2024. május 14. - Bonifác

Öt magyar párt közösen emlékezett az Európai Parlamentben

Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegációvezetőjének kezdeményezésére október 23-án közös megemlékezést tartottak Strasbourgban az MDF, a szlovákiai magyar MKP, az MSZP, a romániai magyar RMDSZ, és az SZDSZ európai parlamenti képviselői.
2007. október 24. szerda 06:40 - Hírextra
Az Európa Tanácsban relikviaként őrzött eredeti 1956-os zászló előtt Bauer Edit szlovák néppárti képviselő, és József Judit, az Európa Tanács melletti állandó nagykövet asszonya mondott beszédet.

Bauer Edit összevetve az 1956-os magyar, és az 1968-as prágai eseményeket, kiemelte, hogy a szocialista blokkon belül egyedül Magyarországon fejlődött forradalommá a szovjet elnyomó rendszer ellen folytatott küzdelem. Az ’56-os forradalom egyszerre jelentette a kommunizmus végének kezdetét, és az első lépést a rendszerváltáshoz vezető úton. Elmondta, hogy visszatekintve az is látszik, él az az igyekezet, mely felcserélné a mártírt az elnyomóval. Ha elveszítjük az értéket,mely a életünk rendező elve, akkor a gyilkos is lehet hős, a hős is lehet gonosztevő, szabadság is lehet rabság, a rabság pedig paradicsomi állapot. Sajnalatos módon, az értékvesztés olyan szélszőséges megnyilvánulásokhoz is vezethet, melynek tegnap Budapest lakosai tanúi voltak.

József Judit nagykövet asszony elmondta, az 1956-os forradalom során a magyar állampolgárok alapvető emberi jogaikért, emberi méltóságukért küzdöttek. Ezek a jogok képezik ma az Európai Unió, és az Európa Tanács működésének alapját.

Tabajdi Csaba az esemény után elmondta, hogy a XX. századi Közép-Kelet európai mozgalmak közül az 1956-os magyar forradalom, az 1968-os prágai tavasz, és a 80-as években induló Szolidarítás mozgalom bírt jelentős hatással az egységes európai történelemre.

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását