2024. április 27. - Zita

Mészárolják a bébifókákat

Ötven magyar állatvédő csatlakozott egy zajos, de békés páneurópai tüntetéshez Brüsszelben, melynek célja a bébifókák megmentése. A nemzetközi demonstráció a fókából készült termékek importtilalmát kérte az Európai Bizottságtól.
2008. július 1. kedd 14:38 - Hírextra
Nemzetközi állatvédő szervezetek indítvánnyal fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy azonnali hatállyal tiltsa be a fókából származó termékek behozatalát. Ugyanis újabb bizonyítékok kerültek napvilágra a Kanadában zajló kegyetlen és felesleges fókavadászatról. Képek és filmfelvételek cáfolják a kanadai kormány azon állítását, hogy idén "humánusabb" módon folyna a vadászat.

A minden eddiginél nagyobb demonstrációra az Európai Bizottság székháza előtt, Brüsszelben került sor, melyen 11 európai ország több mint 50 állatvédő szervezete közel 1000 állatvédő aktivistával vett részt. Az Európai Unió valamint szomszédos államok is képviseltették magukat úgy, mint Németország, Szlovákia, Franciaország, Hollandia, Belgium, Magyarország, Finnország, az Egyesült Királyság, Svédország, Olaszország és Horvátország.

A tömeg először hangos sípokkal fejezte ki egyet nem értését a bébifókák vadászatával kapcsolatban, majd egyperces néma csenddel emlékezett meg az utóbbi évtizedekben legyilkolt több millió fókáról. A tüntetők sorait gyarapították európai parlamenti képviselők, akik támogatják egy EU tilalom bevezetését a fókából készült termékek behozatalára.

A Bizottság tájékoztatása szerint a közeljövőben megalkotja a tilalom bevezetésére vonatkozó javaslatot. A demonstráció a Bizottság szándékának megerősítését célozta és egy erős tilalom létrejöttét szorgalmazta, melyet az európai állampolgárok nagy többsége támogat.

Megjegyezzük, hogy sem az állatvédők, sem az európai parlamenti képviselők nem tiltatnák be a hagyományos inuit fókavadászatot, mely a kanadai hárfafóka-populációk egy igen szűk csoportját érinti. Az EU tilalom a nagy volumenű, kereskedelmi célú fókavadászatra vonatkozna, valamint minden, kereskedelmi céllal fókából készült termékre, melyet például Namíbiában vagy Oroszországban gyártottak.

A tilalom bevezetését támogatná az Európai Parlament is. 2006-ban 425 képviselő írta alá az erről szóló kezdeményezést.

Hollandia, Belgium, Horvátország, Szlovénia, az USA és Mexikó már bevezetett nemzeti tilalmat, Németország és Olaszország pedig fontolóra vette.

A kanadai kormány idén 275.000 fóka leölését engedélyezte.

A demonstrációt az International Fund for Animal Welfare (IFAW), a Humane Society International (HSI) és a Eurogroup for Animals szervezte.

Kiadó: Fauna Egyesület
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását