2024. június 9. - Félix

BKV-s patthelyzet: újra sztrájk?

Nem közeledtek tovább az álláspontok a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek között a hétfői bértárgyaláson, így továbbra sincs megegyezés a bérek 2009-es emeléséről.
2009. március 9. hétfő 17:20 - HírExtra
Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője elmondta: a munkáltató ragaszkodik a múlt pénteken ajánlott 5 százalékos béremeléshez és a szakszervezetek sem kívánnak elmozdulni az általuk követelt 6 százalékról.

Hozzátette, hogy a BKV által kínált megállapodás-csomag formájában nem kívánnak tárgyalni a kollektív szerződésről és egy esetleges létszámleépítésről sem, ezért továbbra is fenntartják a sztrájkfenyegetést.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a tárgyalások után azt mondta: az 1 százaléknyi különbség a követelés és a munkáltató ajánlata között nagyon kevés, ezért bízik abban, hogy a következő egyeztetésen erről a kérdésről meg tudnak egyezni.

Kiemelte, hogy sem a kollektív szerződésről, sem a létszámleépítésről nem kívánnak most tárgyalni, mert ezek az ügyek "nem időszerűek". Közlése szerint a kollektív szerződésről később mindenképpen beszélni kell, mert az 2009 végén lejár, a leépítésről pedig csak az év közbeni szervezeti átszervezés után van értelme egyeztetéseket folytatni.

Kiricsi Karola, a BKV szóvivője úgy reagált: a cég menedzsmentje mindenképpen megállapodás-csomagban szeretné a bértárgyalásokat lefolytatni.

Hozzátette, hogy ezen megállapodás-csomag kereteit jelenleg is pontosítják, szerepelhet benne a kollektív szerződésről szóló egyeztetések főbb irányvonala és ütemterve is, amelynek köszönhetően - mint mondta - "átgondolt" szerződést írhatnak majd alá.

A tárgyalásokon részt vett a BKV vezérigazgatója, Kocsis István is. Az egyeztetések csütörtökön folytatódnak.A legutóbbi, múlt pénteki tárgyalásokon a BKV egy százalékkal megemelte addigi 4 százalékos béremelési ajánlatát, amelyre válaszul a szakszervezetek egy százalékkal, 6 százalékra csökkentették követelésüket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását