2021. április 14. - Tibor

Politika vs. benzingőz

A KDNP arra kéri az olajtársaságokat, hogy az autósok minden benzinkútnál ingyenesen mérhessék meg, hogy gépkocsijuk tankjából milyen mértékben szivárog az üzemanyaggőz, s lehetőséget kíván adni arra, hogy a hibásnak bizonyuló tanksapkákat kedvezményesen
2008. június 21. szombat 17:36 - Hírextra

Erről Rétvári Bence, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője számolt be szombati sajtótájékoztatóján a Mol Rt. budapesti székháza előtt.

A politikus szerint egy ilyen program csökkentené a környezet és az egészség károsodását, fékezné a globális felmelegedést, de még pénzt is nyernének vele az autósok, mert egy nemzetközi felmérés alapján hat év alatt mintegy 140 liter üzemanyag párologhat el egy hibás sapkájú tankból. Ennyi benzin a jelenlegi árakon számolva pedig 50 ezer forintba kerülne - tette hozzá.

A képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy a benzingőz máshogy szennyezi a környezetet, mint a kipufogókból érkező gáz. A napsugárzás hatására a nitrogén-oxidok reakciókba lépnek, amely során ózon szabadul fel, s ennek belélegzése tüdőbetegséget idézhet elő, károsan hat a növényekre, az állatvilágra.

Hozzáfűzte: becslések szerint Budapesten vagy vidéken csak a légszennyezés mintegy három évet vesz el mindenki életéből.

A képviselő a nemzetközi példák sorában szóba hozta az Egyesült Államokat, azon belül pedig az új-mexikói Albuquerque városát, ahol 2004-ben a polgármester kezdeményezésére ingyenesen ellenőrizték az üzemanyagtartály szivárgását, majd az a gépjármű-tulajdonos, akinél szivárgást észleltek, kapott egy utalványt, amelyet egy jobban záró tanksapkára válthatott be.

A féléves akció során az új-mexikói városban 600 autónak cserélték le a tanksapkáját, amelynek hatására csaknem 60 tonna ózonszmogképző anyag levegőbe jutását előzték meg - idézte fel.
"Ha csak a magyarországi autók 10 százaléka hibás, az közel 5 ezer tonna légszennyezést jelent évente" - mondta Rétvári Bence.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását