2024. április 25. - Márk

Harrach haragja

A kormányzati negyed felépítése helyett inkább szociális támogatásra kellene költeni a projektre szánt 140 milliárd forint egy részét - ismételte meg pártja korábbi javaslatát Harrach Péter, a KDNP frakcióvezető-helyettese pénteki, budapesti sajtótájékozt
2008. január 4. péntek 13:44 - Hírextra
Bukásra van ítélve a kormányzati negyed, nyolc pályázóból hét visszalépett és ma már egyre kevesebben hisznek ebben a projektben - jelentette ki a politikus.

Elmondása szerint a projektet már a legesélyesebb nemzetközi pályázó is előkészítetlennek nevezte. Harrach Péter úgy véli, hogy rossz volt a pályázat időzítése is. "Amikor milliók szociális helyzete romlott, a kormányzat önmagával foglalkozik, ahelyett, hogy az emberek mindennapi terheit enyhítené" - mondta a képviselő, aki szerint "a kormányzáshoz nem negyed kell, hanem fej és szív."

A KDNP frakcióvezető-helyettese Budai Bernadett kormányszóvivő egy múlt heti nyilatkozatára utalva azt mondta: tudják hogy a kormány "rá akar tekinteni" a pályázatra. Ehelyett viszont azt javasolja, hogy inkább a kereszténydemokraták módosító csomagjára "tekintsenek rá", amelyet a párt már a költségvetés tárgyalásakor előterjesztett, de akkor az Országgyűlés leszavazta.

Pártja csomagját a politikus úgy jellemezte, hogy a kormányzati negyed tervével szemben nem 140 milliárd, hanem csak 97,5 milliárd forintos módosítást jelentett volna és sok ezer ember helyzetének romlását akadályozta volna meg.

A frakcióvezető-helyettes úgy kalkulált, hogy 2005 óta reálértéken számolva 25 százalékkal csökkent a pszichiátriai betegségben szenvedő, otthon ellátott idősek támogatása. A fogyatékos személyekkel foglalkozó szolgáltatások támogatása reálértékét tekintve harminc százalékkal csökkent ugyanebben az időszakban.

A szociális étkeztetéshez nyújtott támogatások reálértéke körülbelül 10-15 százalékkal csökkent azok esetében akiknek a nyugdíja meghaladja a negyvenezer forintot.

Harrach Péter azt is megjegyezte, hogy az átlagos szintű ellátást nyújtó bentlakásos intézményeknek nyújtott támogatás mértéke nominálisan nem lett kevesebb, de ez reálértékén számolva 20 százalékos csökkenést jelent. Az emelt színtű intézmények esetében 40 százalékos csökkenésről beszélt a politikus. Hozzátette, hogy pártja módosító csomagja duplájára emelte volna a főállású anyáknak járó 28.500 forintos támogatást. Ez 16,8 milliárd forintos forrást igényelne.

Megjegyezte, hogy javaslatuk alapján a lakossági energiaköltségek kompenzálására, a gyógyszerkassza 23 milliárd forintos támogatásnövelésére és a mozgáskorlátozottak gépkocsiszerzési támogatására is jutott volna pénz.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy miután a költségvetést elfogadták, már nem tudnak változtatni rajta. Hozzátette: ha viszont a parlamentben törvénymódosítási lehetőség nyílik, újra beterjesztik javaslataikat, illetve ha kormányzati pozícióba kerülnek, akkor végrehajtják őket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szifo
2008. január 6. 11:42
Fantasztikus ez a Harrach Péter. Most, hogy nincsenek kormányon máris mennyi mindenre jutott volna pénz. Még talán a családi pótlékot is emelnék, a nyugdíjat sem vennék el, s nem támogatnák elvtelenül Alcsút és Felcsút helységet, nem szórnának ki 180 milliárdot a Postabankra. (Istenem, ebből mennyi szociálisan rászorulót lehetett volna segíteni Harrach úr.)
És akkor még nem említettem az elhibázott lakástámogatási rendszert, Orbán családi és baráti körének, csókosainak vissza nem térítendő állami támogatását, az antidemokratikus lépéseket, az autokrata, erkölcstelen kormányzást, s a nép lenézését.
Ezért veszítettek Harrach úr! Soha többé Orbán kormányt!
Ozmium
2008. január 5. 23:07
Harrach Úr ez nem kérdés. El kell számoltatni Őket! IGEN, IGEN, IGEN.
Önnek megvan már a vissza nem térítendők listája is? Nyomja!!! Például már a Manninger sem emlékszik semmire. Ő azt mondta hét km út oda, vissza háromszor, és elmondta négyszer.
Vagy az Erzsébet téri gödör az ország legszebb gödre. Nívódíjas mi?
Oh az a drága színház. Mennyivel is került többe? Az a huncut Siklósi meglepte a szakmát. Nézőtér vakoknak, hangosítás süketeknek.
Jaj de szép idők, aranyhalak, film hátán film. A Híd ember, na és az a drága dokumentalista film, Orbán földön, égen, a vízen. Juj beleborzongok.
Ozmium
2008. január 5. 23:04
Ó, merjünk nagyok lenni, mi a fürdők országa! Igaz nem a magunkfajta csóró parasztlegényeknek kell odajárni.
A plebejus, polgári lét eleme a napozó ágy. A csúszda felfelé, meg egy lefelé, csak had pukkadjon a butikos, bankár, új arisztokrata.
Még az hiányzik, hogy Soros György itt mossa meg a lábát. (Habár ez nekem gyanús? Lehet, hogy Orbántól kapott, hálából, ingyen belépőt?)
Már a tanácsköztársaságban is a népfürdők igencsak népszerűek voltak, Kun Béla például imádta a pezsgő fürdőt épp úgy, mint az unokája.
Szóval így lettünk mi, a tízmillió fürdők, országa? Szauna, szolárium, uszoda bérletek ingyért, hogy ne járjon csoszogva, mocskosan az apparátus?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását