2024. június 3. - Klotild

Orosz-izraeli katonai együttműködés

Orosz-izraeli katonai együttműködési megállapodást írt alá hétfőn Moszkvában Anatolij Szergyukov orosz és Ehud Barak izraeli védelmi miniszter.
2010. szeptember 6. hétfő 13:14 - HírExtra
Szergyukov az aláírást követően hangsúlyozta, hogy az orosz hadsereg átalakításánál rendkívül fontosnak tartja az izraeli fegyveres erők tapasztalatainak felhasználását. Bejelentette, hogy Oroszország 12 robotrepülőgépet vásárol Izraeltől, s máris folyamatban van 50 orosz katona kiképzése ezek használatára. Korábbi hírek szerint Oroszország és Izrael hamarosan vegyes vállalatot alapít, amely robotrepülőgépeket gyártana az orosz hadsereg számára.

Szergyukov a találkozót megnyitva hangsúlyozta a két minisztérium együttműködésének intenzív voltát, s azt, hogy a két fél nézetei számos globális kihívást tekintve egybeesnek, vagy közel állnak egymáshoz. Barak azt hangsúlyozta, hogy Izraelt és Oroszországot egyaránt fenyegeti a radikális iszlám terror, s hogy Izraelben nagyra értékelik az Oroszországgal való együttműködést, amely egyre szorosabbá válik. Barak kijelentette, hogy Moszkva rendkívül fontos szerepet tölt be a közel-keleti régióban.

A találkozó után a felek bejelentették: Izrael kész továbbra is megosztani a terrorizmus elleni harcban szerzett tapasztalatait Oroszországgal. Megfigyelők szerint a megbeszéléseken Barak bizonyára tájékoztatta orosz kollégáját a közvetlen izraeli-palesztin tárgyalásokról, s minden bizonnyal felvetette a Szíriának és Iránnak szánt orosz rakéták kérdését is, amely erősen aggasztja Izraelt.

Szíriának Oroszország Jahont típusú, 300 kilométer hatótávolságú, hajók ellen bevethető szárnyas rakétákat szállít, és Izrael attól tart, hogy ezek károkat okozhatnak hadiflottájának, amennyiben a Szíria által támogatott libanoni Hezbollah szervezethez kerülnek.

Oroszország egy szerződés értelmében már régen köteles lett volna leszállítani Iránnak egy tétel Sz-300 típusú légvédelmi rakétát, de a szállítás mindeddig nem kezdődött meg. Ennek érdekében Izrael kitartóan nyomást gyakorol, s az orosz fél gyártási problémákra hivatkozik. Az Sz-300-as rakéták jelentősen megnehezítenék az iráni nukleáris intézmények ellen intézendő esetleges légicsapást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását