2024. május 3. - Tímea, Irma

Harrach Péter megvédi a GYES-t

Harrach Péter, a KDNP országgyűlési képviselője, a törvényhozás alelnöke arra következtet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök feleségének szavaiból, hogy a kormány lépcsőzetesen le akarja építeni a gyest és a gyedet, első lépésként háromról kettő évre csökke
2008. június 28. szombat 15:45 - Hírextra
"Mi ezt ellenezzük, és meg fogjuk védeni" - mondta a politikus szombati budapesti sajtótájékoztatóján. A képviselő cáfolta Dobrev Klárát abban, hogy ezek a támogatások zsákutcák lennének.

Értékelése szerint nem arról van szó, hogy nők százezrei panellakásokba vannak zárva, hanem egy lehetőségről, hogy három évig csak gyermekeik nevelésével foglalkozhatnak.

Harrach Péter nem tartotta újdonságnak Gyurcsány Ferenc kijelentését a gyes melletti munkáról, miután ez a lehetőség ma is megvan. A részmunkaidő intézményrendszerének fejlesztése az, ami a legtöbb segítséget ad az anyáknak - mondta.

Hozzáfűzte: Magyarországon nem hoz megoldást az úgynevezett svéd modell, miután Svédországban szabad döntés alapján működőképes az egykeresős családmodell, Magyarországon pedig nagyon nehéz ezt elképzelni.

Harrach Péter kitért arra is, hogy a Gyurcsány-kormány egyszer már hozzányúlt a családtámogatási rendszerhez oly módon, hogy az adókedvezményt átcsoportosította a családi pótlékba, így azokat a társadalmi csoportokat támogatta, akiknél a mindennapok része a "megélhetési" gyermekszülés.

Ennek illusztrálására elmondta: a magyarországi arány, a családonkénti 1,3 gyermek a középiskolát végzett kiskeresetűek körében még alacsonyabb. Így leginkább őket kellene támogatni, például a gyeddel, ami a demográfusok felmérése szerint is a leginkább gyermekvállalási kedvet teremtő támogatási forma.

Harrach Péter megismételte azt az ígéretet is, hogy kormányra kerülése esetén a Fidesz és a KDNP tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremt, amelynek fele tulajdonképpen ma is létezik, csak a feketemunka világában.

A politikus álláspontja szerint a Gyurcsány-kormány inkább a segélyből élést támogatja, így történhetett meg az, hogy 2005 után, amikor - az azóta korrigált - módszert kezdték alkalmazni, hogy a gyermekek számát is figyelembe veszik a segély összegének megállapításánál, 30 százalékkal nőtt a segélyből élők aránya, és ez a pénz gyakran meghaladta a minimálbér összegét.

Harrach Péter felhozta, hogy a polgári kormány 1998. és 2002. között négyszeresére növelte a segély és a munkabér közötti különbséget, így elérkezett az az idő, amikor nem érdemes nem dolgozni.

Rámutatott: ilyen politika szükséges egyrészt a nyugdíjrendszer fenntartásához, másrészt a segélyért munka elvének érvényesítéséhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását