2024. május 5. - Györgyi

Vádemelési javaslat medvekolbász miatt

Vádemelést javasol a rendőrség az ellen a hentes ellen, aki monori üzletében Romániában vásárolt medvekolbászt árult, ám a védett állatból készült termék forgalmazására nem volt engedélye - erről a környezetvédelmi tárca és a nyomozó szerv illetékese besz
2008. augusztus 27. szerda 17:03 - Hírextra
A vecsési I. József március végén mintegy 40 kilogramm medvekolbászt és medveszalámit vásárolt egy román húsnagykereskedésben. A szakhatóság egy bejelentés alapján április 9-én tartott ellenőrzést a férfi monori húsüzletében, ahonnan 59 medvekolbászt és 47 csomag szeletelt, fóliázott medveszalámit foglaltak le. A termékeket a férfi ekkor már a szavatossági idő lejártához közeledve leárazta, a 20 dekagrammos kolbászért például hétszáz forintot kért.

A nyomozók az egyébként európai szabványoknak megfelelő csomagolású húskészítményt igazságügyi DNS-szakértővel vizsgáltatták meg, aki kimutatta, hogy az valóban barnamedvéből készült - mondta Ábrahám Attila, az NNI Környezeti Bűnözés Elleni Alosztályának vezetője.

Az alezredes közölte: a férfi ellen természetkárosítás bűntette miatt indult eljárás. A gyanúsított az eljárás során beismerő vallomást tett, a hatóságokkal együttműködött. Állítása szerint nem tudta, hogy külön engedélyre lett volna szükség az árusításhoz, ez azonban nem mentesíti a felelősségre vonás alól.

Kőrösi Levente, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Biodiverzitás Osztályának főtanácsosa hangsúlyozta, hogy a védelem alatt álló faj származékainak behozatala csak közérdekből, például oktatási vagy kutatási céllal lehetséges, a szakhatóság előzetes engedélyével. Hozzátette: az Európai Unió tiltja ezeknek a termékeknek a kereskedelmét.

Kőrösi Levente tájékoztatása szerint a magyarországi kereskedelmi forgalom a gyakorlatban azért is kivitelezhetetlen, mert a feldolgozótól a vevőig bezárólag nagyon sok engedélyre lenne szükség, ezek beszerzésének ráadásul eljárási költsége is van.

A háttérbeszélgetésen résztvevők hangsúlyozták: bár Romániában ilyen termék jogszerűen hozzáférhető, bűncselekményt követ el, aki azt engedély nélkül az országba behozza vagy árusítja.
A Büntető Törvénykönyv szerint bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki az Európai Közösségek Tanácsa vonatkozó rendeletének A és B mellékletében szereplő élő szervezet egyedét (köztük a barnamedvét) jogellenesen megszerzi, tartja, forgalomba hozza, az országba behozza, onnan kiviszi, az ország területén átviszi, azzal kereskedik, illetve azt károsítja vagy elpusztítja.

A román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatal tájékoztatása szerint Romániában vadhúst csak azt követően dolgozhatnak fel fogyasztásra, ha a megölt állat húsát állatorvos vizsgálja meg.

Romániában körülbelül ötezer barnamedve él, az ottani mezőgazdasági minisztérium a környezetvédelmi tárcával közösen hagyja jóvá, hogy hány állatot lehet kilőni. Tőke István, a román mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium államtitkára az MTI-nek elmondta: minden évben körülbelül 300 barnamedvét ejthetnek el a vadászok, ezt a kvótát évente a medvék természetes szaporulatának függvényében állapítják meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását