majd. Az esetlegesen szükséges feljelentéseket megteszik az illetékesek, az NBH nem tervez ilyeneket – reagált Orbán Viktor egy korábbi kijelentésére, és megjegyezte azt is: ha ő adott volna ilyesféle megbízást, jó eséllyel sejti, hogy az információhoz nem könnyű hozzájutni.

Meglepődnénk, ha nem lenne folytatás.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását