2024. május 7. - Gizella

Családokért aggódó ellenzék

A Fidesz és a KDNP attól tart, hogy a gyes és a gyed rendszerének átalakításával a kormány pénzt venne el a családoktól - erről Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetvezetője beszélt az MTI-nek kedden.
2008. június 17. kedd 16:26 - Hírextra

A politikus utalt arra, hogy Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter egy interpellációra adott válaszában megerősítette, hogy gondolkodnak a gyes és a gyed mai rendszerének szükséges és lehetséges változtatásán, valamint a miniszterelnök felesége Dobrev Klára is korábban arról beszélt, hogy a gyes-en illetve gyed-en lévő anyukákat visszavinnék a munka világába. A sajtóban korábban megjelent hírek szerint a kormány azt fontolgatja, hogy új lehetőséget nyit a gyes igénybevételénél: az eddig három évig járó pénzt két év alatt is ki lehetne kérni, ekkor ennyi ideig tartana a gyes.

Soltész Miklós szerint ugyanakkor az a kérdés, hogy azok az anyák, akik a két éves gyedről gyesre mennének, azoktól elvennék-e a gyes harmadik évét. A politikus szerint ez lenne a legnagyobb becsapás, ezért arra szólította fel a szocialistákat, hogy ne vegyék el ezt a pénzt az anyáktól.
A Fidesz-KDNP népjóléti kabinetvezetője arról is beszélt, hogy sem a részfoglalkoztatás jelenlegi helyzete, sem a bölcsődék száma nem teszi lehetővé, hogy az édesanyák visszamenjenek dolgozni.

A KDNP-s politikus utalt arra, hogy az elmúlt hetekben 50 ezerrel nőtt az álláskeresők száma, illetve Magyarországon a nők részmunkaidős foglalkoztatása hat százalék, szemben az uniós 30 százalékos átlaggal.

A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy országban jelenleg 561 bölcsőde működik 128 százalékos kihasználtsággal, vagyis nincs elég férőhely, ahová el tudnák helyezni gyermekeiket azok az anyák, akik visszamennének dolgozni.
Elmondta: a Fidesz-KDNP megegyezést keres az ifjúsági és családügyi szervezetekkel, éppen azért, hogy a családtámogatás rendszere kiszámítható legyen, mert ez a gyermekvállalás legalapvetőbb szempontja.

Gyermekgondozási díjat (gyed) az az édesanya kaphat, aki a szülést megelőző két éven belül legalább 180 napon át biztosított volt. A gyed legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetve a szülési szabadság lejártát követő naptól vehető igénybe, és a gyermek második életévének betöltéséig jár. A gyermekgondozási díj összege a napi átlagkereset 70 százaléka, amelynek felső határát, a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százalékában határozták meg. 2008-ban ez az összeg bruttó 96.600 forint.

A gyermekgondozási segély (gyes) alanyi jogon járó ellátás, amelyre a gyermek harmadik életévének betöltéséig jogosult a szülő. A gyes havi összege megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével; ez 2008-ban 28.500 forint. Aki gyermekgondozási segélyben részesül, az a gyermek egy éves koráig keresőtevékenységet nem folytathat, ám azt követően időkorlátozás nélkül dolgozhat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Csermanek János
2008. június 17. 18:38
Bezzeg a mi időnkben! Igaz elFtársak!? :P
Szifo
2008. június 17. 18:35
Szegény Fidesz, lassan beleőrülnek az örökös értünk való aggódásba! (Kormányzásuk idején kellett volna egy kicsit jobban aggódniuk.)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását