2024. április 29. - Péter

KDNP: készen állunk a válságkezelésre

A Kereszténydemokrata Néppárt készen áll arra, hogy a Fidesszel együtt kivezesse az országot a válságból - mondta Semjén Zsolt. Megfogalmazása szerint a KDNP-nek, mint világnézeti pártnak egyfajta erkölcsi kánonnak kell lennie, hogy a keresztény értékrend
2008. június 24. kedd 13:58 - Hírextra
"Ahogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke fogalmazott, nem tudják Gyurcsányék annyira lerombolni az országot, hogy mi ne tudjuk újraépíteni" - fogalmazott a KDNP elnöke, parlamenti frakcióvezetője.
Azzal kapcsolatban, hogy a kereszténydemokraták milyen célokat kívánnak képviselni, ha kormányzati pozícióba kerülnek, leszögezte: az "Erős Magyarország" a Fidesz és a KDNP közös programja.

Ugyanakkor - tette hozzá Semjén Zsolt - a KDNP sajátos hangsúlyokat is képvisel. Kifejtette: számukra a családok támogatása a legfontosabb, "hiszen Magyarország napjainkban a demográfiai szakadék szélén tántorog". Ezzel kapcsolatban megjegyezte: a KDNP elkészítette az Európában legsikeresebb francia minta magyar verzióját, ami alapján az adózás során nemcsak a jövedelmet veszik figyelembe, hanem azt is, hogy abból az adózó hány emberről gondoskodik.
A KDNP vezetője hangsúlyozta: benyújtották az Országgyűlésnek nyugdíj- és vidékfejlesztési koncepciójukat is, amelyeket kormányra kerülve képviselni fognak.

"Orbán Viktor szokott úgy fogalmazni, hogy a Fidesz egy olyan hajó, amelyik megy a fősodorban, sokszor a sziklák között navigál, de a KDNP az a horgony, ami örök értékekhez köti ezt a hajót" - fogalmazott Semjén Zsolt, aki fontosnak nevezte, hogy a KDNP egyre inkább tudatosan és hangsúlyozottan keresztényszociális párt akar lenni. Megjegyezte: miután az MSZP "a multinacionális nagytőke strómanja lett és vadkapitalizmust kényszerít az országra", a KDNP hangsúlyosan akarja érvényre juttatni a szociális szempontokat, és a bérből és a fizetésből élő, valamint a nehéz helyzetben lévő emberek szószólója és érdekérvényesítője kíván lenni.

Az SZDSZ megváltozott parlamenti szerepére vonatkozó felvetésre Semjén Zsolt leszögezte: a KDNP üdvözli, hogy Fodor Gábor lett az SZDSZ elnöke. Úgy vélte, ez lehetőséget teremthet arra, hogy a liberális párt visszataláljon rendszerváltoztató hagyományaihoz. Szerinte az együttműködés legszerencsésebb formája az lenne, ha az SZDSZ partner lenne abban, hogy véget érjen "a jelenlegi politikai agónia, amit kisebbségi kormánynak neveznek", és minél előbb ki lehessen írni az új választásokat.

A KDNP és az SZDSZ között Semjén Zsolt elsősorban a gazdasági növekedés programja kapcsán lát együttműködési lehetőséget; ennek szerves része lenne az adócsökkentés és a járulékcsökkentés. Mint kifejtette, ezen a téren a KDNP számára reményt keltő Fodor Gábor személye, hiszen a gazdasági növekedés programja Kóka János szájából számukra több mint hiteltelen.

Kóka János volt a restrikció élharcosa, a neoliberális dogmákat is ő kényszerítette rá a szocialistákra - jelentette ki Semjén Zsolt.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy abban a két témában, amiben ötpárti tárgyalásokat kezdeményeztek, egyelőre úgy tűnik, a KDNP álláspontjától a legtávolabb az SZDSZ-é áll. A KDNP azt szeretné, ha a vajdasági magyarság magyar állampolgársághoz juttatásának kérdésében az SZDSZ valóban liberális lenne, "hiszen az igazi liberalizmus értelmében ahány identitása van valakinek, annyi állampolgárságának kellene lennie". A másik javaslat, a szabad vasárnap ügyében ugyan komoly elvi ellentétek vannak a két párt között, de Semjén Zsolt szerint Béki Gabriella liberális ügyvivő konstruktív hozzáállása folytán lehetséges, hogy sikerül kompromisszumos megoldást találni.

A parlament június 9-én befejeződött tavaszi ülésszakát értékelve Semjén Zsolt az utolsó ülésnap KDNP-s sikerét emelte ki. Emlékeztetett arra, hogy Simicskó István két határozati javaslatát is elfogadta a Ház. Az egyik az önkéntes tartalékos területvédelmi erőkről, a másik a hungarikumok védelméről szól.

A kereszténydemokrata pártelnök, frakcióvezető a legfontosabbnak a március 9-iki, az Orbán Viktor és Semjén Zsolt által kezdeményezett népszavazás eredményét nevezte. Emellett "történelmi sikernek" tartja, hogy meg tudták akadályozni a társadalombiztosítás privatizációját.
Az őszi parlamenti ülésszak kapcsán Semjén Zsolt azt mondta, szándékaik szerint átfogó törvénymódosító javaslatsorozatokat nyújtanak be a vidékfejlesztés témakörében, a magyar föld védelmében, és újra beadják a családi adózásról szóló törvényjavaslatukat is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását