2024. április 26. - Ervin

Egyre több vadon élő állatot ütnek el

Az osztrák utak egyre veszélyesebbé válnak a vadon élő állatok számára. Az Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ) összesítése szerint a 2007/2008-as vadászszezonban több mint százezer állat vált baleset áldozatává az alpesi országban, tízezerrel több, mint a mege
2008. augusztus 11. hétfő 10:58 - Hírextra
A legveszélyeztetettebbek a nyulak és az őzek. Az előbbiek közül 40.919 pusztult el járművek kerekei alatt, míg az őzállomány 37.098 darabbal ritkult balesetek következtében. A legnagyobb számban Alsó-Ausztria útjain szenvednek ki vadon élő állatok - a vadnyulaknak több mint a fele ebben a tartományban pusztul el - , de hasonlóképpen "veszélyzóna" számukra Burgenland, Felső-Ausztria, Stájerország és Karintia is. A végzetes találkozások zöme ősszel és tavasszal következik be, főképpen alkonyatkor.

A VCÖ szerint a gondot elsősorban az úthálózat bővülése okozza, mivel az útépítések miatt mind jobban csökken a négylábúak természetes élettere. Naponta tizenkét futballpálya nagyságú területen kezdődnek munkálatok - közölte a szervezet érvelése alátámasztására. Adatai szerint 1991 óta az ausztriai országutak összfelülete 330 négyzetkilométerrel növekedett.

A klub úgy gondolja, hogy az utak tervezésénél nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az állatok életterének a védelmére. Hasznos lenne az is, ha a padkákat szélesebbre építenék, mert azzal bővülne a reakcióidő. A balesetek elkerülésére az autóvezetőknek pedig azt ajánlja, hogy fokozottan vegyék figyelembe a vadcsapásokat jelző táblákat, és ha állatot észlelnek, azonnal használják a távolsági fényt és a kürtöt, talán sikerül elriasztani őket. Érdemes arra is figyelni, hogy az állatok általában csoportostul vonulnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását