2024. április 29. - Péter

Kutyakereskedelem jó pénzért

A kutyaszaporítóktól vásárolt ebek a lebukás veszélye nélkül vihetők külföldre. Hogy pontosan mennyi hagyja el exportcikként évente az országot azt nem lehet tudni, mint ahogy azt sem, hogy hová kerül - mondta Szilágyi István a Fehérkereszt Állatvédő Liga
2008. június 16. hétfő 14:18 - Hírextra

A szaporítók érdeke, hogy minél több kölyök szülessen, ezért a tenyésztői szakma minden szabályát képesek megszegni. A kutyák gyenge vérvonalból származnak, betegesek, gyengék, mert a tenyésztővel ellentétben a szaporító nem figyel arra, hogy a betegségek - mint például a buldogharapás vagy a diszplázia - ne öröklődjenek, egyetlen célja a profit.

Az európai uniós csatlakozás után a kutyakereskedelem lehetőségei határtalanokká váltak, legálisan szállíthatók ki az állatok Magyarországról. Ráadásul a szaporítóknál olcsó a kutya, így ez a tevékenység jövedelmező üzletté vált. A Fehérkereszt Állatvédő Liga úgy tudja: a több országban népszerű si-cu fajtájú kutya 30 ezer forintba kerül, amelyért a felvásárlók kutyánként 150 ezer forintot is kaphatnak külföldön.

A kutyapiacnak Baranya megye a fellegvára. A szaporítók a pécsi kisállatvásáron kínálják a kutyákat, de van árusítóhely Gyálon, Monoron és Jászberényben is. Bizonyos berkeken belül köztudomású helyek ezek. Ezentúl a felvásárlók magánházakhoz is eljárnak - tette hozzá Szilágyi István.

A Liga kuratóriumi tagja szerint a kutyákkal foglalkozó újságok hirdetéseiből kikövetkeztethető ki a szaporító. Gyanús, ha valaki három-négyféle kutyát kínál eladásra, ugyanis a tenyésztők zömmel egy-két kutyafajtával foglalkoznak. Szilágyi István szerint jelenleg a magyar kutyafajták biztonságban vannak, mert nem "divatosak", a legkeresettebbek a piacon az ölebek.

A kérdés az, hogy hol van ekkora felvevőpiaca a kutyáknak? Hová kerülnek ezek az állatok? Szerető gazdihoz? Netán bunda készül belőlük vagy kísérleti állatként végzik egy laboratóriumban? Nem tudni.

A magyarországi helyzetről több külföldi médium beszámolt, legutóbb a Sky News brit televízió, de a Fehérkereszt Állatvédő Ligát a dán televízió is megkereste már és tényfeltáró riportot készített a kutyaszaporítókról. 2005-ben egy holland európai uniós megfigyelő státusszal rendelkező állatvédő szervezet szintén hasonló okból utazott Magyarországra. A híradások ellenére az évek alatt mégsem történt érdemi változás.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga a megoldást abban látná, ha az APEH illetékes szervei megtalálnák azokat, akik kutyakereskedelemmel jutnak jövedelemhez és erről nem adóznak. Az állatvédő szervezet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot arra kéri: lépjen fel hatóságilag, ne válhasson üzletté a "kutyagyártás".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását