2024. július 27. - Olga, Liliána

Hogyan válaszd ki a megfelelő kést?

A megfelelő kés használata a biztosíték arra, hogy a hús feldolgozása és előkészítése ne legyen rémálom. Egy rosszul kialakított markolat és vacak penge csak egy dologra jó, mégpedig arra, hogy megnehezítsék a munkát.
2024. június 2. vasárnap 16:39 - HírExtra

A kés kiváló minősége így egyenesen elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően lehessen dolgozni a konyhában. Akár hentes veszi kézbe, akár egy háziasszony, mindketten egyetértenek abban, hogy jó kés nélkül kínszenvedés a munka.

Segítünk eligazodni a piacon található darabok tengerében, hogy a lehető legjobban tudd kiválasztani a munkaeszközödet. Ahogy a festőnek az ecsete, úgy a hentesnek a kése a legbecsesebb felszerelése.

Mitől lesz jó egy kés?

Erre a kérdésre kerestük a választ, amikor rátaláltunk a Giesser Pimeline kések családjára. Az ArthurMarket szúrókések kínálatában a legprofibb termékeket találod, de van még élező is a késed mellé, erről ne feledkezz meg! Sok eszmecsere kering a neten is erről, de a válaszhoz a legfontosabb szempont, hogy mihez keresünk kést.

Más eszközt kíván, ha bontani kell, és mást, ha szeletelni vagy csontozni szeretnél. Nem is vitás azonban, hogy ezen túlmenően a penge és a markolat lesz a következő pont, ami segít a döntésben.

A penge 56-57-es keménységi foka nem véletlenül közkedvelt. Hiszen ez az edzettségi szint garantálja azt, hogy élezés közben minimális legyen az anyaglehordás. Mindamellett persze, hogy a fenési idő rövidül, a kés élettartama pedig ezáltal nő.

Számít a forma és a súly?

Még szép! Ez a szempont is azok közé tartozik egy kés vásárlásakor, ami kötelező eleme a listának. Hiszen a csontozáshoz egy pillekönnyű kés sokkal jobb munkamenetet biztosíthat, mint amelyik nehéz.

Akkor viszont, ha szeletelni vagy darabolni kell, sokkal jobb egy nehezebb késsel dolgozni, mert a kés súlya is megkönnyíti a vágást.

A forma viszont kicsit érzékenyebb téma, mert a penge formája is fontos, és a markolaté is. A penge kialakítása ugyanis a különböző munkafolyamatoknak megfelelően eltérő lehet. A markolat azonban ugyanazt a célt szolgálja. Mégpedig a biztonságot és a kényelmet. Az viszont vitathatatlan, hogy a felhasznált anyag sem mindegy.

Milyen kést válassz?

Hoztunk neked egy kis hasonlatot. Egy hentes nem szívesen dolgozik egy átlagos háziasszony eszközeivel, de a háziasszonyok imádják a hentes kést. Ez nem is véletlen. Míg a nők nagy része a háztartási üzletekben keresik a megfelelő eszközt, a hentesek célirányosan választják ki a minőséget.

Persze a háziasszonyok is a minőségi késeket keresik, de ritka az, ha egy nő a böllér kínálatot veszi célba. Azonban biztosak vagyunk abban, hogy jó választás lenne.

A profi eszközök pengéje ugyanis kiváló minőségű acélból készül. A hentesek pont ezt a tulajdonságát szeretik a legjobban. A másik ilyen “apróság” pedig a markolat anyaga. Ez általában olyan műanyag, ami antibakteriális és legfőképpen ergonómikus.

Mindent összevetve nem a kés ára lesz a döntő szempont a vásárlásnál. A penge edzettségi foka és formája után a markolat anyaga és kialakítása lesz a sorsdöntő. Ez felel ugyanis a pontosságért és a biztonságért, hogy ne csússzon a kezünkben a kés.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását