2024. július 27. - Olga, Liliána
Magyarország 2004-es csatlakozása az Európai Unióhoz óriási jelentőségű esemény az ország történetében. De mit értünk el az integrációs folyamatban? Erre a kérdésre keresték a választ az MTA 197. közgyűléséhez kapcsolódó konferencia résztvevői, akik elsősorban a régió hasonló adaptációs folyamataiba illesztve tekintették át az elmúlt két évtized történéseit, tapasztalatait.
2024. június 6. csütörtök 15:07 - HírExtra

A rendezvény előadói elemezték az uniós csatlakozás makrogazdasági összefüggéseit, a keleti bővítés fő gazdasági hatásait, a Kelet-Közép-Európát jellemző kapitalizmus modellt, a balti felzárkózás szépséghibáit, a közepes fejlettség csapdáját, illetve a jelentős fejlődést produkáló országokat, valamint az európai monetáris unió reformjának kilátásait és következményeit.

Szó volt arról is, hogy mire költ az állam, illetve, hogy mik a tagállami preferenciák. Kitértek arra, hogy van-e új növekedési modell a láthatáron, ha nem makroökonómiai, hanem intézményi oldalról közelítjük meg a kérdést, illetve arról, hogy van-e a magyar újraiparosításnak hosszú távon növekedési hatása.

Vizsgálták az előadók azt is, hogy melyik iparpolitika vezethet az úgynevezett fejlődési csapdához. A tanácskozás témái között szerepelt, hogy a platform cégek által összegyűjtött gigantikus méretű adatállományok feldolgozásában milyen szerep jut a mesterséges intelligenciának, illetve az is, hogy mihez kezdenek mindezzel a cégek.
Szó volt arról, hogy a függőségnek milyen orientációját választja a magyar gazdaságpolitika, hogy mekkora különbség van Budapest és a legfejletlenebb régiók között a termelékenységben, valamint arról is, hogy miért a forrásorientált tervezés alakult ki Magyarországon, és elhangzott, hogy milyen évtizedes problémákat görget maga előtt az ország.

A konferencia fő megállapításai közé tartozik, hogy a területfejlesztésben nincsenek jolly joker politikák, és hogy a platformgazdaságoké a jövő.

Forrás: MTA
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását