2024. május 4. - Mónika, Flórián

Hatékonyabb lesz a BKV?

A budapesti közösségi közlekedésben tapasztalható, tartósan fennálló nehézségek jórészt az intézményi struktúra anomáliáira vezethetők vissza - ismertették az MTI-vel a Főpolgármesteri Kabinet elé hétfőn benyújtott előterjesztés megállapításait a megbeszélés résztvevői.
2009. július 7. kedd 06:42 - HírExtra
Tájékoztatásuk szerint a kabinet áttekintette a kormánnyal május végén folytatott egyeztetésből eredő feladatokat. Ezek egyik fontos eleme, hogy a kormány és a főváros közös megrendelői szervezetet hozna létre a BKV finanszírozására.

Ezzel összefüggésben a városvezetés kezdeményezte az önkormányzat pénzügyi bizottságánál: zárt meghívásos tárgyalással biztosítsa azt, hogy a BKV hosszú távú gazdasági és pénzügyi stratégiáját készítő cégek több mint 30 millió forintból augusztus végéig a városvezetés elé terjeszthessék a közös megrendelői szervezet koncepcióját.

A Boston Consulting GmbH és az IFUA Horvát és Partners Kft. tanácsadó konzorciumának a BKV gazdálkodásáról készülő vizsgálata véglegesítés előtti megállapítása, hogy a probléma gyökerei a szolgáltatás megrendelési funkció gyengeségeire, a megrendelés tartalmának és pénzügyi ellentételezésnek elszakadására és a nem kellően hatékony vállalati működésre vezethetők vissza.

A kabinet augusztus 24-ig várja Hagyó Miklós (MSZP) előterjesztését a közös megrendelő szervezet koncepciójáról és a BKV e-ticketing aktuális helyzetéről. Elemzést és javaslatot kell benyújtania a főpolgármester-helyettesnek arról, miként lehetséges, hogy a BKV a HÉV működtetésére külön társaságot alapítson és az állam abban tulajdonhoz jusson. A többfázisú, összességében 1.000 darabos buszcsere-program finanszírozásával, ezen belül a bérlet- vagy lízingkonstrukció lehetőségével kapcsolatban szeptember közepéig várják Hagyó Miklós javaslatát.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesnek ugyancsak szeptember közepéig kell tájékoztatnia a kabinetet a BKV likviditásának fenntartását célzó kormányzati tárgyalásokról, amelyek keretében az MFB a kormánydöntése alapján forgóeszköz-hitel keretet nyitna a BKV részére.

Az MTI információi szerint a kabinetülés elé ez ügyben benyújtott közös előterjesztést csak Ikvai-Szabó Imre szignálta, Hagyó Miklós nem. Hagyó Miklós egyébként hétfőtől szabadságát tölti, Romániában gyalogtúrázik.

A kabinetülés résztvevői elmondták azt is, hogy Demszky Gábor főpolgármester többször is felvetette vezetői értekezleten, hogy célszerűnek látná, ha Hagyó Miklós megszakítaná szabadságát. A jövő heti kabinetülésre ugyanis olyan fontos előterjesztéseket nyújt be a főpolgármester-helyettes, amelyek tárgyalásához Demszky Gábor szerint elengedhetetlen Hagyó Miklós jelenléte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását