2024. május 16. - Mózes, Botond

Klasszikusok kalapács alatt

A múlt század modernistái, klasszikusai, a háború utáni kortársak és a legújabb nemzedék művészei is képviseltetik magukat az Abigail Galéria május 10-i aukcióján, amelyen összesen 226 tételre licitálhatnak a műgyűjtők.
2009. május 2. szombat 11:26 - HírExtra
A legmagasabb kikiáltási árról, 8,5 millió forintról Aba-Novák Vilmos korai alkotása, az 1923-ban készült Komáromi táj indul. A klasszikus és modern tendenciák jegyében született nagyméretű olajképben már jelen van a művész eredeti formanyelvének megannyi jellemzője. A festmény azért figyelemre méltó, mert Aba-Novák Vilmosnak ebből a korszakából kevés mű lelhető fel a műkereskedelemben.

Gyűjtői darab Márffy Ödön 1911-es női portréja, amelyet 8 millió forintért kínálnak. A kép reprezentatív példája annak a szintézisnek, amelyben a festő összesíti a későbbi Nyolcak művészcsoport törekvéseit a francia fauve hatásokkal.

Milliós árat a két képen kívül még hat alkotás kapott: Korniss Dezső kompozíciója, az egymásra csúsztatott képsíkokkal operáló Kettős portré 2,6 millió forintról indul; Lotz Károly szoborszerűen megformázott, erőteljes férfiaktja 2 millió forintról licitálható. Zemplényi Magda táncoló párt ábrázoló nagyméretű vászna, Iványi-Grünwald Béla folyóparti tája és Kmetty János Magányos fája egyaránt 1,2 millió forintról indul. Ugyanennyiért kínálják Pablo Picasso A csók című litográfiáját, amely a New York-i Magyar Színházat igazgató Cserey Erzsébet tulajdonában volt. Az ő hagyatékából került a szignált, mindössze száz példányban sokszorosított litográfia 52. számú lapja az aukcióra 1,2 millió forintos kikiáltási árral.

Az erdélyi Fekete József szobrászművész 1934-es Don Quijote bronzszobrának egy példányát 950 ezer forintért kínálják. Egy-egy plasztikus tájképet lehet megvenni Vaszary Jánostól és Scheiber Hugótól 550-550 ezer forintért, míg Szobotka Tibor zebegényi tája 900 ezer forintot ér. Berény Róbert folyóparti aktos kompozícióját 900 ezer forintra, míg Schönberger Armand 1938-as önarcképét 750 ezer forintra árazták. A Mednyánszky-gyűjtők a mester dalmáciai tengerparti vásznáért szállhatnak versenybe félmillió forinttól.

Reprezentatív a klasszikus kortársak névsora: Hencze Tamás, Fajó János, El Kazovszkij, Konok Tamás, Vojnich Erzsébet, Váli Dezső és Gyémánt László munkái 450 ezer és 900 ezer forint között mozognak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását