2024. április 26. - Ervin

KDNP: az egyházak nem támogatják a kormány javaslatait

Mind az egyszázalékos, mind a zárszámadási, mind a költségvetési törvényjavaslat olyan előterjesztés, amely nem bírja az egyházak támogatását - mondta a parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke sajtótájékoztatón pénte
2007. október 27. szombat 06:55 - Hírextra

"Sorozatban azt látjuk, hogy a vatikáni vegyes bizottsággal, illetve az egyházakkal való konszenzus nélkül kerülnek be sorozatban olyan törvényjavaslatok, amelyek egyrészt nincsenek egyeztetve a Vatikáni Szerződéssel, és a még az Orbán-kormány által a történelmi egyházakkal kötött megállapodás alapján, az egyházakkal sem" - mondta Szászfalvi László, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által szervezett fórum előtt.

A politikus az egyházak közszolgáltatását alapvető alkotmányos jognak nevezte. Mint mondta, ugyanakkor több eset is bizonyítja, hogy a kormány az egyházak közoktatási, egészségügyi és szociális intézményrendszerének támogatásából "sok-sok milliárd forintot különböző pénzügyi trükkökkel (…) kivarázsolt". Szászfalvi László szerint ezzel hátrányos helyzetbe kerültek a közszolgáltatást végző egyházi intézmények.

Harrach Péter, az Országgyűlés és a KDNP alelnöke a sajtótájékoztatón leszögezte: pártja a népesedési helyzetet első számú nemzeti sorskérdésként kezeli. Példaként említette a szabad vasárnap visszaszerzéséért indított mozgalmukat, amelyhez, mint fogalmazott "több baloldali szervezet", közöttük az MSZOSZ is csatlakozott. A családi adózásról szóló előterjesztésükről szólva kiemelte: a kidolgozott normaszöveg, tanulmányokkal alátámasztva, a parlament asztalán van, ám "első futamban lesöpörték", de ők újra elő fogják terjeszteni.

Hoffmann Rózsa, a KDNP oktatáspolitikusa a jövő szempontjából az egyik legfontosabb kérdésnek az oktatás helyzetét nevezte, amelyet látszólag a kormány is fontosnak tart.

"Ezzel élesen szemben állnak azok a tények, amelyet kiolvashatunk a most a Parlament előtt lévő költségvetési törvényjavaslatból" - mondta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását