2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hiller István Ózdon

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke minden magyar emberé, bárhol is éljen a világban - mondta Hiller István az MSZP alelnöke, oktatási és kulturális miniszter az ózdi Olvasó kulturális központban kedden.
2007. október 23. kedd 20:00 - Hírextra

Az idén augusztusban átadott Olvasó épületében a politikust teltház fogadta, mintegy hétszázan vettek részt az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen.

Hiller István beszédében úgy fogalmazott, nincs szükség döntőbíróra ahhoz, hogy "eldöntsük kié ez az ünnep, (...) '56 mindannyiunké, minden magyaré", bárhol is éljen a világban. Hozzátette: 1956 az összefogás győzelme volt.

Az együttműködés jó példájaként említette meg azt az ózdi épületet is, ahol a megemlékezést tartották. A központot augusztusban ő maga adta át a város lakóinak. A nehézipar egykori központjaként ismert településen a munkások számára 80 éve épült kultúrház - ami teljesen romos állapotban volt - a rekonstrukció eredményeként visszanyerte eredeti állapotát, és a miniszter szerint az ózdiak összefogásáról példát vehet az egész magyarság.

Hiller István beszédében arra is rámutatott, hogy az 1956-os forradalom 51. évfordulója és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 18. évfordulója ünnepén nem szabad megfeledkezni a fiatalokról, hisz a rendszerváltás óta felnőtt egy új nemzedék. Közös a felelőssége az idősebbeknek abban, hogy 1956 ne pusztán történelmi tétel legyen a fiatalság számára - fűzte hozzá.

Benedek Mihály Ózd polgármestere úgy fogalmazott, hogy 1956 forradalma azért győzött, mert maga volt a csoda. "Csoda volt születésében, létezésében és halálában", mert ott jött világra, ahol senki sem számított rá, és bár a hősöket jeltelen sírokban temették el, szellemük máig itt él.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását