2024. június 1. - Tünde

Az új OGY nem örökli a már benyújtott interpellációkat, indítványokat

Az új Országgyűlés megalakulásával közel ezer interpelláció és hozzávetőleg száz benyújtott, de el nem fogadott képviselői indítvány "semmisül meg" automatikusan, a kormány a hagyományok szerint visszavonja előterjesztéseit, csak a kormányváltástól független szervek jelentéseit "örököli meg" a Ház.
2010. május 6. csütörtök 15:45 - HírExtra
Egy alkotmányügyi bizottsági állásfoglalás szabályozza, hogy az egy adott parlamenti ciklusban be nem fejezett, de tárgysorozatban lévő és egyéb ügyek közül melyek kerülnek az új Országgyűlés elé.

E szerint automatikusan, külön döntés nélkül az új Országgyűlés tárgysorozatába csak azok az előterjesztések kerülnek, amelyek olyan előterjesztőtől érkeztek, akiknek státusza az országgyűlési képviselők választásától, a kormányváltástól függetlenek. Ilyenek például népi kezdeményezések, a jelentések, a köztársasági elnök, az Állami Számvevőszék elnöke, vagy a legfőbb ügyész előterjesztései.

A parlamenti honlapon fellelhető adatok szerint negyven jelentést "örököl" így meg az új parlament, közte az MNB 2009. évi tevékenységéről szóló jelentést, vagy az ombudsmanok tavalyi évről szóló beszámolóit.

A bizottsági állásfoglalás szerint az országgyűlési választásokat követően az újonnan megalakult kormány döntésén múlik, hogy mely indítványokat kíván sajátjaként technikai, illetőleg tartalmi változásokkal vagy változatlanul előterjeszteni; az újonnan megalakuló kormány nyilatkozatáig elődje előterjesztései tárgysorozatban vannak.

A parlament előtt jelenleg a kormánynak 17 törvényjavaslata van, a hagyományok szerint a leköszönő kabinet visszavonja még élő előterjesztéseit.

Az újonnan megalakuló bizottságoknak nem kötelessége a korábbi előterjesztések felvállalása, ezért a jelenlegi bizottsági rendszerben működő bizottságok által benyújtott indítványok nem kerülnek az újonnan megalakuló Országgyűlés tárgysorozatába.

Most egyébként csupán 7 bizottsági el nem fogadott törvényjavaslat van a Ház előtt.
A szabályok szerint az országgyűlési képviselők előterjesztései - az önálló indítványok, interpellációk, kérdések -, mivel mandátumhoz kötöttek, nem kerülhetnek az új Országgyűlés tárgysorozatába.

Így 92 törvényjavaslat, 966 interpelláció és 272 szóbeli kérdés "semmisül meg" automatikusan.
A Ház előtt 65 határozati javaslat is van jelenleg, ezeket a képviselők és a bizottságok jegyzik vegyesen, és ezek sem kerülhetnek az új parlament elé.

Ugyanez a sors vár a hét darab vizsgálóbizottsági, el nem fogadott kezdeményezésre, de azokra a vizsgálóbizottságokra is, amelyeket ugyan határozati javaslattal létrehoztak, de tagokat már nem választottak a testületbe. Ilyen például a Sláger és a Danubius rádiók frekvenciájára kiírt pályázatokat vizsgáló bizottság.

Az újonnan megválasztott országgyűlési képviselőnek egyébként lehetősége van olyan előterjesztés benyújtására, amely akár szó szerint megegyezik a korábbi ciklusban benyújtott előterjesztéssel.

A legutolsó törvényjavaslatot - egy alkotmánymódosítási kezdeményezést - a szocialista Mécs Imre nyújtotta be a választás másnapján, április 26-án.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását