2024. június 2. - Kármen, Anita

Az élet IMF nélkül

A bretton-woodsi konferencián 1944-ben egy új világgazdasái rendszert állítottak fel a világ akkori vezetői. Ebbe a rendszerbe tartozik bele a Nemzetközi Valutaalap is. Lehet jobb lenne nélküle?
2010. július 29. csütörtök 07:41 - Telkes Árpád
Történelem

Az IMF megalakulásakor három fő célt állítottak a szervezet számára: nemzetközi pénzügyi együttműködés segítése, az árfolyam stabilitás megőrzése, és a gazdasági növkedés fokozása. Ez áttételesen is segíti a foglalkoztatást növelését. Az idők változásával a feladatok között egyre nagyobb szerepet kapott a hitelezés is.

A Valutalap egyik legfontosabb tevékenységévé vált a pénzügyi segítségnyújtás a fizetési mérleg problémákkal küszködő tagországoknak. A Nemzetközi Valutaalap hiteleit a piacinál kisebb kamatkulcsokkal adja, arról nem is beszélve, hogy olyan országok és olyan feltételekkel juthatnak segítséghez, ami nélkül szinte biztosan államcsőd nyelné el az államot.

Az elmúlt időszakban különösen komoly szerephez jutott a külső segítségnyújtás. 2008 szeptember-októberében elszabadult gazdasági válság következtében többszöri beavatkozást igényel több ország, hogy túlélje a válságot. De nem csak az IMF a legény a gáton.

EU versus IMF

Az Európai Unióval szoros kapcsolatot ápol az IMF. Alapjaiban véve ez egy jó dolog, hiszen az ember azt gondolja, hogy milyen jó egyszerre EU és IMF tagnak lenni, valaki csak kisegíti a vergődő országot, ha az egyik nem, hát a másik. De a kutya is itt van elásva az európai országokkal kapcsolatban. A felelősségek illetve a határok nem teljesen tiszták.

Persze ez így ebben a formában nem igaz. Papíron tökéletesen elhatárolható mindkét szervezet, viszont a valóság már árnyaltabb képet mutat. Legjobb példa erre a májusi görög válság. A görög kormány elsősorban az EU-tól várt segítséget, azonban ez nem tűnt egyszerűnek. A görög kormány tisztviselői kijelentették: amennyiben az Európai Unió tagországai nem tudnak segítő jobbot adni a görög kormánynak, úgy az az IMF-hez fordul.

Végül egy hármas, Görögország-EU-IMF megállapodás született. Furcsálhatjuk, hogy a görög kormány szinte “fenyegetőzött” az IMF-hez való futással. Ennek az egyik oka, hogy a hitelt az EU is kamatra adta volna, azaz akár nyerhetett is volna a hitelen. A megállapodásból végül kivette a részét mind az EU mind az IMF.

Hiszen az IMF sem ad csak úgy hitelt. Az EU belefolyása szükséges volt, hiszen így garanciát látott a hitelére. No meg annyian támadták le a Nemzetközi Valutaalapot, hogy egyedül már nem is bírt volna mindent.

Egy nem utolsó szempont pedig az, hogy az Európai Unió ha nem is “konkerense” szeretne lenni az IMF-nek, de mindenképpen a pénzügyi együttműködés egyik alternatívája.

Magyarország és az IMF


Nemzetközi Valutaalap
A Nemzetközi Valutaalap (angolul International Monetary Fund, IMF) az ENSZ 1945-ben létrehozott washingtoni székhelyű szervezete, amely jelenleg (2010) 185 tagországot számlál. A nemzetközi monetáris rendszer központi intézményét a nemzetközi pénzügyi együttműködés és az árfolyamstabilitás elősegítése, a gazdasági növekedés fokozása és a magas szintű foglalkoztatás megteremtése céljából alapították, illetve nem kis részben azért, hogy átmeneti pénzügyi segítséget nyújtson fizetési mérleggel kapcsolatos problémákkal küzdő tagországainak. A tagok meghatározott kvóta (gazdasági súlyuk) szerint járulnak hozzá az alaphoz, és a szervezettől kölcsönöket vehetnek fel adósságaik törlesztéséhez.
Többször is találkoztunk már az Valutaalappal az elmúlt húsz évben, A legnagyobb megállapodás azonban kétségtelenül a 2008-as, melyben 20 milliárd euró hitelhez jutottunk. Gyakorlatilag papírforma volt a Magyarországgal kötött megállapodás, hiszen a bankok refinanszírozási problémáinak megszüntetésére kaptuk.

Végül nem erre a célra használtuk fel a hitelt, sőt ami azt illeti talán szükség sem lett volna rá, de így is sokat segített és profitált belőle hazánk.

Se veled se nélküled

Hogy mégis mi lenne ha megszűnne az IMF, vagy létre sem jött volna? Ha nem jön létre biztosan sokkal szorosabb fiskális politikát folytatnának az országok, aminek meglenne az előnye. Az azonban biztos, hogy a mai világban már nem tudnánk meglenni nélküle.

A gazdasági válságból való felemelkedés komoly eszköze és segítője volt az IMF, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy segítsége nem önzetlen. Sokan bírálták Magyarországot és sokan éltették az IMF-el való szembefordulás miatt. Nem véletlen: monopol szerepével és helyzetével tisztában van, a görög példa pedig megmutatta, hogy nem lehet mindig az Európai Unióra számítani.

Kell és szükséges az IMF. Tudja ezt a szervezet is, viszont visszaélni ezzel a helyzettel nem szép gesztus.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását