2024. május 5. - Györgyi

"Átfogó változásokra van szükség!"

Az IDF átfogó változtatásokra készül, többek közt a fiatalok társadalmi érdeklődésének felkeltése, és a hozzájuk szóló politika kapcsán - ezekről lesz szó a december 13-ára tervezett nagygyűlésen. De sok más érdekes téma is szóba került a Lasztovicza G
2008. november 28. péntek 07:39 - Pásztor Balázs
Az apolitikusság okai

Az emberek apolitikus viselkedésnek okaként Lasztovicza egyrészt az alacsony átlagkeresetet - KSH adatok alapján az átlagos nettó kereset 2008-ban 120 ezer 100 forint - nevezte meg, vagyis az emberek nem keresnek annyit, hogy ráérjenek a politikával foglalkozni. Másrészt a Maslow-piramis példáját említi - miszerint ha az emberek alapvető szükségletei nincsenek kielégítve, akkor elakad a motivációjuk a "feljebb" elhelyezkedő kérdésekkel kapcsolatban -, mint például a politika és a társadalom. Precedensként a mostani amerikai elnökválasztást hozta fel, ahol a győztes Barack Obama olyan embereket tudott bevonni a választásokba, akik eddig kimaradtak a politikából, méghozzá az alapvető kérdések szóba hozatalával.

Az oktatásra és a diákok helyzetére áttérve kiemelte, hogy a politikusok nem a megfelelő kommunikációt alkalmazzák a fiatalokkal szemben, és az egész politika - legfőképp az elit - egyfajta  ,,látványpolitikát" alkalmaz: szép beszédek, cirádás fordulatok, de nagyon kevés a gyakorlati megoldás.

IDF tervez,...

Lasztovicza sajnos nem tudott konkrétumokkal szolgálni a december 13-i nagygyűlés konkrét megoldás-javaslatairól, ugyanis december 4-ig még bármi ki- és bekerülhet a programcsomagba. Annyit azért elmondott, hogy átfogó változásokról lesz szó, mivel erre van szükség. ,,Nevetséges, hogy Magyarország 90 százaléka adót csal. Nevetséges, de valóságos." Véleménye szerint normális, józan eszű politikusokra van szükség és nem ideológiákra.

...politika végez

Rákérdeztem, hogy lehetséges lenne szerinte egy pártpolitikai ifjúságszervezetek közti összefogás - mivel egy előző cikkünk alapján mind igen hasonló álláspontot képviselnek -, de ennek a lehetőségét és eredményességét is elvetette. Az eredményesség ellen az eddigi csúcsok példáit hozta fel, és ehhez kapcsolta a lehetőséget is: ,,A politikai pártok nincsenek rákényszerítve a konszenzusra. Ha a jobb oldal javasol valamit, akkor az MSZP csapja félre könyökből, ha a bal, akkor pedig a Fidesz utasítja el csuklóból. Ennek oka a folyamatos szavazatgyűjtési hajsza, de vannak olyan helyzetek, amikor a politikai érdekeket félre kell tenni. Valami megoldás szükséges."

Konszenzuskeresés a cél

A megoldás egyértelműen a konszenzuskeresés lenne - válaszolta. - Ha én lennék a helyükben, akkor odamennék Szijjártó úrhoz és például azt mondanám: "Nézd Péter, itt van nekünk a migrációs problémára való megoldásjavaslatunk, nektek meg a felsőoktatási tervezetetek. Nekem nem tetszik, amit ti mondtok, nektek meg az én javaslatom nem szimpatikus. Kicsit alakítsunk egymásén, és akkor mindkettő kimehet, rendben?" - így kellene működnie egy normális demokráciának. De Magyarországon ez nem járható út. Bírálta még a két vezető politikus  viselkedését is: egyik nagy párt elnökének sem kellene ennyire makacs, önös politikát folytatnia.

Ifjúsági visszhang

Rákérdeztem, hogy az MDF-el szimpatizáló ifjúságnak, vagyis az IDF-nek vannak-e bíráló megjegyzései az anyapárttal kapcsolatban - akár negatív, akár pozitív értelemben, vagyis hogy van-e visszhang. ,,Aktuálpolitikai kérdésekre - mint a 7 pontként elhíresült MDF kódex - általában pozitív visszahatás érkezik, de az Almássy Kornél körüli ügyek elértek minket is, hisz Almássy volt az IDF alelnöke. A fiatalok többsége csalódottan és reményvesztetten áll az ügy előtt, hisz Almássy egy fiatal, feltörekvő politikus volt, aki némi elitváltást is véghezvitt volna a pártelnökséggel, de a mindenki által ismert végkifejlet - lehallgatás, UD - nem vetett jó fényt az MDF-re."

Pénzügyi hiszti

Az előző témára visszatérve azt is megkérdeztem, hogy mi lenne az a kényszerítő erő, ami rávehetné a politikai pártokat az együttműködésre, ha már a mostani válság sem képes erre. Ám a válság szóra keselyűként lecsapó politikus kissé másképp látta a helyzetet mint én, vagy a közvélemény: ,,Ez még nem válság. Itt nem a pénz tűnt el, mint '29-30-ban, ,,csak" a bizalom. Ez csupán pénzügyi hiszti. Válság majd 2009 júliusában lesz, amikor a reálgazdaságba is
begyűrűzik ez az egész, és tízezrek kerülnek az utcára. Remélem, akkor majd képesek lesznek összefogni a pártok is."

Végszó

,,A politikusnak nem az a dolga hogy a nép akaratát közvetlenül megvalósítsa, hanem hogy ebből a népakaratból, a nép kezdeményezéseiből egy olyan működő programot gyúrjon össze, ami  elviszi a hátán az országot. A legnagyobb baj az, hogy a mostani kormányfőknek nincsenek vízióik, - azaz konkrét elképzeléseik, hogy miként látnák az országot 5-10 év múlva. Antall József korai halála óta nem volt egy olyan miniszterelnök sem, aki rendelkezett volna vízióval. És enélkül a nép nem bír azonosulni egy kormánnyal.

Nagy gond még a megoldások típusa is, vagyis csak időlegesen odázza el a bajt, de megoldani azt nem képes. Hogy egy hasonlattal éljek: bár a nép halat akar, de nem halat kell nekik adni, hanem megtanítani őket halászni."
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását