2024. május 4. - Mónika, Flórián

Összefoglaló a tegnapi nap eseményeiről

Incidensek nélkül értek véget az 1956-os forradalom és szabadságharc 51., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 18. évfordulója alkalmából tartott állami, párt- és civil szervezetek által meghirdetett rendezvények.
2007. október 24. szerda 07:56 - Hírextra

Az állami ünnepség a Magyar Köztársaság lobogójának felvonásával kezdődött. Az öt közjogi méltóság - Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke - ezt követően a Vértanúk terén, a mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök szobránál emlékezett, majd az Ötvenhatosok terén az 1956-os emlékműnél koszorúzott.

Az állami ünnepségek kordonnal, erős rendőri biztosítással elzárt színtereinek közelében összesen mintegy kétszáz ember próbálta bekiabálásokkal, fütyülésekkel megzavarni a megemlékezéseket.
Ferge Zsuzsa akadémikusnak, Gereben István geofizikusnak, oceanográfusnak, Mészáros Márta Kossuth-díjas filmrendezőnek, Rainer M. János történésznek, valamint Ujvári József nyugalmazott dandártábornak Nagy Imre-érdemrendet adományozott Sólyom László köztársasági elnök kedden Budapesten a Sándor-palotában. Az eseményen részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is.
"A hazafias helytállással példát mutató, a magyar függetlenséget szolgáló, a társadalmi párbeszéd, a társadalmi béke, a nemzet egységének megvalósítása, a békés rendszerváltozás megteremtése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként" adományozta az államfő - a miniszterelnök javaslatára - a kitüntetéseket.

Gyurcsány Ferenc ünnepi beszédében azt hangsúlyozta: a Nagy Imre-érdemrendet azok kapják meg, akik azért tettek, "hogy 56 igaza, fénye és üzenete máig ható legyen".

Délelőtt a Szabadság téren gyűlt össze jelentősebb számú tömeg. Itt a Hazatérés templomában tartottak istentiszteletet. A református templom előterében felavatták Kossuth Lajos, Horthy Miklós, Szabó Dezső és Wass Albert mellszobrát. Ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész a szoboravatón arról beszélt, hogy a rendezvényen jelen lévő Magyar Gárda zászlói "jelentsenek csak félelmet" azok számára, akik nem az ország érdekeit szolgálják.

A templomnál összegyűlt emberek a nyíregyházi, magát Nemzeti Őrseregnek nevező szervezet és a Magyar Gárda egyenruhás tagjainak vezetésével átvonultak a Batthyány-örökmécseshez. Innen a többség a Corvin közbe ment, ahol Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője, valamint Morvai Krisztina, a Civil Jogász Bizottság elnöke beszélt mintegy két-háromezer ember előtt.

Ezt megelőzően márványtáblát állított Kopácsi Sándornak, Budapest 1956-os rendőrfőkapitányának az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség a Corvin közben.

Kora délután tartotta 1956-ra emlékező nagygyűlését az Astoriánál a Fidesz. A rendezők bejelentése szerint 250 ezer ember gyűlt össze, a rendőrség mintegy 30 ezer főre becsülte a résztvevők számát. Az MTI tudósítói szerint mintegy 35 ezer ember hallgatta a zuhogó esőben Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, aki felelősségre vonást ígért "a tavaly október 23-i események elkövetőinek, felbujtóinak és értelmi szerzőinek". Ezzel egy időben hitet tett az erőszakmentesség mellett és arról beszélt, hogy a Fidesz által kezdeményezett népszavazás olyan történelmi egységet hozhat létre, amilyenre csak 1956-ban volt példa.

Orbán Viktor előtt Wittner Mária, Tarlós István és Tőkés László református püspök szólalt fel; a pártelnök beszédét követően szakadó esőben vonultak át a nagygyűlés résztvevői az Astoriától az Andrássy úton lévő Terror Háza Múzeumhoz, ahol gyertyát gyújtottak. Fél hatkor már bejelentették a rendezvény befejezését is.

Délután felavatták a mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök mellszobrát egykori lakóháza udvarán; a megemlékezésen Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Mécs Imre 1956-os halálraítélt és Bocskai T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke leplezte le a szobrot. Az alkotást Tempfli József nagyváradi püspök, az Igazolt Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének díszelnöke áldotta meg, aki annak idején a romániai Snagovban találkozott Nagy Imrével, ahol a volt magyar miniszterelnököt munkatársaival együtt tartották fogva.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását