2023. december 6. - Miklós

A Fidesz választási turizmusa

A tőlünk keletre, az Európai Unión kívül üzemelő zsarnoki rendszerekkel szemben a NER, noha eddig is voltak működésében a választás eredményét módosító becstelen történések, tartózkodni látszott az igazán vaskos választási csalásoktól.
2021. november 22. hétfő 12:17 - HírExtra

Inkább a sok kicsi és sok valamivel nagyobb és még nagyobb trükk politikáját követte, a teljes mértékben birtokba vett kormányközlönnyé züllesztett „közszolgálati” médiával, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba tömörített központilag szerkesztett sokszáz sajtótermék birtoklásával, az önkényes meghúzott választókerületi határokkal, a keményen kézben tartott választási intézmények és a joggyakorlat befolyásolása adta lehetőségekkel, a szomszédos országokban begyűjtött szavazatokkal – akármennyire hihetetlen, 2018-ban a kormánypárt kapta, megáll az ész, a levélszavazatok több mint 96 százalékát (!) –, de például még a német nemzetiség képviselőjével is.

Íme előttünk a legújabb agyafúrt ötlet, a választási turizmus törvényessé tétele. Ez sem ma kezdődött, de mivel egyértelműen törvénysértő, némileg kényelmetlen volt. A korábbi parlamenti és önkormányzati választások alkalmával, mivel a hazai egyéni jelöltekre szavazhatóságnak a bejelentett hazai lakóhely feltétele, olykor leromlott ingatlanokba akár százával(!) jelentettek be magyarországi lakhelyekre főként határon túl élő, olykor a magyar nyelvvel hadilábon álló, csak a választásokra érkező magyar állampolgárokat. 
 

Ez azonban mostanáig jogellenes volt és helyenként, ímmel-ámmal, muszáj volt, az állami szervek nehezményezték is, főleg akkor, ha nem központi akarat, hanem egyéni ambíció mozgatta a választók utaztatását; hatósági eljárásokat is eredményezett. Ennek alapja az, hogy a bejelentett lakhelyen életvitelszerű tartózkodás mindmáig kötelező volt: „A polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él”. (A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény, 5. § (2)) Ehhez járult a törvény azon rendelkezése (26. § 5a pont), amely szerint „Érvénytelen a bejelentett lakcímadat, ha a járási hivatal megállapította, hogy a polgár bejelentett lakcímadata nem valós.”)

Az új szabály ezt megváltoztatta, mégpedig úgy, hogy a tavaszi országgyűlési választás idején már nem kell majd a lakóhelyünkön laknunk, ezzel az Országgyűlés ajtót nyit az eddiginél is tömegesebb voksturizmus előtt. Az elfogadott új törvényszöveg szerint, amely alapján nem kell az állandó lakóhelyen élni, már így szól: „A polgár lakóhelye: annak a lakásnak vagy szállásnak (a továbbiakban együtt: lakás) a címe, amely a polgár állammal, továbbá a természetes és jogi személyekkel, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekkel való hivatalos kapcsolattartása, valamint lakóhelyhez kötött jogai és kötelezettségei megalapozásául szolgál.”.

Csúf, de ügyes! Noha ez nem teszi lehetővé azt, hogy az utaztatott választópolgár több helyen is szavazzon, alapötletét tekintve mégis emlékeztet a kommunisták 1947-es híres ún. „kékcédulás” csalásához.

A választási matematika szakértői szerint a jelenlegi választási rendszer a fentebb már jelzett okokból választási turizmus nélkül is mintegy háromszázalékos előnyt jelent a kormánypártoknak, azaz a minimális győzelemhez a voksturizmus nélkül is körülbelül 3,5%-kal kellene nyernie az ellenzéknek. Az új szabályozás, további torzítást hozva, az ukrajnait felpörgetve, a belföldi választási turistáskodást is jelentősen megnövelheti, miközben a pillanatnyi választási prognózisok szerint jövő áprilisban sok választókörzetben a győzelem csekély szavazatkülönbségeken múlik majd.

A következményeket tekintve az sem mellékes körülmény, hogy hány választó jelentkezik át a billegő körzetekbe, a jelenlegi szabályozás szerint jogszerűen nem lehet majd titokban tartani.  A választókörzetenként összesített adatok közérdekű adatkérés alapján megismerhetőek lesznek. És ez alighanem bosszantani fogja az embereket. Azt persze nem tudhatjuk, hogy a FIDESZ milyen tömegben utaztatja a polgárokat (ez mostantól alapvetően önmérséklet kérdése), és azt sem tudjuk, hogy az ellenzék beszáll-e, nyilván szerényebb eséllyel – Ismerd meg hazádat! – a választási turistautak szervezésébe.

Arra nincs pontos mérce, hogy hol van a társadalom tűréshatára, a sok piszkos trükk együttese összeáll-e valami már elviselhetetlenül naggyá. 

Forrás: Eötvös Károly Intézet
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását