2024. április 28. - Valéria

Csökken a távhő

A távhő áfájának 20-ról 5 százalékra való csökkentésről nyújt be törvényjavaslatot a Fidesz és a KDNP az Országgyűlésnek - jelentette be Soltész Miklós, a frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2008. június 26. csütörtök 12:28 - Hírextra
A politikus szerint az áfa csökkentése átlagosan havonta háromezer forintos megtakarítást jelent a távfűtéses lakásban lakóknak. Magyarországon jelenleg 640 ezer távfűtéses lakásban közel 1,6 millió ember él, köztük sok a nyugdíjas és az átlagosnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkező - tette hozzá.

A képviselő konkrét példája szerint egy újpalotai 68 négyzetméteres panellakásban lakó nyugdíjas házaspár 2008. februárjában 36.130 forintot fizetett a távhőért, míg a Fidesz-KDNP javaslatának elfogadása után idén téltől már csak 31.620 forint lenne a számla, vagyis több mint 4.500 forintot takaríthatnának meg.

Soltész Miklós szerint a javaslatra, amely ősszel kerülhet az Országgyűlés elé, megvan a fedezet, hiszen az utóbbi időszak gázáremeléseiből származó áfabevétel-növekedés bőven kompenzálja a csökkentést. A kormánynak nem kell pénzt elvennie sem a családoktól, sem a nyugdíjasoktól - tette hozzá.

A politikus elmondta: a világgazdaság radikális átalakulása miatt az energiahordozók ára tartósan magas maradhat, ezért ettől a hatástól meg kell védeni a szegényebb rétegeket.
Minden európai kormány megpróbál tenni ezekért az emberekért, azonban úgy tűnik, hogy a Gyurcsány-kormány nem akar megoldást találni, csak beszél a távhő árának csökkentéséről - mondta a kereszténydemokrata politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását