2024. március 19. - József, Bánk
Gyűrűzik a Pegazus-botrány. Több ország kormánya szerezte be a kémszoftvert, amivel aztán állampolgárokat hallgattak le. Mielőtt azonban bárkire is ráhúznánk a vizes lepedőt érdemes figyelembe venni néhány tényt.
2021. július 22. csütörtök 09:37 - HírExtra

A Pegazus az izraeli NSO kiberbiztonsági magáncég által kifejlesztett szoftver, mely képes úgy betelepülni a mobiltelefonba, hogy azt a felhasználó észre sem veszi. Onnan aztán lementi a beszélgetéseket, bizonyos alkalmazások cseteléseit, a telefonkönyv tartalmát, email-eket, szöveges üzenetet, azaz szinte minden érzékeny tartalmat. Be tudja kapcsolni a kamerát vagy a mikrofont, majd ezek adatait is rögzíteni tudja.

A szoftver kifejlesztésének elsődleges céljaként a cég a terrorizmus elleni globális harcot jelölte meg. Tény, hogy egy ilyen kémprogram nagyban segítheti a terrorista sejtek feltérképezését, a gyanús személyek kapcsolati hálójának felmérését, mozgását, szándékait. 

Nem meglepő tehát, hogy kormányok álltak sorba, hogy megvegyék a Pegazust. Így tett Azerbajdzsán, Bahrain, India, Kazahsztán, Mexikó, Marokkó, Ruanda, Szaúd-Arábia, és az Egyesült Arab Emirátusok, illetve a hírek szerint Magyarország. 

Ne játsszuk el a meglepettet

Érdekes, hogy nincs listán az az Egyesült Államok, ami lebukott már azzal, hogy külföldi kormányokat, államfőket hallgatott le, törte fel magánlevelezésüket. Ahogy feltűnhet az is, hogy a két igen kiterjedten tevékenykedő és komoly forrásokkal gazdálkodó titkosszolgálat, az izraeli illetve a brit szintén nem jelenik meg ügyfélként. Vajon azért, mert ők nem használnak ilyen szoftvereket? Őket nem érdekli az általuk megfigyelt célszemélyek kapcsolatrendszere? Ez nyilvánvalóan naiv elképzelés.

Ahogy Kínáról többször kiderült, milyen kibertechnológiai módszereket használ kémkedésre, úgy a világ nagyhatalmai is – bár az Egyesült Államokon kívül nem buktak még le látványosan – éppen ezt csinálják. Ne legyenek kétségeink: Franciaország, Németország Ausztrália, vagy Brazília nap, mint nap hallgat le, figyel meg személyeket, akikről úgy vélik, veszélyezteti országuk biztonságát. Végül is ez a kormányok által felügyelt titkosszolgálatok dolga. 

Természetesen nem etikus, ha önző, hatalmi célokra használja valaki a szoftvert. Ám, hogy ennek hol a határa, nehéz megmondani. A Pegazus sok mindenre használható, ám az is tény, hogy a szoftvernek (és az egyéb hasonló céllal kifejlesztett programoknak) igen nagy szerepe van abban, hogy a szakszolgálatok képesek legyenek előre kiszűrni a lehetséges fenyegetéseket, melyek állampolgárok (százainak, ezreinek) az életét veszélyeztethetik. 

Szaúd-Arábiában, Marokkóban a terrorista kiképzőtelepek felszámolása, a többi érintett arab államban a terroristák toborzása, Mexikóban pedig a drogkartellek elleni harc, ami szükségessé teszi egy ilyen szoftver használatát. Ma a világon mindenki mindenkit lehallgat, adatot gyűjt, elemez, profilokat alkot. Nem csak a nemzeti kormányok, de multinacionális cégek, kontinenseken átívelő vállalatkomplexumok. A Pegazus csaupán egy a számtalan program, módszer, eljárás közül, ami erre hivatott. A világ kormányai pedig ha tehetik, élnek a lehetőséggel. Ha tetszik, ha nem.  

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását