2024. április 30. - Katalin, Kitti

Az ember okolható sok állatfaj kihalásáért

Számos őskori állatfaj kihalásáért a legutóbbi jégkorszak végén az ember, s nem - mint azt korábban hitték - az éghajlatváltozás okolható - állítják ausztrál és brit kutatók, akik eredményeikről az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ban (P
2008. augusztus 13. szerda 14:03 - Hírextra
A tudósok hosszú ideje vitáznak azon, hogy mi okozta egy sor állatfaj kihalását az utolsó jégkorszak végén. A legtöbb vitát Ausztrália nagytestű állatainak, így a három méter magas óriáskengurunak és az erszényes oroszlánnak (Thylacoleo carnifex) eltűnése váltotta ki. Utóbbi volt Ausztrália legnagyobb ismert húsevő emlőse, és Földünk legnagyobb ismert erszényes ragadozója. Hossza (az orrától a farkáig) kb. 1,5-2 méter között lehetett, marmagassága kb. 75 cm, tömege pedig 100-130 kg között lehetett - olvasható a BBC News hírei között.

A kutatók Tasmánia prehisztorikus megafaunájának (egy terület vagy időszak nagytestű állatainak) megkövesedett maradványait tanulmányozták. A Homo sapiens 43 ezer évvel ezelőtt érkezett Tasmániába, amikor a szigetet időlegesen egy földhíd kötötte össze az ausztrál kontinenssel.
Sokáig azt feltételezték, hogy számos állatfaj már ebben az időszakban kipusztult. Ám a legkorszerűbb szénizotópos és lumineszcens kormeghatározás módszereit alkalmazva a brit és ausztrál kutatók a korábbiaknál sokkal pontosabban meg tudták határozni a fosszíliák korát. Mint kiderült, az óriásállatok némelyike kétezer évvel túlélte a kétlábú jövevények érkezését, s ebben a korszakban nem voltak drámai éghajlati változások. Ebből a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy ezek a fajok a vadászatnak estek áldozatul.

Chris Turney, az Exeteri Egyetem professzora szerint, aki a PNAS-ban közölt tanulmány vezető szerzője volt, "szomorú, hogy elődeink ily nagy szerepet játszottak ezeknek a fajoknak a kihalásában, ám még szomorúbb, hogy ez a folyamat mind a mai napig folytatódik".
A kutatás modellként szolgálhat olyan vizsgálatokban, amelyek az ember és az éghajlatváltozás szerepét tanulmányozza más szigetvilágok faunájának alakulásában.

Egy korábbi vizsgálat azt derítette ki, hogy az ausztrál megafauna 90 százaléka 46 ezer évvel ezelőtt pusztult ki - nem sokkal azután, hogy az ember betette a lábát a kontinensre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását