2024. május 4. - Mónika, Flórián

VPOP: folytatódik az eljárás Leinemann-ügyében

A vám- és pénzügyőrség csütörtökön úgy döntött: folytatja a büntetőeljárást Leinemann Zsolt ellen - közölte az MTI megkeresésére a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága a ScienNet-üggyel összefüggésben.
2010. április 15. csütörtök 17:27 - HírExtra
A VPOP az MTI-nek küldött válaszlevelében azt írta: csütörtökön hivatalos tájékoztatást kaptak arról, hogy Leinemann Zsolt a 2010. évi országgyűlési képviselőválasztás során nem nyerte el a képviselői státusz megszerzéséhez szükséges számú szavazatot, ellenben a választókerületben eredményesen zárult a választás. Mint írták, ez alapján Leinemann Zsolt vonatkozásában az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény rendelkezése alapján biztosított mentesség megszűnt.

Erre tekintettel a nyomozóhatóság a büntetőeljárás folytatásáról határozott - közölte a VPOP.
Leinemann Zsolt ügyvédje csütörtökön azt közölte az MTI-vel: álláspontja szerint ügyfelét nem vehetik újra őrizetbe. Futó Barnabás ezt azzal indokolta, hogy a büntetőeljárási törvény kimondja: "ugyanazon bűncselekmény miatt - ha a körülmények nem változtak - az őrizetbe vétel újra nem rendelhető el". Hozzátette: a körülmények nem változtak, mivel ez idő alatt - épp a mentelmi jogra tekintettel - védencével szemben nem folytathatták az eljárást.

Futó Barnabás szerint az előzetes letartóztatásból a képviselőjelöltsége miatt kiengedett Leinemann Zsolt bizonyította: a szökés és elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye - amelyekre a bíróság hivatkozott a kényszerintézkedés meghosszabbításakor - nem áll fenn.
A vám- és pénzügyőrség az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a nyomozóhatóság szükségesnek tartja-e, hogy a gyanúsítottal szemben ismét kényszerintézkedést rendeljenek el és ha igen, azt milyen módon kívánják megvalósítani, azt közölték: "a nyomozás érdekeire tekintettel a Vám- és Pénzügyőrség jelenleg nem kíván mást közölni". Hozzátették: az ügy további fejleményeiről - amennyiben azok a nyomozás érdekeit nem sértik - a jövőben tájékoztatást adnak.

Leinemann Zsolt függetlenként a Hajdú-Bihar megyei 2. számú egyéni választókerületében indult. A választókerületben már az első fordulóban érvényes és eredményes volt a választás, Halász János, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok több mint 60 százalékát megszerezve jutott mandátumhoz. Leinemann Zsolt az érvényes szavazatok 2,21 százalékát szerezte meg. A választás eredményét megállapító határozat csütörtökön vált jogerőssé.

Leinemann Zsoltot március 30-án helyezték szabadlábra, miután a Fővárosi Főügyészség aznap ezt kezdeményezte. A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság ugyanezen a napon döntött arról, hogy - megváltoztatva a területi választási bizottság határozatát - Leinemann Zsolt indulhat Debrecen 2. számú választókörzetében.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint a választáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg. A legfőbb ügyész kezdeményezte Leinemann mentelmi jogának felfüggesztését, de az Országos Választási Bizottság azt fenntartotta.

A ScienNet nevű, Washingtonban bejegyzett cég magyarországi tevékenysége miatt adócsalás és sikkasztás miatt folyik eljárás. A vám- és pénzügyőrség 2009. november 20-án rendelt el nyomozást a ScienNet törzsvásárlói rendszerével kapcsolatosan. A társaság képviselőjét a bíróság november 27-én helyezte előzetes letartóztatásba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását