2024. május 16. - Mózes, Botond

4,5 milliárdért kelt el két Picasso-kép

Szerencsésebb estét zárt a Sotheby,s aukciós háznál a konkurens Christie,s, amely a műkincspiacot is elérő gazdasági válság ellenére két kései Picasso-alkotást is el tudott adni. A festményekért összesen több mint 22 millió dollárt (4,57 milliárd forintot) fizettek.
2009. május 7. csütörtök 23:50 - HírExtra
A tavaszi aukciós sorozat modern művészeti alkotásainak szerda esti árverésén a festő 1968-ban készült Mousquetaire a la pipe (Muskétás pipával) című képéért 14,6 millió dollárt (valamivel több mint 3 milliárd forintot) fizettek. Az alkotás értékét előzőleg 12 és 18 millió dollár (2,5 milliárd és 3,76 milliárd forint) közötti összegre becsülték. A csaknem 150 centiméter hosszú alkotás sárga háttér előtt, zöld ruhában és lila kalapban ábrázolja a művészt, aki több alkalommal festette le magát muskétásként.

Az est második legmagasabb ajánlata a festő Femme au chapeau (Nő kalappal) című képére érkezett. Az 1971-ben készült alkotás legutóbb Julian Schnabel hollywoodi filmrendező gyűjteményében szerepelt, a New York-i árverésen 7,8 millió dollárért (1,6 milliárd forintért) csapott le rá egy gyűjtő.

Míg a Sotheby,s árverésén Picasso lányáról festett műve mellett Alberto Giacometti Le Chat (A macska) című szobra sem kelt el, a Christie,s-nek nagyobb szerencséje volt a svájci művész egy másik alkotásával is. A Buste de Diego című mellszobor az előzőleg várt összegnél kétszer magasabb áron, 7,8 millió dollárért (1,6 milliárd forintért) kelt el.

Az est egyik szenzációját jelentette Tamara de Lempicka lengyel art deco művész egyik magas áron elkelt alkotása, a Portrait de Madame M. (Madame M. portréja) 6,1 millió dollárt (1,2 milliárd forintot) ért a festőnő egyik rajongójának.

Marc Porter, a Christie,s amerikai vezetője abban látja az árverés sikerét, hogy a "belátható áron kínált minőségi és értékes művészet" iránt a gyengélkedő piacon is van érdeklődés. A konkurens Sotheby,s kudarca után ezzel szemben a szakértők még a műkincspiacot is elérő válságról beszéltek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását