2024. május 18. - Erik, Alexandra

Budapesti rendbontások: szerbiai visszhang

A keddi szerbiai lapokban egyáltalán nem olvasható tudósítás a hétfő esti budapesti rendbontásokról, magyar vonatkozásban kizárólag a Magyar Gárda új tagjainak eskütételéről és a szlovákiai visszhangról írnak.
2007. október 24. szerda 06:32 - Hírextra
Kivételt a B92 Rádió és Televízió valamint a szerb állami tévé képez, amelyek megemlítik, hogy hétfő este összetűzésre került sor a tüntetők és a rendőrök között, amelynek során 19 ember sérült meg, húsz embert pedig bekísértek. Külön kiemelik, hogy a rendőrség letartóztatta Torockai Lászlót a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetőjét, akinek a neve a szerbiai közvélemény előtt is ismert, ugyanis több, a Vajdaságban történt rendbontás fűződik a nevéhez. Korábban egy évre ki is volt utasítva Szerbiából.

A szerb állami tévé közlése szerint az összecsapások sérültjei között van az AP hírügynökség fotóriportere is. Bővebben beszámolnak a tavalyi zavargásokról is. A szerb tévé egy felmérést idéz, amely szerint az MSZP mindössze a lakosság 20 százalékának támogatását élvezi, illetve 75 százalék szerint az ország rossz irányba halad.

"Mintegy hatszáz fekete egyenruhába öltözött személy, a náci időkre emlékeztető jelképek kíséretében tett esküt Budapesten, hogy védeni fogja Magyarországot mint a szélsőjobboldali gárda tagja" - olvasható több szerb lapban hírügynökségi forrásokra hivatkozva. Az újvidéki Dnevnik című napilap elemzőket idéz, akik szerint a gárda célpontjai nem a zsidők, hanem a roma lakosság, akiknek lélekszáma a tízmilliós országban 600 ezerre tehető.

A keddi, budapesti megemlékezésekről délutánig egyetlen szerbiai hírközlő szerv sem tett említést.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását